Monet’nin ‘’Bahçedeki Kadınlar’’ Tablosunun Hikayesi

Claude Monet, (1840-1926) Bahçedeki Kadınlar (Femmes Au Jardin) adlı tablosunu 1866 yılında yapmıştır. Bu tablo, ressamın asıl teması olan ışık ve atmosferin karşılıklı etkileşimini yakaladığı ilk eseri olduğu düşünülür. Monet, bahçe yolundaki ağaçların gölgesinde duran beyazlar içindeki dört kadını samimi bir hava içerisinde resmedebilmek adına tarihi temalar için bizzat ayrılmış geniş boyutta bir tuval kullanmıştır. Bu tablo onun en iyi eserleri arasında yer almasa da Monet’yi yeni gelişmekte olan Empresyonist hareketinin öncüsü olarak teşkil etti.


Çeviren: Pelin Altıkardeş

Claude Monet, Bahçedeki Kadınlar

Açık Hava (en Plein Air) Çalışması

Monet Bahçedeki Kadınlar adlı tablosuna aslında 1866 yılının yaz aylarında, Ville d-Avray Paris banliyösündeki kiraladığı evin bahçesinde başlamıştı. Tablo ileriki yıllarda bir stüdyoda tamamlanmasına rağmen çoğunluğu açık havada yapıldı.

Monet 1900 yılında bir röportajda, “Açık havaya ruhumu ve bedenimi adadım. Gerçekten zor bir girişimdi. Bu zamana kadar hiç kimse, benden çok daha sonra girişimde bulunan Édouard Manet bile bunu aklından geçirmemişti.” dedi. Aslında Monet ve mevkidaşları açık hava (plein air) konseptini popüler hale getirdiler fakat 1860’lardan önce, özellikle kolay taşınabilmesi için önceden hazırlanmış metal tüplerde saklanan boyaların icadında sonra da bu konsept kullanıldı.

Monet böylesine büyük bir alanda çalışırken perspektifini koruyabilmek adına tablosu için ölçüleri enine yaklaşık olarak 2 metre ve boyuna 2 buçuk metre olan bir tuval kullandı. Monet gerektiğinde tuvali indirip kaldıracak olan derin bir çukur ve makara düzeneğini kullanarak bir sistem tasarlamış olduğunu da belirtmişti. Bir tarihçi ise Monet’nin tuvalin üst kısımları üzerinde çalışabilmek için merdiven ya da bir tezgah kullandığını, yağmurlu günlerde ve geceleyin ise tuvali evine taşıdığını düşünüyor.

Tablodaki Kadınlar

detay

Model olan dört figürden her biri Monet’nin metresi Camille Doncieux’dı. Monet, Doncieux’la henüz o Paris’te modellik yapıyorken 1867’de tanıştı ve hemen ardından Doncieux, Monet’nin ilham perisi oldu. Bu tablodan önce Doncieux “Kırda Öğle Yemeği” adlı muazzam eserinde de modellik yapmıştı ancak yarışmaya katılmasını istediği bu eserini zamanında tamamlayamadı. Bunun ardından Camille, gerçek boyutlara uygun olan ve 1866’da Paris Salonu’nda (resim sergisi) övgüler alacak olan “Yeşil Elbiseli Kadın” adlı portre için modellik yaptı.

“Bahçedeki Kadınlar” tablosuna Camille vücut için modellik yapmıştı. Ancak Monet muhtemelen, her bir kadına farklı bir görünüm verebilmek adına kıyafet detaylarını dergilerden edindi. Günümüzde hala bazı sanat tarihçileri bu tabloyu Camille’yi farklı pozlarda ve ruh hallerinde yansıtan, ona adanmış bir aşk mektubu olarak görür.

Monet 26 yaşında, yazın son derece baskı altında ve borç batağına düşmüş bir haldeyken Camille ile birlikte borç alacaklılardan kaçmak zorunda kalmışlardı. Monet ancak aylar sonra tablosunun yapımına devam edebilmiş. Mevkidaşı A. Dubourg tabloyu 1867 kışında Monet’nin stüdyosunda gördü. Dubourg, “Tablo oldukça iyi niteliklere sahip ancak efektler nedense zayıf duruyor.” diye bir arkadaşına mektubunda bahsetti.

Resme Karşı İlk Tepkiler

Monet, resminin belirgin fırça darbelerini sevmeyen ve göze çarpan bir temaya sahip olmadığını düşünen heyet tarafından sırf reddedilmek için 1867’de “Bahçedeki Kadınlar” tablosuyla Paris Salonu’na katıldı. Heyet hakemlerinden birisinin ise, “Çoğu genç insan bu gidişatta devam etmekten başka bir şey düşünmüyor. Bu sanatçıları ve sanatı korumanın vakti geldi geçiyor bile” diye belirttiği söyleniyor. Monet’nin arkadaşı ve mevkidaşı Frederic Bazille bu tabloyu satın alarak yardıma muhtaç olan bu çifte yardım etmek istemiştir. Monet, bu tabloyu hayatının geri kalanında onu Giverny’de ziyarete gelenlere göstererek saklamaya devam etmiştir. 1921 yılında Fransız hükümeti Monet’nin eserlerinin dağıtımına ilişkin müzakere yaparken, Monet zamanında reddedilen eser için 200.000 frank talep etmiş ve almıştır. Günümüzde ise eser Paris Orsay Müzesi’nin dahimi koleksiyonunun bir parçasıdır.

Kaynak: https://www.liveabout.com/women-in-the-garden-monet-4161149

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir