Haftanın Tablosu: Sanatçının Stüdyosu – Dans, Roy Lichtenstein, 1974

Pop sanatının öncüllerinden olan Roy Lichtenstein, 1950’lerin çizgi romanlarını ve filmlerini izleyiciye hatırlatmayı amaçlayan, tuval üzerine orijinal karışık medya tekniği ile tanınan ünlü bir Amerikan sanatçıydı. Sanatçının Stüdyosu – Dans, Lichtenstein’ın diğer çalışmaları gibi görsel parodi ve kelime oyunlarıyla dolu ve birden fazla tabloyu ortaya çıkaran bir Çin kutularına benzemektedir.

Roy Lichtenstein, Sanatçının Stüdyosu – Dans, 1974, MoMA, New York

Roy’un çalışması esasen Matisse’in çalışmasını popüler kültür tarzında bir karikatür olarak temsil eder. Roy Lichtenstein eserini, belirli renkleri temsil etmek için Ben-Day¹ noktalarının kullanılması gibi görsel medyanın seri üretiminde kullanılan mekanik süreçler kullanılarak üretmiştir.

Sanatçının Stüdyosu

Bir sanatçının stüdyosu teması, sanat tarihinin yüzyıllar boyunca kullandığı ortak bir temadır. İster bitmiş bir parça olarak, ister nesnelerin çizimini ve doğrusal perspektifini kullanarak basit bir çalışma olarak olsun, hemen hemen çoğu sanatçı tarafından resmedilmiştir. Roy Lichtenstein bize kendi stüdyosunu göstererek bu gelenekten besleniyor; ancak bunu kesinlikle bilinçli olarak iki boyutlu olarak sunuyor. Tuvaldeki boşluk düzdür ve tüm farklı şekilleri yüzer gibi gözükmesini sağlar. Bir masa ve bir duvar gördüğümüzü ancak rasyonel zihnimiz sayesinde anlarız. Boya fırçaları, limonlar, kupa, matara ve çiçek gibi birkaç nesneyi ayırt etmek kolaydır.

Dans

İlk ve en belirgin referans, Roy’un tipik renkleri ve tarzında olsa da doğası gereği Matisse’in ünlü Dans’ıdır. Matisse’in eserinde kırmızı ve yeşil kullanırken Lichtenstein başka bir renk çifti sarı ve maviyi kullanmıştır. Matisse’in eserlerinden ilham alan Roy, eserlerinin çoğunda Matisse’in imgelerine özel göndermeler yapmıştır. Özellikle Matisse’in 1911 yılında yaptığı iki tablosu Kırmızı Stüdyo ve Pembe Stüdyo’suna kişisel bir övgü olarak da görülebilir.

Eserde, Matisse’in sanatına, meyve ve yaprak gibi küçük unsurlarla bile referanslar mevcuttur. Resim sanatında, limon popüler bir meyveydi. Beyaz bir tabak ve basit bir masa ile Van Gogh’un sade ve çarpıcı natürmort eserlerine bir referans olabilir.

¹Ben-Day Tekniği: İllüstratör Benjamin Henry Day Jr.’ın adını taşıyan Ben Day Tekniği, 1879’dan kalma bir baskı ve fotogravür tekniğidir. Ben Day Tekniği genellikle noktalar ile oluşturulurken paralel çizgiler, dokular gibi diğer şekiller de kullanılabilir.
Kaynak: 1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir