Haftanın Tablosu: Güneş Işığı ve Gölge, Albert Bierstadt, 1862

Güneş Işığı ve Gölge, Albert Bierstadt’ın 1862 yılında yapmış olduğu resimdir. Eser Wilhelmshöhe, Almanya’daki Lowenburg Kalesi’nde bir şapeli gösterir. Ancak, resmin gerçek konusu, ışığın ve gölgenin güzel etkileri gibi görünüyor.

Albert Bierstadt, Solingen’de dünyaya gelmiştir ve 1 yaşındayken ailesi Amerika’ya taşınmıştır. Ressam, hayatı boyunca Avrupa’yı gezmiş, özellikle İtalya’ya oldukça fazla gitmiştir. Alpler’i çok sayıda çalışmasına konu etmiştir. Albert Bierstadt, 19. yüzyılın en meşhur Neoromantizm akımı temsilcilerinden ve manzara ressamlarındandır. Genellikle resimlerinde Vahşi Batı’yı ve Kızılderilileri görebiliriz.
Albert Bierstadt, Güneş Işığı ve Gölge, 1862

Bierstadt (1830-1902) sanatseverlerce, Amerika’nın batı sınırının büyük ve dramatik sahnelerini yapan Hudson River Okulu’nun ressamı olarak bilinir. Ancak Bierstadt Almanya doğumluydu. Henüz 2 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı ama daha sonra 23 yaşındayken Almanya’ya sanat eğitimi için geri döndü. Bu dönemde Amerikalı ressamların Almanya’da eğitim alması yaygındı. Bierstadt oradayken, Lowenburg Şapeli’nin yağlı boya taslağını yaptı (aşağıda görebilirsiniz).

Albert Bierstadt, Güneş Işığı ve Gölge, 1862, detay

Amerika’ya döndükten birkaç yıl sonra Bierstadt, bu taslağı Güneş Işığı ve Gölge’nin tam resmini yapmak için kullandı. Gördüğünüz üzere, Bierstadt kompozisyonu taslaktan biraz değiştirdi ancak bunun dışında iki çalışma birbirine çok yakın. Her iki durumda da, sanat eserinin gerçek konusunun güzel ışık olduğu anlaşılıyor ve başlık kesinlikle bunun izlenimini uyandırıyor. Gotik şapel, ışıkla oynayabilmek için bir ekran oluştururken, ağaç ise gölgeleri oluşturmak için bir filtre görevi görüyor. Bierstadt, ışığı resmetmede çok iyi bir ressamdır ve onun en meşhur Batı Amerika manzara resimleri muhteşem ışık efektleri ile bilinir. Bu resimde, kilisenin duvarındaki benekli güneş ışığı o kadar sıcak ve gerçek görünüyor ki, çok kolay bir şekilde resme bir pencereden bakıyormuş gibi düşünmenizi sağlıyor.

Kaynak: 12

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir