İznik Gölü’nün Suları Altında Gizli Kalmış Antik Kilise

2014 yılında araştırmacılar, Türkiye’nin İznik Gölü’nde gizlenmiş eski bir bazilika keşfetti.

Bugün, Türkiye’nin İznik ilçesi en çok büyüleyici seramikleriyle ünlüdür. Ancak tarihsel olarak, Bizans ve erken Hristiyanlık dönemlerinde daha çok önemli bir kültür merkeziydi. Bu antik kalıntılar 2014 yılında İznik Gölü kıyılarında 1,600 yıllık bir bazilika suya daldığında kendilerini gösterdi.

Şaşırtıcı bir şekilde, hükümet araştırmacıları onlara rastlayana kadar antik kalıntılar fark edilmemişti. Bu, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Arkeoloji bölümü başkanı Dr. Mustafa Şahin için büyük bir sürpriz oldu. “Gölün görüntülerini ilk gördüğümde, net şekilde bir kilise yapısını gördüğüme oldukça şaşırdım.” diye belirtti. “İznik’te [2006’dan beri] saha araştırmaları yapıyordum ve böyle muhteşem bir yapı keşfetmemiştim.”

2015 yılında Doktor Şahin, su altında 1.8 ila 3.5 metre aralığındaki ve açık denizden 50 metre uzaklıkta bulunan bu bazilika hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir ekip kurdu. Ekip, kazıları sırasında erken çağlarda yapılmış Hristiyan kilisesi hakkında biraz bilgi edinebildi. Bazilikanın sadece 4. yüzyılın sonlarında veya 5. yüzyılın başlarında oluşturulduğunu tarihlemekle kalmayıp aynı zamanda büyük olasılıkla önceden var olan bir yapı üzerine inşa edildiğini öğrendiler.

Bu, o zamanlar için yaygın bir uygulamaydı ve zeminin neden duvarlardan yarım metre daha düşük olduğunu açıklamaktadır. Ayrıca mozaik veya taş zeminlere dair hiçbir kanıt bulamadılar, bu durum, araştırmacıları mevcut yapının muhtemelen toprak veya ahşap bir zemine sahip olduğuna inanmaya yönlendirdi. Ayrıca; sahada birkaç mezarın yanı sıra, birkaç küçük çocuğun ve orta yaşlı bir yetişkinin iskeletini buldular.

Kilisenin Aziz Neophytos ile yakın bağlantısı nedeniyle bölgedeki mezarlar o zamanlar yaygındı. Bu aziz, valinin emri altında pagan tanrılara kurban vermeyi reddettiğinde Nikea’da şehit edildi. Şehir surlarının dışında inşa edilen bazilikanın, Aziz Neophytos’un mezarının bulunduğu yerde durduğuna ve ibadetçilerin mezarlarının bir azizinkine yakın olmasını istemelerinin, olağan dışı olmadığına inanılmaktadır.

Arkeologlar çalışmalarına devam ederken başka bir gizemi daha çözmek istiyorlar. Şahin, kilisenin bulunduğu binanın Apollon’a adanmış bir pagan tapınağı olabileceğine inanıyor. Eski kayıtlar, Roma imparatoru Commodus’un bu tapınağı şehrin duvarlarının hemen dışındaki Nikea’da inşa ettiğini göstermektedir. Kazılar, tapınağın inşasıyla düzgün bir şekilde tarihleri belirlenecek eski sikkeleri ve lamba parçalarını ortaya çıkarmıştır.

Arkeologlar eş zamanlı olarak araştırmalarına devam ederken daha fazla insana bu suya gömülü mucizeyi görme şansı vermek için, alanı bir su altı müzesine dönüştürme planları yapıyor.

Kaynak: https://mymodernmet.com/underwater-basilica-lake-iznik/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir