Haftanın Tablosu: Çiçek Açan Badem Ağacı, Vincent van Gogh, 1890

Vincent van Gogh (30 Mart 1853 – 29 Temmuz 1890), yaşamı boyunca yalnızca bir tablosunu satabilmişti. Finansal açıdan başarılı bir sanatçı olmadığından, sanatsal vizyonunu parasal yönden desteklemek için tamamen kardeşine bağımlıydı. Vincent van Gogh’un kardeşine karşı büyük bir sevgisi ve takdiri vardı. Bununla birlikte, kardeşinin desteği olmadan ressam olmaya devam edemeyeceğini biliyordu. Çiçek Açan Badem Ağacı, yetenekli sanatçının sevgili kardeşine yapmış olduğu bir armağandı. Şimdi, bu armağanı keşfedeceğiz.

Vincent van Gogh, Çiçek Açan Badem Ağacı, 1890, Van Gogh Müzesi, Amsterdam. Detay

Vincent van Gogh, Çiçek Açan Badem Ağacı’nı, 1890 yılının Şubat ayında Saint-Rémy-de-Provence’da yapmıştır. O sırada Fransa’nın güneyinde erken ilkbahar yaşanıyordu ve badem ağaçları çiçek açıyordu. Ağaçların beyaz parlak çiçekleri, sakin mavi gökyüzü ile kontrast oluşturuyordu. Badem ağaçlarının dalları, çevredeki manzara hâlâ boş ve soğuktan donmuş biçimde olduğu için yenilenmiş bir canlılıkla doluydu. Yeniden doğuş ve yeni yaşamın bir görüntüsü olan resim, Vincent van Gogh’un eserinde tam olarak yakaladığı şeydir.

Vincent van Gogh, Çiçek Açan Badem Ağacı, 1890, Van Gogh Müzesi, Amsterdam. Yakınlaştırılmış Detay

Vincent van Gogh, erkek yeğeninin doğumunu kutlamak için Çiçek Açan Badem Ağacı’nı resmetmiştir. Sevdikleri arasında Theo olarak anılan Theodorus van Gogh, oğluna abisinin ismini, Vincent Willem van Gogh ismini vermiştir. Bu dokunaklı övgüden etkilenen ressam, Theo’ya, kardeşinin eşi Jo’ya ve küçük bebek Vincent’a jest olması için bu resmi hediye etmiştir. Eser aile içinde kalmış ve van Gogh’un satışı başarısız olan resimlerinin de bulunduğu Theo’nun Paris’teki sanat galerisinde sergilenmemiştir ancak kardeşinin eserlerinin tek bir parçasını bile satamamasına rağmen Theo, sanatsal arayışlarını desteklemek için Vincent’a düzenli olarak maddi yardımda bulunmaya devam etmiştir.

Vincent van Gogh, Çiçek Açan Badem Ağacı, 1890, Van Gogh Müzesi, Amsterdam. Yakınlaştırılmış Detay

Çiçek Açan Badem Ağacı, büyük bir sanatsal başarıdır. 19. yüzyılın sonlarında Fransa’da popüler olan Japon baskı sanatı, eseri biçimsel olarak etkilemiştir. Bu Japon gravürleri çizgi ve renk açısından cesurken bazen de güçlü ana hatlar ve sınırlı renk şemalarına sahipti. Çiçek Açan Badem Ağacı‘nın arka planı dikkat dağıtıcı değildir. Tüm kompozisyon, basit ve yekpare arka plana karşıt olarak ön plandadır. Eserin, yoğun bir gölge veya siluete benzer çok güçlü bir ana hattı vardır. Japon etkisinin belli olduğu resimde, Japon baskılarında olduğu gibi sınırlı bir renk düzeni olmasına rağmen renkler canlı ve cesurdur. Çoğunlukla mavinin ve beyazın tonları kullanılırken, esere sıcaklık katmak için sarının ve kırmızının tonlarından yararlanılmıştır. Vincent van Gogh, Çiçek Açan Badem Ağacı eserinde, güney Fransa’nın parlak ışıklarıyla güçlü renk tonlarını ve Japonya’nın cesur çizgileriyle sınırlı renk paletini bir araya getirmiştir.

Vincent van Gogh bu eserini, ölümünden yalnızca beş ay öncesinde resmetmiştir. Bununla birlikte van Gogh, ölümüne giden aylarda birçok eser resmetmeye devam etmiş, Arles ve çevresinde yaşadığı on dokuz ay boyunca 255 resim yapmıştır. Bu da 570 günü aşkın süre boyunca her iki ila üç günde orijinal bir tablo bitirdiği anlamına gelmektedir. Vincent van Gogh Çiçek Açan Badem Ağacı’nı yaptığı sırada son derece üretken bir dönemindeydi. Durmaksızın resim yapmış ve Empresyonist kökenlerden Ekspresyonizmin başlangıcına geçiş yapmıştır. Çiçek Açan Badem Ağacı, aldatıcı derecede basit bir tablodur ancak aldatıcı sadeliği onu izlemeyi keyifli kılan asıl şeydir. Cesur, canlı ve parlak oluşu hayatın kendisini sunmaktadır. Tıpkı hayat yolculuğunun başındaki bebek Vincent gibi.

Çeviri kaynak: https://www.dailyartmagazine.com/van-gogh-almond-blossom/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir