NASA’nın Mars’a İniş Yapan Uzay Aracı: Perseverance

18 Şubat 2020 Perşembe günü itibarıyla NASA’nın beşinci Mars keşif aracı, tozlu kırmızı gezegene başarıyla iniş yaptı. Mars’ı Dünya’dan ayıran 292,5 milyon mil boyunca neredeyse yedi aylık bir yolculuğun ardından, NASA’nın Perseverance Uzay Aracı, Jezero Krateri bölgesindeki iki yıllık ilk görevine başlamaya hazır. Bu eski göl yatağı, bir zamanlar gerçekten Marslı organizmalar olduğunu kanıtlayacak fosilleri barındırıyor bile olabilir. Keşif aracı, göl yatağının örneklerini 2030’lara kadar tüm dünyaya göstermek amacıyla daha önce hiçbir insanın veya makinenin gitmediği yerlere gidiyor. Perseverance’ın Mars’a inişi, uzay araştırmaları tarihinde muazzam bir adım oldu.

Illustration of NASA Perseverance touching down on Mars. (Photo: NASA/JPL-Caltech)

Mars’a gitmekle görevli Perseverance (Azim), tam da hak ettiği isimle adlandırılmıştır. Araç, NASA adına devasa bir yatırım olup yıllarca süren araştırma ve mühendisliğin bir ürünüdür. Bu gerçek, aracın Mars yüzeyine inişini gerçekleştirdiği “yedi dakikalık endişe” sırasında görev ekibini büyük oranda etkilemiştir. Önceden programlanmış bu iniş, aracı taşıyan uzay gemisinin sadece birkaç dakika içinde saatte 12.000 milden 2,7 mile yavaşlamasına izin vermesini gerektirmektedir. Araç, Mars’ın atmosferine girerken kavurucu sıcağa da dayanmalıdır. Mars’a yapılan tüm radyo yayınlarının 11 dakikalık gecikmesi olduğundan, NASA’nın giriş, iniş ve iniş süreci (EDL) üzerinde çok az kontrolü vardı. Araç güncellemelerindeki bu gecikmeye rağmen “Percy”den ilk görüntü aktarımı alındığında NASA görevlileri arasında büyük bir coşku yaşandı. Başkan Biden, bu tarihi operasyondan dolayı onları tebrik etmek için NASA liderlerini aradı.

Mars’ı keşfetmek için tasarlanan beşinci Amerikan aracı olmasına rağmen Perseverance’ın misyonu, devrimci olma potansiyeline sahiptir. En başta, “Percy” Ingenuity olarak bilinen 2 kiloluk bir helikopter taşıyor. Bu helikopter en son aşamada planlanan 20 saniyelik uçuşunu gerçekleştirmek üzere uzay aracı tarafından serbest bırakılacak. Başarılı olursa bu başka bir atmosferde uçurulan ilk helikopter olacak.

Perseverance ayrıca öncekilerden daha hızlı hareket edecek – saatte 0,1 milin altında bir hızla. Bu nedenle, yaklaşık 15 mil mesafede planlanmış rota için görev iki yıl kadar sürecektir. Yol boyunca araç, sonrasında Dünya’ya tanıtmak üzere çeşitli örnekler toplayacak. Bu olayın gerçekleşmesi için muhtemelen en az on yıl gerekiyor. NASA örnekleri analiz edebildiği zaman, bu antik gölde yaşamın kanıtı olabilecek fosilleşmiş mikroorganizmalar bulmayı umuyor. Son olarak, “Percy”nin taşıdığı makine tam bir bilim kurgu efsanesi teknolojisidir. Yaklaşık bir fit küp büyüklüğündeki makine, Karbondioksitten Oksijen Üretebilecek Elektronik Bir Ağaç (MOXIE) deneyi için gereken teknolojiyi içerir. MOXIE, Mars atmosferindeki karbondioksiti solunabilir oksijene dönüştürmeyi amaçlıyor – Mars’ta canlı keşfi için oldukça önemli bir adım.

NASA Perseverance Uzay Aracı’nın yolculuğunu takip etmek için aracın Twitter’ını ve NASA’nın “Where is the rover” sayfasını takip edebilirsiniz. NASA ayrıca uzay aracı tarafından aktarılan görüntülerle halkı bilgilendirmeye devam edecek.

18 Şubat 2020’de NASA, Perseverance Mars Aracı’nı kızıl gezegenin yüzeyine indirdi.

Yedi dakikalık çarpıcı bir inişten sonra, araç, uzun süredir gizli kalmış Mars’ta yaşamın izlerini bulmak için antik bir göl yatağını keşfetmek üzere iki yıllık görevine başladı. Görev ayrıca Mars’ın atmosferinde bir helikopter uçurma girişimini ve karbondioksiti oksijene dönüştürme deneyini de içerecek.

Mars’a yapılan bu iniş, uzay araştırmaları adına büyük bir adım atıldığını gösteriyor.

NASA Perseverance için başlangıç, alçalma ve iniş süreci.
Aracın bir zamanlar yaşam olduğuna dair antik kalıntıları araştırabileceği Jezero Krateri boyunca izlenecek potansiyel rotası.

İnişi ve görev kontrol merkezinden haberleri bu kayıttan izleyebilirsiniz.

Çeviri kaynak: https://mymodernmet.com/nasa-perseverance-mars-rover/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir