Amrita Sher-Gil – Hindistan’ın Frida Kahlo’su

Amrita Sher-Gil kısa bir hayat sürmüş olsa da geriye bıraktığı eserler fazlasıyla zengindir. 20. yüzyılda Hindistan’ın önemli ressamlarından biri olarak değerlendirilir ve bazen insanlar ona Hindistan’ın Frida Kahlo’su der.

Amrita Sher-Gil, 30 Ocak 1913’te Budapeşte-Macaristan’da doğdu. Babası Sih bir aristokrat, Sanskritçe ve Farsça dillerinde bilgindi. Annesi Marie Antoinette Gottesmann, Macar-Yahudi bir opera sanatçısıydı.

Çocukluk yıllarının başlarının çoğunu Budapeşte’de geçirdi ama ailesi 1921’de Hindistan’da Summer Hill, Shimla’ya taşındı, burada iyi bir eğitim gördü. Beş yaşından beri zaten resim çizmekteydi ama resmî olarak sekiz yaşında çizim eğitimi almaya başladı.

On altı yaşında, Paris’te ressamlık eğitimi almak üzere annesiyle birlikte Avrupa’ya gitti. Önce Pierre Vaillant ve Lucien Simon altındaki Grande Chaumiere’de ve sonra École des Beaux-Arts’ta eğitim aldı. En çok Paul Cézanne ve Paul Gauguin gibi Avrupalı ressamlardan esinlenmiştir.

Amrita Sher-Gil, Genç Kızlar, 1932, NGMA Mumbai

1932’de, ilk önemli eseri olan Genç Kızlar’ı yapmıştır. Bu çalışma ona 1933’te Paris’teki Grand Salon seçmelerinde öncülük etmiş ve onu bu kadar tanınan gelmiş geçmiş en genç ve tek Asyalı yapmıştır.

Amrita Sher-Gil, Klarra Szepessy, 1932, NGMA Mumbai

Fakat 1934’te Avrupa’da kalırken “ressamlık kaderi beni bekliyor gibi değişik bir his içinde yoğun bir Hindistan’a dönme hasretiyle lanetlenmeye başladı.” şekilde bir ifadede bulunmuştur. Hint sanat geleneklerinin yeniden keşfi için bir araştırma başlatmıştır. Daha sonra bir arkadaşına şunları yazmış: “Sadece Hindistan’da çizebiliyorum. Avrupa Picasso’ya, Matisse’e, Braque’a ait… Hindistan sadece bana ait.”

Amrita Sher-Gil, Markete Giden Güney Hindistan Köylüleri, 1937, Vivan ve Navina Sundaram koleksiyonundan, New Delhi

Sher-Gil, Macar kuzeni Dr. Victor Egan ile 1938’de evlenmiş ve babasının ailesinin Uttar Pradesh’de Saraya’daki evinde kalmak üzere tekrar Hindistan’a taşınmışlardı.

Amrita Sher-Gil, Gelinin Makyajı, 1937, NGMA Mumbai


Saraya’da kırsal Hindistan’da hayatın sakin ritimlerini çizdi. Bombay’deki Karl Khandalavala ve Lahore’daki Charles Fabri gibi sanat eleştirmenleri tarafından yüzyılın en büyük ressamı olarak takdir edilmesine rağmen Amrita’nın resimleri az sayıda alıcı buldu.

Amrita Sher-Gil, Üç Kız, 1935, NGMA Mumbai


1941’de, Lahor’daki ilk büyük kişisel sergisinin açılışından sadece birkaç gün önce, ciddi bir şekilde hastalandı ve komaya girdi. 6 Aralık 1941’de bir gece yarısı hayata gözlerini yumdu. Ölümünün sebebi hâlâ bilinmiyor – bazıları başarız bir kürtaj ve bunu izleyen peritonis hastalığının sebep olduğunu öne sürüyor. Annesi, doktor olan kocası Victor’u onu öldürmekle suçladı, ancak ölümünden bir gün sonra İngiltere Macaristan’a savaş ilan etti ve Victor ulusal düşman olarak hapse gönderildi.

Kaynakça: https://www.dailyartmagazine.com/amrita-sher-gil-indias-frida-kahlo/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir