Sonbahar Alegorileri – Sansasyonel Sembolik Çizimler

Sonbahar size ne ifade ediyor? Geleneksel olarak hasat zamanı bereketini, olgunluk ve erginlik kutlamasını ifade eder. Müzeler ve sergiler, sonbahar alegorilerini sergileyen bu temaya hayranlığını gösteren tablolarla doludur. Fakat modern gözlerimize göre, kullanılan alegorik semboller biraz nostaljik veya gerçek dışı görünebilir. Çünkü çoğumuz sonbaharı buğday yığınları ve üzümlerle dolu masalarda veya melek çocuklarla hoplayıp zıplayarak geçirmiyoruz.


Çeviren: Simge Şahin

kapak

Bu nedenle “Bu dünya çapındaki alegorik sonbahar sanatı zenginliği bugün bizimle alakalı mı?” diye sorabilirsiniz. İşte sizi, hepsinin balkabakları ile melek çocuklar olmadığına ve bu sanat eserlerinin birçoğunun yağları ve cilaları hâlâ kururken olduğu gibi bugün de tuhaf, ilginç ve güzel olduğuna ikna etmek için 10 Sonbahar Alegorisi.

1. Sonbahar Alegorisi, Francois Boucher

Kapak tablomuzda, geleneksel alegorik bir tablodan bekleyebileceğiniz her şey var.  Uçan çıplak melek çocuklar, üzümler ve olgun şeftaliler. Boucher’in bu keyif veren rokoko tarzında tablosu, onu muhtemelen 18.yüzyılın en ünlü ressamı yaptı. Fakat bu dekoratif panelleri çoğunlukla kendisi yapmadı, bunun yerine atölyesinin üretmesine izin verdi. 

Sonbahar Alegorileri: Francois Boucher, Sonbahar Alegorisi, 1753, Metropolitan Sanat Müzesi, New York, ABD.

2. Sonbahar, Paul Cezanne

Sonbahar Alegorileri: Paul Cezanne, Sonbahar, 1860, Petit Palais, Paris, Fransa.

Bunun bir Cezanne olduğuna şaşırdın mı? Bu tablo, o hâlâ bir hukuk öğrencisiyken, kendi özel tarzını ararken yapıldı. İnce beli ve bluzu ile ‘’Barbie’’ benzeri bu tablo, bankacı babasını sadece 1 yıl sonra sanat okumak için Paris’e taşınmaya ikna eden resimlerden biriydi.

3. Sonbahar, Giuseppe Arcimboldo

Sonbahar Alegorileri: Giuseppe Arcimboldo, Sonbahar, 1573, Louvre, Paris, Fransa.

Patronunuz meraklı bir botanist olduğunda ne çizerdiniz? Tabii ki bir Bay Patates Kafa. Giuseppe Arcimboldo, bitkisel kaynaklardan esinlenmesi ile ünlüdür fakat bu tablosu olağanüstüdür. Koyu arka plan ürpertinin gelmekte olduğunu hissettiriyor, ancak küpe olarak kullanılan patlamış incir şüphesiz bir moda tüyosu.

4. Sonbahar, Alphonse Mucha

Sonbahar Alegorileri: Alphonse Mucha, Sonbahar, 1896. Wikimedia Commons.

Mucha; Çek bir ressam, çizimci (illüstratör anlamında kullanılmıştır) ve grafik sanatçısıydı, tarzı anında tanınabilirdi. Sonbaharın geleneksel sembollerini ve renklerini hâlâ görüyoruz, ancak farklı olarak bir Sezesyonizm değişikliği ile birlikte görüyoruz. Van Gogh’un Ayçiçekler’i kadar yaygın olan Mucha’nın resimleri, dünya genelinde alışveriş merkezlerinde çay havluları, cam eşyalar, posterler, eşarplar ve alışveriş çantaları üzerinde bulunabilir.

5. Sonbaharda Aşk, Simeon Solomon

Sonbahar Alegorileri: Simeon Solomon, Sonbaharda Aşk, 1866, Özel Koleksiyon, Google Arts & Culture.

Bu tablodaki yoğun melankoli ve kırılganlık hissi, bu Ön Raffaeloculuk akımı ressamının trajik kısa kariyerini yansıtıyor.  Halkın onaylamadığı faaliyetler yüzünden tutuklanan ve hapsedilen Solomun, iki akıl hastanesinde yattıktan sonra Viktorya Dönemi düşkünler evinde öldü. Parlak kariyeri alkolizm ve toplumun ön yargılarıyla mahvoldu. 

6. Su Kamışları Arasındaki Kuğu Kazı, Chinese School

Sonbahar Alegorileri: Su Kamışları Arasındaki Kuğu Kazı, 18.yy, Detroit Sanat Enstitüsü, ABD.

Suya yakın yaşıyorsanız, bilirsiniz ki sonbahar su kuşlarının göçü zamanıdır. Bu, bugün doğru olduğu kadar 18.yüzyıl Asyasında da doğruydu. Bu kuğu kazları, yüzyıllar önce gözüktüğü kadar canlı ve gerçek gözüküyor.  Bazı şeyler asla değişmez.

7. Sonbaharı Yüceltmek, Edward Okun

Sonbahar Alegorileri, Edward Okun, Sonbaharı Yüceltmek, 1900, Wikimedia Commons.

Okun, 1872’de doğan bir sembolist ressam ve çizimciydi (illüstratör anlamında kullanılmıştır). Yerlisi olduğu Polonya dışında çok tanınmaz fakat Sonbahar perilerinin bu parlak âlemi çok güzeldir. 

8. Sonbahar I, Hugo Simberg

Sonbahar Alegorileri: Hugo Simberg, Sonbahar I, 1895, Ateneum Sanat Müzesi, Helsinki, Finlandiya

.

En çok Yaralı Melek tablosuyla tanınan Simberg, doğaüstü şeyleri seven sembolist bir ressamdı. Tabloları genellikle korkunç ve olağan dışıydı. Bu tablosunda, yapraklar yere düştüğü sırada toprağa kısmen yerleşmiş ağaç gövdesini çiğneyen iskelet gibi bir figür görülüyor. Ne diyebilirim ki, zamansız bir tablo.

9. Sonbahar Ruhu, Albert Pinkham Ryder

Sonbahar Alegorileri: Albert Pinkham Ryder, Sonbahar Ruhu, 1875, Columbus Sanat Müzesi, Ohio, ABD.

Karamsar, alegorik resimler, bu münzevi Amerikan ressamın ayırt edici özelliğiydi. Bu tablo onun belgelenmiş en eski çalışmasıdır,  yumuşak çizgiler ve dağınık fırça çalışması büyüleyicidir. Durgun, yüce figürün düşen ışıkla birlikte parladığı gösteriliyor. 

10. Sonbahar, David Teniers

Sonbahar Alegorileri: David Teniers, Sonbahar, 1644, Ulusal Galeri, Londra, Birleşik Krallık.

Teniers, evlilik yoluyla ünlü Brueghel ailesine girmişti ve Rubens’in arkadaşıydı. Köylüleri resmettiği tablolarıyla ünlüydü. Ayrıca The Younger (Genç) lakabıyla da tanınır. Bu son derece becerikli ve üretken Flaman ressam, sonbahar ruhunu çok iyi yakalıyor. 

Yazıyı Albert Camus’den bir alıntı ile noktalıyoruz: ‘’Sonbahar, her yaprağın bir çiçek olduğu ikinci bir ilkbahardır.’’ Sonbaharın tadını çıkarın. 

Kaynak: https://www.dailyartmagazine.com/allegories-of-autumn/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir