Haftanın Tablosu: Salvator Mundi, Leonardo da Vinci

“Salvator Mundi”, bu aralar herkesin dilinde. Bunun sebebi son zamanlarda tekrar satışa çıkmış olmasıydı.

Leonardo da Vinci (attributed), Salvator Mundi, circa 1500
Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, 1500

Bir önceki alıcısı, araştırmacı, sözde şişirilmiş fiyatlar için hayırsever ve Rus işadamı Dmitry Rybolovlev idi. Tablo, artık 100 milyon dolarlık tahmini bir fiyatla piyasaya geri dönüyor – bu Rybolovlev’in daha önce satın aldığı fiyattan 25 dolar daha az. Ama bizim için önemli değil, sayın gerçek sanat tarihi severler. İlgilendiğimiz şey, olduğu gibi tablonun kendisi.

Leonardo da Vinci (attributed), Salvator Mundi, circa 1500, detail
Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, 1500, kahverengi gözler detayı

Salvator Mundi, Mesih’in, Kurtarıcı Mundi (Dünyanın Kurtarıcısı) olarak bir tasviridir. Sadece son zamanlarda, 1506 ile 1513 yılları arasında Fransa’nın 12. Louis’ini resmetmesiyle bilinen Leonardo da Vinci’ye atfedilmiştir. Tablo bir ara sırra kadem basmıştı, daha sonra yeniden bulunup, restore edilip 2011’de sergilenmişti. Tablo Mesihi, Rönesans elbisesinde sol elinde kristal küre tutarken sağ eliyle parmaklarını kutsama işareti yaptığını sergilemektedir. Sanatçının kendi eli olduğu kabul edilen bu resim, hayatta kalan diğer 20 Salvator Mundi resimden biri olduğu gözüküyor.

12. Louis, bir zamanlar tablonun İngiltere’nin 1. Charles’ına ait olduğunu duyurmuştu ve 1763’te Buckingham Dükü ve Normanby Dükü’nün oğlu tarafından müzayede edilmeden önce 1649’daki sanat koleksiyonuna kaydetmişti. Bir sonraki ortaya çkışı 1900’de, İngiliz koleksiyoncu Francis Cook satın aldığında olmuştur.

Leonardo da Vinci (attributed), Salvator Mundi, circa 1500, detail
Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, 1500, sağ el detayı

2005’te, resim, Eski Ustalar uzmanı olan Robert Simon’ı içeren bir sanat satıcıları uluslararası ticaret birliği tarafından satın alınmıştır. O kadar ağır bir şekilde yeniden boyanmıştır ki kopyasıymış gibi durmaktadır artık. “Enkaz, karanlık ve kasvetli” olarak tanımlanmaya başlamıştı. Daha sonra restore edilmiş ve Leonardo’nın resmi olduğu tasdik edilmiştir. Kasım 2011’den Şubat 2012’ye kadar “Leonardo da Vinci: Milano Sarayındaki Ressam” adlı sergi Londra Ulusal Galeri’de kalmış, 2013 yılında Rybolovlev’e satılmıştır.

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, 1500, sol el detayı

Resim, Salvator Mundi’nin yirmi başka versiyonuyla karşılaştırıldı ve üstün bulundu. Resimde olumlu dayandırmalara yol açan birçok özellik var: Çok sayıda pentimenti var ve boyanın avuç içi tarafını boyaya doğru bastırması Leonardo eserinin tipik bir örneği olan alışılmadık tekniktir. Saç buklelerinin şekli ve atkının çapraz olması ayrıca Leonardo’nun tarzının bir göstergesi olarak görülmüştür. Dahası, çalışmanın yapıldığı pigmentler ve ceviz tuvali, diğer Leonardo resimleriyle de uyumludur.

Kaynakça:http://www.dailyartmagazine.com/leonardo-da-vinci-salvator-mundi/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir