Haftanın Tablosu: Sanatçının Annesi, James McNeill (1871)

Bu tablo, Amerikalı ressamın en tanınmış eserlerinden biridir.  Esere Amerikan ikonu, Victoria tarzı Mona Lisa gibi çeşitli tanımlar yapılmıştır. Bugün, James McNeill Whistler’ın “Gri ve Siyah Düzenleme NO. 1” olarak da bilinen “Sanatçının Annesi” hakkında konuşacağız.

James McNeill Whistler, Sanatçının Annesinin Portresi, 1871, Musée d’Orsay, Paris

Anna McNeill Whistler, Londra’da oğluyla beraber yaşarken Chelsea’daki evlerinde resim için poz vermiştir. Anna okumuş ve çok gezen bir kadındı. 1831’de Binbaşı Whistler’la evlendi ve Binbaşı’nın 1849’da yakalandığı koleradan ölümüne kadar çocuklarıyla birlikte Rusya’da varlıklı bir yaşam tarzının tadını çıkardılar. Kocasının ölümünün ardından, Anna hayatının geri kalanında siyah giydi.

Anna Whistler, 1850 civarlarında

Bu portre ile ilgili birkaç efsane var. Birincisi, Anna Whistler’ın işini yapamayan başka bir modelin yerine geçmesiydi. Bir diğeri ise Whistler’ın modelin ayakta durmasını öngördüğünü, ancak annesinin uzun bir süre ayakta durmaktan çok rahatsız olduğunu söylüyor.

James McNeill Whistler, National Gallery of Victoria

Whistler, tabloyu renkli ve formda bir çalışma olarak tasarlamıştı ve ana fikir genellikle minimal, hatta soyut; boyama tekniği ise anlatı sanatının geleneksel beklentilerine meydan okumak için yapılmıştır. Sanatçı çeşitli teknikler kullanmıştır: annesinin koyu renkli elbisesi ince bir şekilde boyanırken, elleri ve yüzü (pembe ve sarı alanlarla) aydınlıktır. Bu, öznesini aydınlatmak ve canlandırmak için renk oluşturmaya gösterdiği ilgiyi gösteriyor.

Çalışmalar, Akademi tarafından gözüken saçın fazlalığından dolayı reddedildikten sonra, 1872’de Londra Kraliyet Sanat Akademisi’nin 104. Sergisinde sergilendi. Düzenleme ise Akademi’nin onayı için sunulan son resim oldu.

Whistler en sonunda, 1891’de geri kazandığı tabloyu rehin olarak bıraktmıştı.
Resim, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde Viktorya döneminden beri annelik için bir simge, ebeveynler için sevgi ve genel olarak “aile değerleri”ni simgelediği için kullanılmıştır.
Örneğin, 1934’te ABD Postanesi, Whistler’ın Annesi’nin “In Memory and In Honor of the Mothers of America” sloganının eşlik ettiği stilize bir görsel ile kazınmış bir damga çıkardı.

Portre, annenin veya bakışının değiştirildiği birçok esprili parodilerin konusu olmuştur. Bu sadece bu resmin modern kültürde ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor.

Kaynakça: http://www.dailyartmagazine.com/james-abbott-mcneill-whistler-portrait-artists-mother-painting-week/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir