Picasso’nun Bilmeniz Gereken 10 Erken Dönem Eseri

Picasso resim çizmeye çok küçük yaşta başlamıştır. Annesine göre Picasso’nun ilk kelimesi “piz,piz” yani İspanyolcada kalem anlamına gelen “lapiz” sözcüğünün kısaltmasıdır. Picasso, yedi yaşından itibaren babasından figür çizimi ve yağlı boya resim konusunda ciddi bir sanat eğitimi almıştır. Picasso’nun babası Ruiz, kuşların doğal tasvirleri konusunda uzmanlaşmış bir ressamdır. El Sanatları Okulu’nda sanat profesörü ve aynı zamanda yerel bir müzenin küratörüdür. Bu yazımızda Picasso’nun erken dönem eserleri nelerdir, onları listeleyeceğiz.


Çeviren: Betül Kap

Picasso’nun babası ve amcası genç sanatçıyı ülkenin en nitelikli sanat okulu olan Madrid’deki Real Academia de Bellas Artes de San Fernando’ya göndermeye karar vermiştir. Picasso 16 yaşındayken ilk defa kendi başına yola çıkmış, fakat kurallardan hoşlanmamış ve kayıt olduktan hemen sonra derslere girmeyi bırakmıştır. Madrid’te, Diego Velázquez, Francisco Goya ve Francisco Zurbarán gibi isimlerin eserlerini barındıran Prado Müzesi gibi birçok cazibe merkezini keşfetmiştir. Picasso özellikle El Greco’nun eserlerine hayranlık duymuştur; uzatılmış kol ve bacaklar, göze çarpan renkler ve mistik yüzler Picasso’nun sonraki eserlerinde sıkça kullanılmıştır.

Kısa süre önce Picasso’nun ünlü Mavi Dönemi hakkında bir makale yayınlamıştık. İşte Picasso’nun Mavi Dönem’den önce yaptığı ilk eserlerinden 10 tanesi. Eserlerin hepsi Barselona’daki Museu Pablo Picasso koleksiyonuna aittir. Size bazı sanatçıları ve trendleri hatırlatacakları kesin, ama Picasso’yu asla hatırlatmayacaklar. Çok şaşırmaya hazır olun.

1. Bereli Adam

Picasso bu portreyi 14 yaşında çizmiştir. Tablo, Picasso’nun yağlı boyayı normalde kullandığından biraz daha fazla kullandığı ilk eserlerinden biridir.

2. Pepa Hala’nın Portresi

Renkli ve parlak uygulamanın yanı sıra yüzün soğuk gerçekçiliği, İspanyol portre geleneğini, özellikle Velazquez’in etkisini hatırlatmaktadır. Pepa Hala resmedilmekten nefret ediyordu, bu kadar gergin görünmesinin sebebi muhtemelen budur.

3. Otoportre

Picasso bu tabloyu ebeveynlerinin birçok portresini yaptığı bir dönemde çizmiştir.

4. Picasso’nun Annesi

Profilden çizilmiş portrede ressam, annesinin başını hafifçe öne eğerek gözlerini kapattığı, uykuya dalmak üzere olduğu anı yakalamıştır. Portre sakin bir hava yaratmaktadır.

5. Bilim ve Hayırseverlik

Eğitiminin ilk yıllarında resmettiği Bilim ve Hayırseverlik, Picasso’nun en büyük eserlerinden biridir. Picasso yalnızca 15 yaşındayken babasının etkisinden kurtulmuş, akademik çalışmalarının zirvesini oluşturan büyük ve iddialı eserler ortaya koymuştur.

6. Salon

Tablo, 19. yüzyılın sonlarında Barselona’nın Barri Xines (Çin Mahallesi) taraflarındaki gece mekanlarından, tavernalarından ve genelevlerinden alışılmış bir sahneyi temsil etmektedir.

7. Jaume Sabartes Portresi

Picasso, yakın arkadaşı ve 1935 yılından itibaren kişisel sekreteri olan heykeltıraş ve yazar Jaume Sabartes ile tanıştıktan birkaç ay sonra onun iki sulu boya portresini yapmıştır. Uzun süren ilişkileri boyunca Picasso, Sabartes’in gerek kalemle gerek fırçayla, çoğu ironi dolu pek çok portresini çizmiştir. Bu ironiler şakayla, şefkatle ve arkadaşlıklarının temelini oluşturan bir suç ortaklığı ile karışıktır.

8. Quiqet’in Çiftlik Evi

Picasso, Haziran 1898’de Horta d’Ebre’ye (Horta de Sant Joan, Terra Alta, Tarragona) gitmiştir. Ressam, daha sonraki yıllarda kendisinde güçlü bir etki bırakan bu yer için “Bildiğim her şeyi Pallares kasabasında öğrendim.” diyecektir.

9. Panayır Yeri

Picasso, bu eseri 1900 yılının sonbaharında Paris ziyareti sırasında yapmıştır. Aynı zamanda “Panayır” olarak da bilinen tablo, Picasso’nun Steinlen ve Toulouse-Lautrec’ten ilham alarak Paris gece hayatı üzerine çizdiği eserlerden biridir. Tablo 1901 Vollard sergisinde yer almıştır.

10. Bekleme (Margot)

Hızlı fırça darbeleriyle yapılmış, son derece renkli ve bir anlamda divizyonist bir üslupla çizilmiş bu tablo, bir morfin bağımlısının veya bir fahişenin portresidir. Van Gogh etkisini yansıtan enerjik ve kalın fırça darbeleri ve yine Van Gogh ile Fransız Les Nabis’in tarzını yansıtan siyah ana hatlar, üzerinde konuşulmaya değerdir.

Ve sonrasında Mavi Dönem başlamıştır.

Kaynakça:http://www.dailyartmagazine.com/10-early-picasso-works-know/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir