Ay, ilk günden beri gece bastırdığında göğün en güzel mücevheri olmuştur. Gezegenin daimi yoldaşı, Güneş ışığından aldığı periyodik yansıma sayesinde, görünümünde döngüsel bir değişime uğramaktadır. Bununla birlikte, şeklindeki bu değişiklik, ayın gece gökyüzünde aldığı tek farklı biçim değildir.
Fark etmiş olabileceğiniz gibi, ay son zamanlarda normal gri renginden tamamen farklı bir renk tonuyla gözlenmektedir. Ancak bu, ayın gösterdiği tek renk değişikliği değildir. Aslında, bir astrofotoğrafçı, son 10 yılda Dünya’daki gözlemcilerin deneyimlediği ayın çeşitli tonlarını yakalamayı başardı. Böylelikle NASA, renk tonlarındaki bu değişikliklerin Dünya’nın atmosferinden kaynaklandığını artık netleşirmiş oldu.
ABD uzay ajansı (NASA) tarafından paylaşılan son gönderide, Ay’ın Mordan Kırmızıya ve hatta Maviye kadar değişen çeşitli tonlarını gösteriyor. Ayrıca, gönderide NASA, uzaydan Ay’ın “kahverengi-açık gri” görünmesine rağmen, Dünya’nın atmosferinin, Ay’ın gerçek renginden farklı görünmesine neden olan çeşitli etkileri olabileceğini söylüyor.
NASA’nın açıkladığı gibi, “Kırmızı veya sarı renkli bir Ay genellikle ufkun yakınında görülen Ay’ı tasvir etmektedir.” o da zaman zaman kırmızı olarak gözükür. Bunun nedeni, mavi ışığın, toz da dahil olmak üzere yolda bulunan atmosferik parçacıklar sayesinde, Ay ışığının ufuktan Dünya yüzeyine ulaşması için gereken uzun mesafeye dağılmasıdır.
Nadir Mavi Ay ise atmosferde daha büyük toz parçacıkları bulunduğunda gece gökyüzünü aydınlatır. Bu, Mavi spektrumdan gelen ışığın yolda dağılmadan yüzeye ulaşabileceği anlamına gelir.