Ateşli Haziran mı Dorothy Dene mi? Frederic Leighton’ın İlham Perisi

1879’da, Frederic Leighton’un biyografi yazarı ve komşusu Bayan Barrington, “Açıkça model olduğu belli olan, koyu siyah giyimli, güzel beyaz yüzlü genç bir kız” keşfetti ki bu kız oyuncu bir ilham perisi olan Dorothy Dene’di ve Leighton’ın sonraki yıllarının en önemli kadınıydı.


Çeviren: Simge Şahin

Ateşli Haziran mı Dorothy Dene mi? Frederic Leighton, Ateşli Haziran, 1895, Ponce Sanat Müzesi, Porto Riko

Bir Komşu Tarafından Keşfedildi

Frederic Leighton, Bianca, 1881, Leighton Evi Müzesi, Londra, Birleşik Krallık, Wikimedia Commons.

Ve hepsi, Dorothy’yi ilk kez Leighton’ın evinin karşısındaki küçük stüdyolardan birinin dışında keşfeden Bayan Barrington sayesindeydi. Bunu takiben, Leighton’a kızı bulup onun için modellik yapmasını teklif etmesi için tavsiyede bulunmuş. Bunun ardından, Dorothy’nin iki kız kardeşi de onu modellikte takip etmişti. İlk başlarda Clapham’da oturuyorlarmış fakat işbirlikleri büyüdüğünde Leighton’ın evine sadece 5 dakika yürüme mesafesindeki Avonmore malikanelerinde bir daireye taşınmışlardı.

Bir Sevgili mi yoksa İlham Perisi mi?

Frederic Leighton, Bianca, 1862, Royal National Trust, Londra, Birleşik Krallık.

1. Baron Leighton, Dorothy ile birlikteyken çok rahat gözüküyordu ve basın, sergi açılışlarında ve etkinliklerde onları sıklıkla birlikte görüntüledi. Basın; ayrıca Dorothy’nin, Leighton’ın evinde çok vakit geçirdiğinden dolayı evlenmeyi planladıkları spekülasyonunda bile bulunmuştu. Fakat Leighton her söylentiyi reddetmiş ve asla nişanlanmadıklarını temin etmişti. Bunun yerine, Leighton aynı zamanda Dorothy’nin oyunculuk yeteneğinin en büyük destekçisi ve sponsoru olduğundan aralarındaki ilişki, gerçek bir ilham perisi ve usta ilişkisiydi. Hatta bazıları; aralarındaki ilişkinin, piyes yazarı George Bernard Shaw’ın ünlü oyunu Pygmalion’ı yazarken esin kaynağı olduğunu düşünüyor.

Oyunculuk Kariyeri

Frederic Leighton, Desdemona (Othello), 1888, Legihton Evi Müzesi, Londra, Birleşik Krallık.

Leighton, Dorothy’nin gerçek adını Ada Allice Pullan’dan Dorothy Dene’e değiştirmesini onaylamıştı. Ayrıca diksiyon ve oyunculuk derslerininin hepsini karşılamıştır. 1885’de Londra’da sahneye ilk çıkışının büyük bir patlama yaratmasına ve başlangıçta sahne görünüşü ve güzelliği ile kayda değer bir kariyer yapmasına rağmen zamanla Dorothy’nin başarısı azalmıştı. New York’a açılmasına rağmen eleştirmenler oyunculuk yetenekleri konusunda şüpheliydi. 

Kadınlara Düşkünlük

Frederic Leighton, Nanna (Pavonia), 1859, Royal National Trust, London, Birleşik Krallık.

Oysaki Dorothy, onun tek modeli değildi. Leighton, Bianca’dan 3 yıl önce “La Nanna” olarak bilinen modeli Anna Risi’nin ismiyle anılan Nanna tablosunu çizmiştir. Trastevere mahallesinde yaşayan ayakkabı tamircisinin eşi ve Alman ressam Anselm Feuerbach’ın metresiydi. Profesyonel bir model olarak çalışmış, Leighton’ın Ocak 1858’de Roma’ya dönüşünün ardından birçok kez onun için modellik yapmıştı. Leighton, onu “çok güzel bir model” olarak nitelendirmişti. Bu tablonun ayrıca, tavus kuşu tüyü içerdiğinden dolayı “tavus kuşu” anlamına gelen İtalyancada “pavone” olarak adlandırılan Pavonia isminde ikinci bir adı vardır. Bu tablo genellikle Bianca ile yan yana koyulur: Siyaha karşı beyaz, tavus kuşuna karşı güvercin. 

Ölüm Döşeği

Frederic Leighton, Clytie, Leighton Evi Müzesi, Londra, Birleşik Krallık.

Yine de, ilk görüşmelerinden 16 yıl sonra, 1896’da ölüm döşeğine çağırdığı kişi ilham perisi Dorothy Dene’di. Ayrıca Leighton, ona büyük bir miktar para bırakmıştı fakat Dorothy uzun süre keyfini çıkaramamış çünkü Legihton’ın ölümünden sonra sağlık durumu bozulmaya başladığı için sadece 3 yıl sonra Dorothy de ölmüştür. Yukarıda gördüğünüz Clytie, Lord Leighton’ın son tablosuydu. Başladı fakat asla bitiremedi. Clytie, Ovid’in Dönüşümler kitabında Apollo’nun reddettiği bir orman perisiydi. Üzücü bir şekilde, toprağa kök salıp bir çiçeğe dönüşene kadar günlerini, Apollo’nun atlı arabasını gökyüzü boyunca güneşe sürmesini izleyerek geçirdi. (Apollo ayrıca güneş tanrısıydı.) Bazıları; eserlerinin geri kalanı arasında dikkat çeken bu fazla duygu ve çaresizlik aşılayan eserin, otobiyografik olması gerektiğini söylüyor… Leighton, Dorothy tarafından reddedilen Clytie gibi mi hissetti? Asla bilemeyeceğiz.

Kaynak: https://www.dailyartmagazine.com/dorothy-dene/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir