20. Yüzyılın Bilmeniz Gereken 10 Pop Art Eseri

20. yüzyıla damgasını vurmuş ikonik görünüşleriyle Pop Art eserlerinin sanat dünyasına olan etkileri hâlâ günümüzde de hissediliyor. İşte karşınızda yüzyıllar boyu dillerden düşmeyecek 10 Pop Art eseri.

1. Roy Lichtenstein, Boğulan Kız

Pop Art akımının öncülerinden olan Roy Lichtenstein‘ın Boğulan Kız Eseri 20. yüzyılın en popüler ikonik çalışmalarından biri olarak görülür. Çizgi roman tarzı eserde Brad’ten yardım istemek yerine gözyaşlarında boğulmayı tercih eden bir kadın karakter tasvir edilirken, melodram tarzında olan bu başyapıt Pop Art akımının en iyi örneklerinden biri olduğunu ortaya koyuyor.

Roy Lichtenstein, Boğulan Kız, 1962, Modern Sanat Müzesi, New York, ABD.

2. Andy Warhol, Campbell’in Çorba Konserveleri

1968’de bastırılan Andy Warhol’un Campbell’in Çorba Konserveleri yaratıldığı ilk andan itibaren ilgi çekmeyi başarmıştır.

1 Day 2 Write ve Origin Writings gibi dergilerde sanat alanında yazarlık yapan Judy Kraft’a göre, “Reklam betimlemeler içeren ve büyük çaplı endüstriyel baskı yöntemleriyle yapılan bu sanat eseri, gerçeklikten uzak tasvirlere kayma eğiliminde bulunduğu döneme hâkim soyut Ekspresyonizm akımına bir hakaret olarak değerlendiriliyor.

Andy Warhol, Campbell’in çorba konserveleri, 1968, Andy Warhol Görsel Sanat Vakfı

3. Tom Wesselmann, Natürmort #35

“Pop” sözcüğü konuşulmasa da Amerikalı Sanatçı Tom Wesselmann’in Natürmort #35  bir Pop Art eseri olarak kabul edilir. Geleneksel natürmort tarzını yansıtan bu eseri, 1950’lerin Amerikasının yaşayan bir örneği.

Tom Wesselmann, Natürmort #35, 1963, Dallas Sanat Müzesi, Teksas, ABD.

4. Jasper John, Bayrak

1955 yılında Jasper John, hayalinde Amerikan bayrağı çizdiğini gördükten sonra yarattığı nadide tablosu, tasviriyle bilinçaltının derinliklerinden çıkan rüya vâri bir deneyim yaşatmayı başarıyor. 40’tan fazla Amerikan bayrağı eseri yaratmasına rağmen, daha 24 yaşındayken John’un resmettiği tablo aralarında en iyi bilinen eserdir.

Jasper John, Bayrak, 1955, Museum of Modern Art, New York, ABD.

5. Roy Lichtenstein, M-Maybe (Be-Belki)

Roy Lichtenstein’ın M-Maybe tablosu diğer kadınları acıklı hâllerini resmettiği temanın devamı niteliğini taşıyor. Özellikle erkeğini endişeyle yolunu gözleyen sarışın bir kadın portresini gösteren eser, konuşma baloncukları ve abartılı Ben Day noktalarıyla, çizgi roman görünümünü yansıtmaktan geri kalmıyor. Aksine çizgi romanlardan çıkmış görünümünü daha da öne çıkararak âdeta sanat severlerin tasvir beklentisine meydan okuyor.

Roy Lichtenstein, M-Maybe, 1965, Ludwig Müzesi, Köln, Almanya.

6. Andy Warhol, Marilyn Diptych

Londra’daki Tate Modern Müzesi’nde yer alan Marilyn Diptych tablosu, Andy Warhol’un ünlü yıldız Marilyn Monroe’nın anısına armağan ettiği bir çalışmadır. Eser, Marilyn’in ölümünden kısa bir süre sonra 1962’de yapılmıştır. Soldaki canlı renklerin sağdaki kesik monokrom görüntülere geçişi ile aktrisin faniliğinin tasvir edildiği Pop Art’ın ikonik eseri, şimdiye kadar yaratılmış en ünlü sanat eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Andy Warhol, Marilyn Diptych, 1962, Tate, Londra, Birleşik Krallık.

7. David Hockney, Daha Büyük Bir Sıçrama

1967’de David Hockney atarfından yapılan Daha Büyük Bir Sıçrama tablosu, güneşli Los Angeles günlerinin kutlamasıdır. Yaklaşık 2,5 metre boyunda ve eninde olan tablo, modern görünümlü bir bina çevresindeki palmiye ağaçlarının, atlama tahtasının, boş sandalyenin ve talihsiz bir su sıçramasının da betimlemelerini içeriyor. Eserin sakin ve boş stili, herhangi bir insan varlığının olmamasıyla, tablonun içinde kimlerin yaşıyor olabileceğini sorgulamaya itiyor.

8. Peter Blake, Balkonda

İngiliz pop sanatçısı Peter Blake’in Balkonda eseri 1957’de yapılması sebebiyle Pop Art akımı için erken bir eser olma niteliği taşımaktadır. “Write my X” ve “Brit Student”ta sanat blog yazarı olan Jessica Nelligan’ a göre, “Blake’in eseri kolaj olarak görünse de bankta oturarak karşındakine dik dik bakan insanlar ve diğer resimlerin dağınık görüntüleri, dergi kapakları ve sıradan öğeler tamamıyla elle boyanarak resmedilmiştir. Bu eser erken dönem pop art sanatının klasik bir örneğidir.

Peter Blake, Balkonda, 1957, Tate, Londra, Birleşik Krallık.

9. Peter Blake, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Başlı başına şaheser olan The Beatles’ın Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albüm kapağı, Peter Blake’in yeniden yarattığı eseridir. İkonik kolajı bir albüm kapağından ziyade sanat gibi ele alarak oluşturduğunu ortaya atan Blake’in tarih boyunca iz bırakmış ya da modern zamanlardan aşina olduğumuz ünlü yüzleri resmettiği albüm kapağı, şimdiye kadar yaratılmış en pahalı kapaklardan biri olarak görünüyor.

Peter Blake, Sgt.Pepper’s Lonely Hearts Club Band, The Beatles için albüm kapağı, 1967.

10. Roy Lichtenstein, Whaam!

Şimdiye kadar yapılmış akıllardan çıkmayan eserlerden biri olan Roy Lichtenstein’ın Whaam! tablosu, iki büyük resim tuvali üzerine çizgi romanın sayfalarından fırlamış bir izlenim yaratıyor. Solda bir Amerikan savaş uçağı ve sağ panele ateşlenen bir roket ile alevler içinde kalan başka bir uçağı dikkatimizi çekerken, şiddetli patlama sahneleri ile çizgi film tasviri arasında insanı düşündüren bir karşıtlık oluşturuyor.

Roy Lichtenstein, Whaam!, 1963, Tate, Londra, Birleşik Krallık.
Kaynak: https://www.dailyartmagazine.com/masterpieces-pop-art/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir