Tüm Çizerlerin Bilmesi Gereken En İyi 8 Yağlı Boya Tekniği

Yağlı boyanın sanat tarihinde uzun yıllara dayanan bir geleneği vardır. Dünyanın en büyük ustalarının birçoğu başyapıtlarını oluştururken bu malzemeyi kullanmışlardır ve bu materyalin mirası günümüzde de yaygın olarak varlığını sürdürmektedir. Resim yapmaya başlamayı düşünüyorsanız veya çalışmanızı değiştirmek isteyen bir profesyonelseniz muhtemelen yağlı boyayı aklınızdan geçirmişsinizdir. Gelin şimdi hep beraber sizler için derlediğimiz sekiz yağlı boya tekniği ile tanışalım.


Çeviren: Tuana Akgül

Kuznetcov_Konstantin/Shutterstock’dan Stock Photos. Bu gönderi, bağlı kuruluş bağlantıları içerebilir. Satın alma işlemi yaparsanız, My Modern Met bir ortaklık komisyonu kazanabilir. Daha fazla bilgi için lütfen açıklamamızı okuyun.

Akrilik ve yağlı boya, çağdaş sanatçılar tarafından kullanılan en iyi bilinen boya türlerinden ikisidir. Ancak akrilik ve yağlı boya arasındaki fark nedir? Tamamıyla nasıl resmedildiklerine bağlıdır. Akrilik boyanın renkleri akrilik polimer emülsiyonu kullanılarak bağlanırken, yağlı boya yağın içinde asılı kalan renk pigmentlerinin (genellikle keten tohumu) özellikleriyle oluşur. Akrilikler suyla inceltilebilir ama yağlı boya daha fazla özen gerektirir. Rengi seyreltmek ya da fırçanızı temizlemek için terebentin veya mineral ruhu kullanmanız gerekir.

Yağlı boyayı korumak için yapılan fazladan çalışmanın sizi onlardan uzaklaştırmasına izin vermeyin. Sanatçıların bunları kullanmaya devam etmesinde güzel nedenler vardır; renkler tonlama bakımından zengindir ve parlak bir rötuş verir. Ek olarak, yağlı boya yavaş kurur ve ilk fırça darbelerini attıktan sonra değişiklik yapmanız için zaman kazandırır.

Yağlı boya yapmayı öğrenmek için heyecanlı mısınız? Bilmeniz gereken temel gereçlere ve başlıca yağlı boya tekniklerine bir göz atın.

Yağlı boya malzemeleri

Kuznetcov Konstantin/Shutterstock’dan Stock Photos

Yağlı boyayla resim yapmaya başlamadan önce, işte elinizde olmasını isteyeceğiniz bazı malzemeler. Eğer daha önce akrilik veya sulu boyayla resim yaptıysanız muhtemelen bazıları elinizde vardır. Ancak, en iyisi sadece yağ bazlı boya için olan bir malzeme setinin olmasıdır- su ve yağ karışmaz!

Yağlı boya seti– Başlamak için en azından temel bir boya setine gereksinim duyabilirsiniz. Yağlı boya setinde nelere dikkat etmeniz gerektiğine ve ayrıca satın alınabilecek en iyi yağlı boya setlerine dair bir kılavuz yazdık.

Fırça seti-  Yağlı boyalarda kullanılan fırça türlerini arayın. Farklı boyutların yanı sıra farklı şekillerde de isteyebilirsiniz. Neyi resmettiğinize bağlı olarak, kullandığınız fırça türlerini değiştirme ihtiyacı duyabilirsiniz. Mesela yuvarlak bir fırça çalışmanıza çok sayıda ince ayrıntı eklemenizi sağlarken düz bir fırça koyu katmanlar oluşturmak için mükemmeldir.

Boya paleti-  Alışılagelmiş palet başparmağınız için bir deliği olan eğimli ahşap bir tahtadır. Şüphesiz bu ikonik olmuşsa da çok daha konforlu seçenekleri bulunmaktadır. Plastik paletler standart olmasına karşın hareket halinde resim yapmak için taşınabilir.

Palet bıçağı- renkleri karıştırmak için en iyi yöntem palet bıçağı kullanmaktır. Palet bıçağı kullanmak tonları bile karıştırmanıza yardımcı olur bununla birlikte denerken ve karıştırırken fırçanıza boya doldurmanızı önleyecektir. Ayrıca palet bıçağını sanatçı Anastasia Ablogina gibi resme doku oluşturmak için de kullanabilirsiniz.

Tuval- İlk boya düzgün çekilirse yağlı boyayı çeşitli yüzeylerde kullanabilirsiniz. Buna rağmen, tuval birçok sanatçı için vazgeçilmezdir ve yeni başladıysanız tavsiye ederiz.

Terebentin veya Turpenoid- Fırçalarınızı temizlemek ve renkleri inceltmek için elinizin altında bir şişe terebentin veya turpenoide ihtiyacınız olacaktır. Kokusuz olması bakımından Turpenoid öneririz ama yine de iyi havalandırmalı bir stüdyoda çalıştığınızdan emin olun.

Yağlı Boyayı Bu Tekniklerle Nasıl Yapılacağını Anlayın

Bir defa bütün temel malzemeler elinizde varsa işe koyulmanın zamanı gelmiştir. İşte herkesin bilmesi gereken bazı temel yağlı boya teknikleri.

PARLATMA (GLAZİNG)

http://https://www.youtube.com/watch?v=T7R3Y_tr3ks

Parlatma, yüzeye şeffaf ince ya da yarı şeffaf bir tabaka boya uygulamaktır. Bunu yaptığınızda, sıradaki her katman aşağıdaki rengin görünümünü değiştirir ve çok yönlü bir renk tonu oluşur.

Yağlı boyayı inceltmek için terebentin (ya da benzer bir şey) kullanmanız gerekir. Alternatif olarak keten tohumu yağı da kullanabilirsiniz. Keten Tohumu, renklerinizi matlaştırabilen terebentinin aksine onlara parlaklık katacaktır.

ALT BOYA

http://https://www.youtube.com/watch?v=jxSsMiYwFgg

Resim yaparken, tamamen boş bir sayfa veya tuvalden daha göz korkutucu çok az şey vardır. Alt boya çalışma yüzeyine uygulanan ilk boya katmanı olarak bu sorunu çözer. Resminizin geri kalanı için bir yol gösterici görevi görmekle beraber gölgelendirmenin ve tonların nereye gideceğini belirler. Renginizi alt boyayla inceltmeye başlayın. Daha sonra, farklı tonlarda bir renk kullanarak, eserin ana bölümleri olacağı yerleri hafifçe boyayın. Örneğin bir gün batımı resminde ağaçların ve tepelerin olacağı alanları kabaca işaretleyebilirsiniz. O kısımlar gökyüzünden daha koyu olacaktır. Bu şekilde, boyayı tuvale uygulama vakti geldiğinde, tam olarak o parçanın nereye gideceğini bileceksiniz.

ISLAK BOYA ÜSTÜNE TEKRAR BOYAMA (WET ON WET)

Resim yaparken çok fazla beklemek gerekir. Yeni bir renk katman uygulamak için bir önceki boya tabakası tamamen kuruyana kadar aylak aylak dikilmek zorunda kalırsınız. Fakat ıslak boyama üstüne tekrar boyama tekniğiyle tam tersini yapabilirsiniz. Alla prima olarak da adlandırılan bu teknik tuval üzerine ıslak boyanın ıslak boyaya uygulandığı bir resim tarzıdır. Claude Monet gibi empresyonistler ve Vincent van Gogh gibi post-empresyonistler bu yöntemi kullanmışlardır. Islak boyama üstüne tekrar boyama tekniğini kullanmak size hızlı çalışma ve tuval üstündeki katmanları karıştırma fırsatı verir. Bu yöntem manzara resimleri yaparken eserinizi bir oturuşta bitirebilmeniz için idealdir. Yağlı boya, gecikmeli kuruma süreleriyle (günler sürebilir) ıslak boyama üstüne tekrar boyamayı denemek için mükemmeldir.

PALET BIÇAĞI (PALETTE KNIFE)

Palet bıçağı çoğu zaman boya karıştırmada kullanılır ancak tuvalinize renk uygulamanın bir yolu olarak da kullanmayı düşünebilirsiniz. Malanın şekline bağlı olarak, tek başına fırça ile bir eşini daha yapamayacağınız dokusal vuruşlar oluşturabilirsiniz. Palet bıçağının sert köşesi sayesinde bu teknik açılı işaretleme ve soyut imgeler için en uygun yöntemdir.

KOYU RENK BOYAMA (IMPASTO)

Pressmaster/Shutterstock’dan Stock Photos

Van Gogh’un resimlerine hayran kaldığınız bütün anları hatırlayın. Her vuruşun nasıl görünebilir olduğunu ve boyanın yüzeyden görünebildiğini fark ettiniz mi? Buna impasto denir ve siz de aynısını yapabilirsiniz. Bir fırça kullanarak ve fazlaca boya ilave ederek malzemeyi kalın katmanlar halinde uygulayın. Renkleri tuval üzerinde karıştırmak (paletinizin aksine) da tavsiye edilir.

GRİ TONLARINDA BOYAMA (GRISAILLE)

Gri tonlarında boyama resmin gri tonlarında veya başka bir nötr (ama yine grimsi) renkte tamamlandığı bir yağlı boya yaklaşımıdır. Heykellerin görünümünün benzerini yaptığı için ki bu daha ucuza geliyordu erken Rönesans döneminde popülerdi. Günümüzde ise monokromatik teknik, heykellerin aksine siyah beyaz fotoğrafçılığı hatırlatıyor.

ENGELLEME (BLOCKING IN)

Alt boyamaya benzer şekilde, engelleme tekniğini bir resme başlarken yaparsınız. Seyreltilmiş bir boya ve büyük bir fırça kullanarak tuvalin üstüne eserin genel renklerini ve şekillerini uygulayarak başlayabilirsiniz. Böyle yaparak, resim için bir plan oluşturmanızın yanında renk tonlarının ve diğer unsurların uyum içinde olmalarını sağlarsınız. Daha sonra katmanlar oluşturabilir, daha fazla renk ve ayrıntı ekleyerek resmi güzelleştirebilirsiniz veya çalışmanın ilk enerjisini sergilemek için engelleme tekniği kullanılarak oluşturulan bazı resimleri öylece bırakabilirsiniz.

IŞIK VE GÖLGE SANATI (CHIAROSCURO)

‘İki Daireli Otoportre’ (1665-1669) (Fotoğraf: Terry Long.wordpress.com Wikimedia Halka Açık Domain {PD-1923} aracılığıyla)

Chiaroscuro, “ışık ve gölge sanatı” anlamına gelen İtalyanca bir kelimedir ve bir çizim veya resimde aydınlık ve karanlık arasındaki dengeyi ifade eder. Çoğunlukla yağlı boyayla ilişkilendirilir çünkü Rönesans döneminde ortaya çıkmıştır. Caravaggio ve Rembrandt, bu tekniği belki de en iyi kullanan sanatçılar olarak bilinirler. Yapıtları karanlık ve aydınlık arasında güçlü bir zıtlık sergiler. Figürleri zifiri karanlık bir odada durur ve üzerlerine tek bir lamba parlıyormuş gibidirler. Ortaya çıkan sonuç, temalarına üç boyutlu algısı sağlar. Sembolik yağlı boya resimlerinin çoğu bu prensibi kullanır. Bir kişi resmi chiaroscuro kullanarak tasvir ediyorsa, bunun sebebi muhtemelen resimde karanlık ve aydınlık arasında belirgin bir zıtlık olmasıdır.

Kaynak: https://mymodernmet.com/oil-painting-techniques/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir