Alfred Hitchcock Kimdir? Ünlü Yönetmen Hakkında Bilinmesi Gerekenler

IMDb’ye göre dünyanın en iyi üç yönetmeninden biri, filmleri hâlâ tartışmalara sebep olan, sinemayla az çok ilgilenen herkesin muhakkak duyduğu bir isim. Evet Alfred Hitchcock’tan bahsediyoruz! Peki nedir onu böylesine efsane yapan? İşte Hitchcock hayatı hakkında beş ilginç bilgi!


Çeviren: Betül Kap

Bu yazımızda ünlü yönetmen Alfred Hitchcock hayatı ve eserlerine yer vereceğiz. Şaşırmaya hazır olun!

ÇOCUKLUK VE GENÇLİK YILLARI

Aslen Amerikalı olan Alfred Hitchcock, 13 Ağustos 1899’da Birleşik Krallık’ta dünyaya geldi. Aşırı muhafazakar Katolik bir ailede yetişen Hitchcock, yalnız ve baskı dolu bir çocukluk geçirdiğini söyler. Anılarında yer verdiğine göre bir keresinde babası tarafından bir notla beraber bir karakola gönderilmiş, babası notta yaramazlık yaptığı gerekçesiyle polislerden Alfred’i 10 dakikalığına içeride tutmasını istemiştir. Bir başka anısında ise annesinin kendisini saatlerce ayakta bekleterek cezalandırdığını anlatır. Aynı zamanda obezlikle mücadele eden bu çocuğun büyüyüp korku ve psikolojik gerilim filmlerinin atası olduğuna şaşmamalı.

Ünlü yönetmen, Katolik St. Ignatius orta okulundan sonra London County Council School of Marine Engineering and Navigation (Londra İl Meclisi Deniz Mühendisliği ve Denizcilik Okulu) okulunda mühendislik eğitimi aldı. Reklamcılık departmanına yerleşene kadar Telegraph Works Company’de satış departmanında çalıştı. Çizim ve tasarım dersleri almak için 1916 yılında Londra Üniversitesi’ne kaydoldu. Bu tarihten sonra da sanat yönetmeni, yapım tasarımcısı, editör, yönetmen yardımcısı ve yazar olarak çalışmaya başladı.

FİLMOGRAFİ

Hitchcock’un 1922 yapımı ilk filmi Mrs. Peabody bir komedi filmiydi ve bütçe yetersizliği sebebiyle yarıda kalmıştı. Hitchcock ilk sesli filmini 1929 yılında çekti. Blackmail (Şantaj) isimli bu korku filmi o sene İngiltere’de en çok izlenen filmlerden biri oldu. 1934 yılında yayınlanan The Man Who Knew Too Much (Çok Şey Bilen Adam) filmi ilk uluslarası başarısı olarak kabul edilir. Yavaş yavaş dünyaca tanınmaya başlayan Hitchcock, en meşhur filmlerini çekinceye kadar birçok filmin yönetmenliğini yaptı.

1939 yılında Hollywood’a girme umuduyla İngiltere’den ABD’ye taşındı ve efsane olma yolunda adımlarını atmaya başladı. 1940 yılında çektiği Rebecca, en iyi film dalında Akademi ödülünü aldı ve Hithcock ilk en iyi yönetmen adaylığını aldı. Rebecca ile başlayan başarısını ölümüne dek Ölüm Kararı (1948), Arka Pencere (1954), Cinayet Var (1954), Ölüm Korkusu (1958), Gizli Teşkilat (1959), Sapık (1960), Kuşlar (1963) gibi birçok kült film izledi.

50’den fazla filmi olan Hitchcock’un filmlerinde genellikle cinayet, casusluk, kandırma, kişileri karıştırma, kovalamaca gibi detaylar bulunur. Alaylı mizah ve yer yer ölümler bu sinematik unsurların karışımını tamamlar niteliktedir. Hitchcock’un filmlerine üç ana tema hakimdir. En yaygın olanı, yanlışlıkla suçlanan ve daha sonra kendini temize çıkarmak için gerçek failin izini sürmesi gereken masum adamdır (örneğin Lodger ve North by Northwest). İkinci tema, bir erkek kahramanı büyüleyerek onu yok eden veya onun tarafından kurtarılan suçlu kadın temasıdır (örneğin Vertigo ve Marnie). Üçüncü tema ise bir suç üzerine soruşturma yapılırken kimliği ortaya çıkan katillerdir (Örneğin Shadow of a Doubt ve Psycho).

Hitchcock’un 60 yıl süren film kariyeri sayısız ödülle ve adaylıkla taçlandırılmıştır. Filmleri aradan geçen onca yıla rağmen hala efsane kabul edilmektedir.

HITCHCOCK NEDEN BU KADAR ÜNLÜ?

Hitchcock’un korku ve psikolojik gerilim filmlerinde bir efsane olduğunu biliyoruz. Ne var ki bugün filmlerini izleyen birçok seyirciden filmleri korkutucu bulmadığını duyabilirsiniz. Ne olursa olsun bahsedilen filmlerin yaklaşık 50-60 sene önce çekildiğini unutmamak gerek.

Hitchcock’u Hitchcock yapan şey sinematografi bilgisi ve insan psikolojisine olan yatkınlığıydı denebilir. Hitchcock, bir gerilim ortamı yaratmak için gerekli olan her şeye hakimdi. O dönemde hiç kullanılmamış kamera açılarını, detaylı edit tekniklerini ve müzik efektlerini kullanıyordu. Kullandığı kamera açıları bugün hala derslerde işlenmektedir.

giphy-2.gif
Dolly zoom olarak bilinen, Vertigo filminden sonra yaygınlaşan çekim tekniği
strangers on a train | Tumblr
Strangers on a Train filminden ikonik bir sahne

Hitchcock aynı zamanda dünyada 3 boyutlu filmleri ilk kez seyirciye sunan yönetmenlerden biridir. Dial M For Murder filmi sinemalara 3 boyutlu olarak girmiş fakat 1950’lerin seyircisi bu yeni teknolojiyi sevmediği için film çok az ilgi görmüştür.

Hitchcock insan psikolojisini de oldukça iyi kavramıştı. Filmleri insanlarda korku, gerilim ve şüphe hisleri uyandırıyordu. Hithcock aynı zamanda “MacGuffin” adı verdiği tekniğin ustasıydı. Bu teknikte aslında hikâyenin merkezinde olmayan nesne ya da kişi, hikayenin akışına katkıda bulunması amacıyla film boyunca görünür (Örneğin The 39 Steps ve North by Northwest). Bu yöntem daha sonra Yüzüklerin Efendisi ve Titanik gibi birçok filmde kullanılmıştır.

Hitchcock’un yönetmenliğini yaptığı filmlerde birkaç saniyeliğine görülmesi bile o dönem için oldukça yenilikçi ve ilgi çekicidir. Hitchcock birçok filminde arkadan geçen bir yaya ya da seyahat eden bir yolcu olarak birkaç saniyeliğine görünür. Hitchcock’un göründüğü filmlerin bir araya getirildiği eğlenceli bir video:

1. Eşi En İyi Yardımcısıydı

Hitchcock Hollywood’un en büyük yetenekleriyle çalışmış olsa da en iyi yardımcısı her zaman eşiydi. 1926 yılında evlendiği Alma Reville Hithcock’un filmlerinde yazarlık, editörlük ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Hitchcock’un her sahnenin sonunda eşinden onay alarak bir sonraki sahneye geçtiği söylenir. Alma Reville’in Sapık filminin bir efsane haline gelmiş bestesi için Bernard Herrmann ile görüşmesi amacıyla Hitchcock’u ikna ettiği bilinmektedir.

2. Eşek Şakalarıyla Ünlüydü

Hitchcock, film setlerinde ve özel hayatında zalimce eşek şakaları yapıyordu. En büyük şakalarından biri, ekibinden bir adamla adamın kelepçeyle bir gece geçiremeyeceği üzerine iddiaya girmesidir. Adam bir gece boyunca kelepçeli kalmayı kabul eder. Hitchcock’un adamı kelepçelemeden önce adama gizlice müshil verdiği ise sonradan ortaya çıkar. Bu olay Hitchcock’a ilham verir ve 39 Steps çekimlerinde iki oyuncuyu birbirine kelepçeler, sonra da anahtarı kaybetmiş gibi davranır. Bir süre sonra oyuncuları serbest bırakır ve bunu oyuncuların birbirine yakınlaşarak bir uyum yakalamaları için yaptığını söyler.

3. Ünlü Ressam ve Yazarlarla Çalıştı

Hitchcock’un Cary Grant, Ingrid Bergman, James Stewart gibi Hollywood’un dev isimleriyle çalıştığını biliyoruz. Fakat Hithcock aynı zamanda Raymond Chandler ve John Steinback gibi yazarlarla çalışmış, Ernest Hemingway ve Vladimir Nabokov’u senaryolarına yardım etmeleri için ikna etmeye çalışmıştır. Hitchcock karmaşık rüya sahneleri için ünlü ressam Salvador Dali’den yardım almıştır.

4. Filmlerinde Başrol Kadın Çoğunlukla Sarışındır

Google’da herhangi bir Hitchcock filmini aratırsanız başrol kadın çok çok büyük ihtimalle sarışın olacaktır. Hitchcock’un başrol olarak sürekli sarışın kadınları kullanması sonucu “Hitchcock Sarışını” adı verilen bir konsept ortaya çıkmıştır. Yönetmen, sarışınlara olan ilgisinin sebebinin sinematografi olduğunu, sarışın kadınların siyah beyaz fotoğraflarda daha iyi çıktığını ve havalı görünüşlerinin filmdeki şaşırtıcı anlarla sarsılmasının ilgi çekici olduğunu söylemiştir.

5. Psycho Filminin Sonunu Gizlemek İçin Büyük Çaba Göstermişti

Hitchcock, Pyscho filminin şaşırtıcı sonunu gizlemek için Robert Bloch’un romanının haklarını aracılar aracılığıyla satın almıştır ve sekreterinden kitabın kopyalarını satın almasını istediği söylenir. Daha sonra oyuncularına ve ekibine filmin sonunu kimseye söylemeyeceklerine dair yeminler ettirmiş, eleştirmenlerin spoiler vermemeleri için filmi basından bilerek uzak tutmuştur. Filmin gazetede yapılan reklamlarında izleyicilere “Lütfen filmin sonunu kimseye söylemeyin. Elimizdeki tek şey bu!” şeklinde yalvarmıştır.

Alfred Hitchcock 29 Nisan 1980 tarihinde yatağında huzur içerisinde uyurken vefat etti. Geriye onlarca film, televizyon dizisi ve belgesel bıraktı. Kendisi ve yapımları onlarca diğer yapıma ilham verdi.

Hitchcock hayatı adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkürler. Hitchcock’la kalın!

Alfred.Hitchcock.Presents.S01E27.DVDRip.XviD-RLe GIF | Gfycat

 

KAYNAKLAR: 12  –345

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir