Rembrandt Kimdir? Hayatına ve Tablolarına Yakından Bir Bakış

Hollandalı sanatçı Rembrandt Harmenszoon van Rijn, sanat tarihindeki en önemli ve etkili kişilerden biri olarak kabul edilir. Birçok aracı ve konu türünü kapsayan başarılarıyla bilinen sanatçı, üretken heykeltraş Auguste Rodin tarafından “sanat devi” ve Post-Empresyonizmin öncüsü Vincent van Gogh tarafından “büyücü” olarak adlandırılmıştır. Bu unvanlara ek olarak, Avrupa’nın en üretken 19. yüzyıl öncesi ressamlarına verilen bir lakap olan “Old Master (resim üstadı)” olarak da bilinir.


Çeviren: Simge Şahin

‘İki Daireli Otoportre’ (1665-1669 civarı) (Wikimedia Commons)

Rembrandt’ın sanat eserleri yüzyıllardır dünya genelinde insanları büyülemektedir. Devasa tablolardan küçücük baskılara uzanan eserlerinin bütünü onu tüm zamanların en etkileyici ressamlarından biri yapıyor. 

Şartlar

Rembrandt (1606-1669), 17. yüzyıla yayılmış zengin bir zaman dilimi olan Hollanda Altın Çağı’nın en önde gelen sanatçılarındandır. Bu dönem; sanatta, Kuzey Rönesansı’ndan etkilenen resimdeki günlük konulara olan ilgi ve gelişmelerle tanımlanır. Bu süre boyunca bir ressam, baskı ustası, tasarımcı ve hatta bir sanat tüccarı olan Rembrandt; Rönesans sanatçılarından (Kuzeyli ve İtalyan ustalardan) ilham aldı. 

‘Stüdyosundaki Sanatçı’ (1626-1628 civarı) (Wikimedia Commons)

Kariyerinin büyük kısmı boyunca dünyanın en bilindik tablolarından bazılarını, ikonik bir otoportre koleksiyonu ve hayran olunan gravürler yaparak büyük başarı sağladı. Bununla birlikte, hayatının sonlarına doğru, büyük ihtimalle boş harcamalarından ve donuk satışlarından kaynaklanan bir krize girdi. Fakir bir adam olarak ölmesine rağmen, ölümünden sonra büyük başarı gördü ve Avrupa sanatına katkılarından dolayı tanındı.

Başarılar

Çeşitli Araçlar

Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi usta ressamlar Rönesans boyunca birçok disiplin karşısında değişik malzemelerle çalıştı. Rembrandt kendi çalışmalarında da resimde, baskıda ve çizimde ustalaşarak bu çok yönlü yaklaşımı benimsedi.

Resim

Rembrandt her bir yeteneği ile methedilse de, muhtemelen en çok resimleriyle bilinir. Parlaklık ve gölgeler arasındaki zıtlığı yakalamada uzman olan Rembrandt; duyguları, etkileyici tonlamaları yoluyla harekete geçiren eserler üretti.,

En ünlü tablolarından bir milis bölüğünün geniş kapsamlı portresi, Gece Devriyesi’ndeki (1642) ışığın bu dramatik işleyişi apaçık ortadadır.

‘Gece Devriyesi olarak bilinen’ ‘Frans Banning Cocq ve Wilhelm van Ruytenburgh’un bölüğü’ (1642) Fotoğraf: Wikimedia Commons aracılığıyla Rijksmuseum.

Bu karakteristik ışık kullanımına ek olarak Rembrandt’ın tabloları ayrıca usta fırça işçiliğini sergiler. Dr. Nicolaes Tulp’un Anatomi Dersi (1632) gibi ilk eserleri zarif vuruşlarla resmedilirken Savurgan Oğulun Dönüşü (1669) gibi sonraki eserleri, resime daha canlı bir yaklaşım taşır. Yine de her iki durumda da Rembrandt’ın kendi işinde başarılı olduğu apaçık ortadadır.

Dr. Nicolaes Tulp’un Anatomi Dersi (1632) Fotoğraf: Wikimedia aracılığıyla Mauritshuis çevrimiçi kataloğu.
Savurgan Oğulun Dönüşü (1668) Fotoğraf: Wikimedia Commons aracılığıyla Ermitaj Müzesi.

Baskı Resim

Rembrandt, resimlere ek olarak çizgisel baskılar da üretmiştir. Bunlar iki teknik kullanarak üretilmiştir: Oyma baskı ve kuru kazıma. Her iki durumda da, baskı yapabilmek için mürekkep kaplı metal plaka üzerine bir resim kazınır. Oyma baskıda ilk resmi yaratmak için kimyasallar kullanılırken, kuru kazıma sürecinde iğne uçlu bir aletle direkt plaka üzerine çizmek gerekir.

Rembrandt, bu metotların ikisinde de ustalaşmıştır ve bu kabaca 300 baskıdan oluşan bir koleksiyona sebep olmuştur.

Fotoğraf: Wikimedia Aracılığıyla Otopilot

Çizim

Rembrandt; bir teknik ressam olarak portre çizimlerinde, hayvan çalışmalarında ve günlük hayat tasvirlerinde uzmanlaşmıştır. Bu eserleri yaratmak için başlıca siyah ve kahverengi mürekkebin yanı sıra kırmızı, beyaz ve ağartılmış siyah kullanmıştır.

Fil (1637) Fotoğraf: Wikimedia Commons aracılığıyla Google Sanat Projesi.

Çeşitli Konu Türleri

Rembrandt resimlerinde, baskılarında ve çizimlerinde çok çeşitli konular kullandı. Bu derleme resimler Taş köprü (1638) gibi manzara resimlerini de içerir. Ressamlara verdiği ünlü “sadece bir uzmanlık alanı seçin- Doğa” tavsiyesi yüzünden açık alanlara olan bariz beğenisi şaşırtıcı değildir.

Taş Köprü (1638) Fotoğraf: Wikimedia Commons aracılığıyla Rijksmuseum.

Eserleri ayrıca yaşıtlarının gerçekçi tasvirlerinden, kabaca 100 adet otoportreden oluşan kapsamlı bir koleksiyona uzanan bir portre tutkusu içerir.

Çarpıcı, Otoportre (1630) Fotoğraf: Wikimedia Commons aracılığıyla Web Sanat Galerisi.

Son olarak İncile ait hikâyeler, tarihsel ve günlük hayat tasvirleri içeren sözlü anlatım sanatını keşfetti. Görünüşte basit sahneleri, sanatsal bir şekilde keşfederek konuların beklenmedik  unsurlarını fark edebiliyor ve açığa çıkarabiliyordu.

Duygular Sözlüğü: Dünyanın En İyi Yazarlarından Kısa ve Öz İfadelerin Bir Ansiklopedisi’ne göre Rembrandt şöyle alçıklıyor: “Bildiğin şeyleri güzelce pratiğe dökmeye çalış, bunu zamanında yaptıkça şu an hakkında bilgi edinmeye çalıştığın şeyleri keşfet.

Yeldeğirmeni (Oymabaskı) (1641) Fotoğraf: Wikimedia Commons aracılığıyla Google Sanat Projesi

Miras

Rembrandt, bugün ünlü bir ressam ve tüm zamanların en büyük baskı resimcilerden biri olarak bilinir. Eserleri, övülen Amsterdam Rijksmuseum’dan Paris’in ikonik Louvre Müzesine kadar birinci sınıf müzelerde sergilenmektedir. Becerikli sanatçının etkisi, modern tasarımda bile etkilidir ve algoritma sanatından sanatsal aksiyon figürlerine kadar her şeye ilham verir.

Çeviri Kaynak: https://mymodernmet.com/rembrandt-artwork/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir