Bu Ay Neler Okuyalım: Sanat ve Ünlü Sanatçılar Hakkında 4 Kitap

Mart geldi geçti. Son cemre de toprağa düştü. Soğuk akşamları, karanlık günleri, rüzgârlı, tatsız anları herkes en kısa sürede unutmak istiyor. Bol güneşli günlerde, serin bahar akşamlarında gezmek istiyoruz. Sadece müzeler bizi kurtarabilir! Ve ünlü sanatçılar hakkında biyografiler. İşte karşınızda, yılın bu zamanında okumanız gereken sanat ve sanatçılar hakkında kitaplar!

1- Irving Stone, Yaşama Tutkusu

1934’te ilk yayınlanmasından bu yana Irving Stone’un “Yaşama Tutkusu” kitabı çok satanlar arasındadır. Roman, ünlü sanatçı Vincent van Gogh’un yaşamını, Londra’da bir sanat tüccarı olarak başlamasından, 1890’da Auvers’da 37 yaşında ölümüne kadar olan süreci yansıtmaktadır.

Kitabın “biyografik roman” olduğu kabul edilir, çünkü aslında köklü olmasına rağmen yazar, sadece hâyâl edilebilecek diyalogların yanı sıra bazı detayları da kurgulaştırmıştır. Bununla birlikte Stone, “Yaşama Tutkusu”nu yazarken oldukça avantajlıydı. “Vincent van Gogh’un Tamamlanmış Mektupları” adlı büyük üç ciltlik seti vardı. Van Gogh, sonuçta sadece en büyükler ressamlardan biri değildi, aynı zamanda mektuplarının en üretken ve elverişli olduğu yazarlarından biri idi. “Yaşama Tutkusu“nu okurken yazarın van Gogh’un kendi sözlerini kitap boyunca geniş bir şekilde serpiştirerek saf kurgusal bir eserde hâyâl bile edemeyeceği sanatı ve felsefesiyle ilgili derinlemesine fikirleri bize verdiğini kolayca görebileceksiniz.

2- Ross King, Çılgın Cazibe: Claude Monet

Çılgın Cazibe, Dünya Savaşı’nın dehşeti Paris ve Giverny’ye daha da yakınlaştıkça, Nilüferlerin yaratılmasının ardındaki tüm hikâyeyi anlatıyor. Henri Matisse ve Pablo Picasso liderliğindeki yeni nesil genç sanatçılar, başarılarına meydan okuyorlardı. 1914 başlarında, Fransız gazeteleri, Monet’yi 73 yaşında ve dünyanın en zengin, en ünlü ressamlarından biri olan fırçalarını emekliye ayırdığını bildiriyordu. Sevgili karısı Alice’i ve en büyük oğlu Jean’ı kaybetmişti. Onun meşhur görüşü– Paul Cezanne’in “resim tarihinde en tanınmış göz” dediği şey, kataraktların tehdidi altındaydı. Ve yine de, hasta sağlığına, kendine kuşkuya ve ilerleyen yaşına rağmen, Monet daha önce hiç olmadığı kadar daha iddialı bir ölçekte yeniden resim yapmaya başladı. Büyük sanatsal başarıyı, etrafında ortaya çıkan kişisel ve tarihsel dramalarla birleştiren Ross King, dünya kültüründe ikonik bir figürün en samimi ve açığa çıkan portresini sunuyor: Ressamın zengin yaşam tarzından ve ateşli kişiliğinden, ateşli savaş lideri Georges Clemenceau’yla yakın dostluğuna kadar, Nilüferleri insan ruhunun en yüksek ifadelerinden biri olarak görenleri de kitapta görebiliriz.

Monet’nin göz sağlığını kaybettiği yazının detaylı açıklaması için bkz. Ressamın Büyük Korkusu

Kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

3- Orhan Pamuk- Şeylerin Masumiyeti

Özenle seçilmiş resim ve fotoğraflarla dolu bu kitapta Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi’ndeki eşyalar üzerinden İstanbul’u ve kendi hayatını anlatmaya devam ediyor…

Eski İstanbul taksilerinden kalabalık aile fotoğraflarına, ev ev gezen terzilerden gazino-sinema çevrelerine, Boğaz ve yalı kültüründen çay içmeye ve kahvede oturup kâğıt oynama alışkanlıklarına uzanan kitap, aynı zamanda Pamuk’un on beş yılda kurduğu ilginç müzenin hem hikâyesi hem de kataloğu mahiyetinde. Pamuk, Masumiyet Müzesi’nden yola çıkarak hazırladığı bu yaratıcı kitapta, eşyaların, manzaraların, gündelik hayatımızın tuhaf, göz kamaştırıcı ve sıradan ayrıntılarında yeni anlamlar keşfediyor.

4- Andy Warhol, Andy Warhol Felsefesi

“Ama ünlü olmak o kadar da önemli değil. Ünlü olmasaydım Andy Warhol olduğum için vurulmazdım.”

Sanatın “Pop Prensi” Andy Warhol – Aşk, seks, yemek, güzellik, sanat, şöhret, çalışma, para, başarı, New York, sanat sosyetesi ve dahası üzerine samimi ve muzip yorumlarından oluşan felsefesini açıklıyor. Kendisini de yermekten çekinmeyen bir üslupla, matrak bir yaklaşımla “karısı” diye adlandırdığı teybine kaydettiği düşüncelerini, kimi zaman etrafındaki herhangi bir “B”ye, kimi zaman da doğrudan okur/izleyicilerine sergiliyor.

Polonya göçmeni annesinden Amerikan taşrasındaki çocukluğuna, Liz Taylor’dan Rolling Stones’a, Fabrika’sından filmlerindeki oyuncularına, Andy’den B’ye ve gerisin geriye…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir