Haftanın Tablosu: Honfleur’daki Deniz Feneri, Georges Seurat

Bu haftanın seçilen tablosu, Georges Seurat’tan Honfleur’daki Deniz Feneri‘dir. Bu tabloyu bu kadar eşsiz yapan neymiş hep beraber yakından bakalım.

Georges Seurat, Honfleur’daki Deniz Feneri, 1886. National Gallery of Art, Washington D.C.

Büyük ihtimalle ilk fark edeceğiniz şey, “La Grande Jatte Adası’nda Bir Pazar Öğleden Sonrası”nda olduğu gibi, küçük noktacıklar olacaktır. 21. yüzyıl gözleri için bu noktacıklar “piksel”miş gibi görünebilir. Ama, tabii ki de Seurat’ın zamanında pikseller yoktu. Öyleyse, neler oluyor burada?

Seurat (1859-1891), Neo-Empresyonizm diye bilinen stili uygulayan ve geliştiren isimdir. Neo-Empresyonizm, özellikle görmeyle ilgili olan ışık çalışması (optik*) ile çok ilgiliydi. Seurat ve diğer Neo-Empresyonistler resimleri daha etkili hale getirmek için optikteki yeni fikirleri kullanmak istediler. Honfleur’daki Deniz Feneri‘nde gördüğünüz noktalar Seurat’ın yapmaya yeltendiği stili temsil etmektedir işte. Birbirini tamamlayıcı renkleri küçük küçük noktalar halinde bir araya getirmenin ve izleyicinin kendi gözleriyle onları birleştirmesine izin vermenin sadece renkleri birleştirerek elde edeceğinden daha büyük etki yaratacağına inanıyordu. Bu çalışmaya noktaların ya da kısa çizgilerin kullanılmasına bağlı olarak Noktacılık veya Divisionism diye adlandırılıyordu.

Georges Seurat, Honfleur’daki Deniz Feneri, 1886. National Gallery of Art, Washington D.C. Detail

Neo-Empresyonizm terimi, Seurat’ın sanatının Empresyonistlerle ortak bir özelliği olduğunu ve 1886’da sekizinci Empresyonist sergide yer aldığını gösteriyor. Monet ve Renoir gibi sanatçılar ile birlikte manzaralar ve modern yaşamın sahneleri dahil olmak üzere aynı konuyu paylaştı. Honfleur’daki Deniz Feneri’ndeki deniz manzarası, Monet’i de seçerken kolayca hayal edebileceğimiz bir deniz manzarasıdır. Bununla birlikte, Seurat, daha doğru bir İzlenimci olarak kabul edilir – İzlenimcilerin fikirleri ve gelişmeleriyle başlayan ancak daha sonra kendi yönüne giren biri. İzlenimcilerin aksine, Serat’ın odağı düşünceli ve bilimseldi. Geniş kapsamlı optik okumanın yanı sıra, La Grand Jatte gibi büyük resimleri tamamlamadan önce birçok çalışma yapmıştır.

Neo-Empresyonizm hiçbir zaman popüler bir tarz haline gelmedi, ancak sanatın geleceği üzerinde büyük etkisi oldu. Seurat, Vincent van Gogh ve Sürrealistler dahil olmak üzere birçok kuşaktan sonraki modernistleri etkiledi.

Kaynakça:http://www.dailyartmagazine.com/the-lighthouse-at-honfleur-georges-seurat/

*Optik: FİZİK TERİMİ –ışık ve görme olaylarını inceleyen fizik kolu. –

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir