Haftanın Tablosu: Yaş 28’in Otoportesi, Albrecht Dürer (1500)

Albrecht Dürer otoportreleri çok severdi. Hayatının ilk yarısında Dürer, ince güzelliklere sahip otoportreler dizisi yapmıştır. En eskisi 1484 yılında, sanatçı daha on üç yaşında bir çocukken yapılmıştı. Silverpoint* üzerine çizilmiş resmin daha sonra üst sağ köşeye şunu eklemiştir: “1484 yılında aynaya bakarak, daha çocukken kendimi çizdiğim otoportremdir. -Albrecht Dürer”

Albrecht Dürer, 13 Yaşındaki Otoportre, 1484, Albertina Müzesi, Vienna

Ama bugün, diğer başyapıtı olan “Otoportre” veya “Yakası Kürklü Cübbe İçinde 28 Yaşın Otoportresi” diye adlandırılan 1500’ün başlarında, yirmi dokuzuncu doğum gününden hemen önce çizilmiş bu eseri konuşacağız. En son yaptığı üç otoportreden birisidir. Bu zamana kadarki eserleri arasındaki en kişisel, ikonik, karmaşık ve ayrıca akıllara sabitlenmiş olan en popüler otoportresidir.

Albrecht Dürer, Yakası Kürklü Cübbe İçinde 28 Yaşın Otoportresi, 1500

Çok ünlü olmasının diğer sebebi ise İsa’nın daha önceki birçok temsiline benzemesidir. Buradaki dini göstergeler açıkça bellidir: simetri, koyu tonlar ve Dürer’in izleyiciyle direkt yüz yüze geldiği, ellerini kutsarmış gibi göğsünün ortasına kaldırmasıdır.

İdealleştirilmiş görünüşünü, gösterişli bir şekilde bize sunsa da, burnu gerçekte resimdeki gibi simetrik değil, yamuktur. -Dürer, Mesih’in bir taklidi olan “imitatio Christi” ile bize yaklaşmaktadır. Hatta diğer portrelerde saçı kızılca bir sarı olmasına rağmen burada kahverengiye boyamıştır.

Hans Memling, Mesih portresi, 1478

Fakat 1500’deki seküler bir portre için verdiği önden poz istisnai idi. Önceki iki Dürer tablosu saat üç yönüne dönük açıyla resmedilmişti. Tam önden olan pozları nadirdir.

Sanatçının monogramı, “AD” ve Latince yazıtı “Ben, Numerberg’den Albrecht Dürer, kendimi sonsuz renklerle yirmi sekiz yaşımda resmediyorum.” göz hizzasına yerleştirilmiş ve bu da etkiyi sağlamlaştırmaktadır. “1500” yılı yazısı doğrudan monogramın üzerine yazılarak “AD”ye ikinci bir anlam veren Anno Domini, Dürer ve Christ arasındaki bağlantıyı daha da güçlendirmiştir.

*Silverpoint: Gümüş uçlu kalemle özel kâğıt üzerine resim yapma tekniği.

Kaynakça:http://www.dailyartmagazine.com/painting-week-albrecht-durer-self-portrait-28/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir