Tüm Zamanların En İyi Film Müzikleri

Film müzikleri, izlediğimiz esnada fark etsek de etmesek de film izleme deneyiminin en önemli noktalarından biridir. Doğru müzik, sahnenin izleyicinin içine işlemesine, duygularının harekete geçmesine, kendi deneyimlerini hatırlamasına yardım eder. Hatta iyi bir müzik, bütün hikâyeyi tek başına anlattırır. Bazı şarkılar, ister film için özel olarak bestelenmiş olsun, isterse sadece bir sahneye mükemmel bir şekilde eklenmiş olsun, gösterildikleri filmlerden bağımsız unutulmaz bir parça oluyor. Bazıları ise filmleriyle bağlanarak onların ayrılmaz bir parçası hâline geliyor.
Şüphesiz, en iyi film müzikleri kişiden kişiye değişecektir fakat bu yazımızda, klasikleşmiş ve çok beğeni görmüş filmlerin müziklerine yer vereceğiz.

İzlediğimiz filmleri beğenmemizin en önemli sebeplerinden biri de film müzikleri olmuştur. Bugün tüm zamanların en iyi film müzikleri yazımızla karşınıza geçmiş bulunmaktayız! 

  • Titanik (1997), Céline Dion “My Heart Will Go On”

Sayısız düğünde ilk dans müziği, açılışlarda en çok tercih edilen parça olan Céline Dion’un teklisi My Heart Will Go On, çıktığı andan itibaren dünya çapında 1 numaraya yükseldi. Aynı zamanda 1998’in ve tüm zamanların en çok satan teklisi olmuştur. Titanik filminin tema müziği bize Rose ve Jack’in ikonik aşkını hatırlatmakta.

  • Muhteşem Gatsby (2013), Lana Del Rey “Young and Beautiful”

Geçmişe takıntılı bir adamın hikâyesi söz konusu olduğunda, filmin müziğini, nostaljiye meraklı bir şarkıcı olan Lana Del Rey’in söylemesi şüphesiz en uygunudur. Ve böylece, liderlerinin savaş öncesi kişiliklerinde teselli bulma şeklini özetleyen “Young and Beautiful” ortaya çıkıyor. LDR, “Artık genç ve güzel olmadığım halde beni yine de sevecek misin?” diye soruyor. Filmin kendisinin bu cevabı yanıtladığı gibi, “Carey Mulligan ve Leonardo DiCaprio gibi göründüğünüz sürece, evet.”

  • James Bond: Skyfall (2012), Adele “Skyfall”

Bu zamana kadarki en iyi beş James Bond başlık şarkılarından biri olduğunu kolaylıkla söyleyebileceğimiz Adele’in Oscar ödüllü şarkısı Skyfall, Shirley Bassey gibi Bond şarkıcılarına bir övgü olarak da görülmektedir. Müziği, enerjisi ve yaklaşmakta olan kıyamete işaret eden sözleri sayesinde “Skyfall”, giderek gülünç hale gelen bir seriye olgunluk duygusu katmayı başarmıştır. Karakterlerin ve olay örgüsünün anlamlı görünmesine yardımcı da olmuştur.

  • Çılgın Hırsız 2 (2013), Pharrell Williams “Happy”

Belki de Çılgın Hırsız 2‘yi izlemediniz ancak “Happy”nin – animasyonunun film müziği albümünde bulunan tekli – yaklaşık iki yıl boyunca radyolardan ve dillerden düşmediğini fark etmişsinizdir. Bu dile dolanan ve kolay kolay akıldan gitmeyen eğlenceli şarkı, Çılgın Hırsız 2 ile hafızalarda yer etti.

  • Sürücü (2011), College and Electric Youth, “A Real Hero”

Şık, klas ve minimalist — Electric Youth ve College grupları, Ryan Gosling’in kötü şöhretli karakterini (veya en azından akrep ceketini) özetleyen parça ile filmin tam da içimize işlemesinde başarılı olmuşlardır. Öyleyse, hissiyatı geçirmek için birçok temanın kullanıldığı filmlerde, “A Real Hero”nun bunu tek başına yayması ve dinleyen herkese kendi duygularını ataması şaşırtıcı olmamalıdır ki böyle olması özellikle başrollerdeki Gosling ve Mulligan’ın performansları, sessiz olmalarıyla öne çıktığı için mantıklı gelmektedir. İletişimlerini jest ve mimiklerine öncelik vererek kuruyorlar. Film de, “A Real Hero” gibi yavaşlayan vurguları ve vokalleri ile aynı şeyi yaptığı için ikisi de ya soğuk ve gergin (Bir yere yetişmeye çalışırken trafikte kalmışken dinlemeyi deneyin) ya da sıcak, romantik ve mahzun gözükebilir (bir de Ryan Gosling’in fotoğraflarına bakarken dinlemeyi deneyin).

Her şey bir yana, bu şarkı tam da tuhaf sessizliklerde çalacak şarkı.

  • Once (2007), Glen Hansard ve Marketa Irglova “Falling Slowly”

The Swell Season hayranları, bu sizin için. Bağımsız film Once, Glen Hansard ve Marketa Irglova’nın müziklerinin yapımına ve o zamandaki ilişkilerine gerçek bir bakış sundu. “Once” yönetmeni John Carney, filmin senaryosunu, yapım sırasında başrolleri tarafından yazılıp söylenen şarkılar etrafında geliştirdi. Bu, filmin vazgeçilmezi oldu ve en iyi orijinal şarkı Oscar’ı almaya hak kazandı.

Mesele şu ki, şarkılar filmden önce geldi. Çoğu film müziğinin gelişen bağımsız eylemler için bir platform haline geldiği yerde, başroldekiler bir hikâye anlatmaya başlamadan önce gerçekten var olan bir gruba meşruiyet getiren Once‘ın kendisiydi. (Ki bu filmin sonunu daha da üzücü hâle getiriyor.)

  • Trainspotting (1996), Underworld “Born Slippy”

Bağımlılık, klasizm, yaşam, ölüm ve gençlik temaları üzerine inşa edilmiş bir film olan Trainspotting’in baş döndürücü, dehşet verici, hipnotize edici ve her şeyi kapsayan hissini mükemmel bir şekilde yakalayabilecek başka bir şarkı bulmakta zorlanacaksınız. Ve en uygun şekilde, “Born Slippy” en yüksek gerilim noktasında devreye giriyor.

  • The Bodyguard (1992), Whitney Houston “I Will Always Love You”

Dolly Parton’ın 1974 tarihli orijinalinin cover’ı olan şarkı, bir ayrılığa dair bir yorum. Whitney Houston hâlâ aşık olan ama ilişkinin de bitmesi gerektiğini bilen bir kadının bakış açısından söylüyor şarkıyı.

  • 8 Mile (2002), Eminem “Lose Yourself”

“Lose Yourself”, yalnızca Eminem’in kendi deneyimlerinin bir kanıtı değil, aynı zamanda kendini tamamen bir rüyaya kaptırmanın veya bir fırsatı değerlendirmenin nasıl hissettirdiğinin bir kanıtıydı. “Lose Yourself” 2002 yılında Eminem’in başrolde oynadığı 8 Mile film müziklerinin içinde yayımlandı.

  • Armageddon (1998), Aerosmith “I Don’t Want to Miss a Thing”

“I Don’t Want to Miss a Thing”, Amerikalı hard rock grubu Aerosmith tarafından 1998 bilim-kurgu filmi Armageddon için icra edilen müziktir. Şarkı, başlangıçta “Celine Dion ya da onun gibi biri” tarafından icra edileceğini düşünen Diane Warren tarafından yazılmıştır.

  • Toy Story (1995), Randy Newman “You’ve Got a Friend in Me”

Tüm hikâyeyi özetleyen bu şarkı olmadan “Toy Story” serisini hayal etmek biraz zordur. Randy Newman’ın birçok hit film şarkısından biri olan parça, o zamandan beri Brian Wilson ve Michael Bublé de dahil olmak üzere sayısız başka şarkıcı tarafından seslendirildi.

  • Saturday Night Fever (1977), Bee Gees “Stayin Alive”

Şarkı sadece filmi yükseltmekle kalmadı, aynı zamanda disko çağını da belirledi. Bee Gees’in en büyük hitlerinden biri olan parça, dört hafta boyunca Billboard Hot 100 listesinde 1 numara oldu.

  • La La Land (2016), Emma Stone ve Ryan Gosling “City of Stars”

La La Land’in şarkıları ve müzikleri Chazelle’in Harvard Üniversitesi’nden sınıf arkadaşı Justin Hurwitz tarafından bestelendi ve orkestra edildi. “City of Stars”, Ryan Gosling ve Emma Stone tarafından La La Land filminde seslendirilen bir şarkıdır. Şarkı, 74. Altın Küre ve 89. Akademi Ödüllerinde En İyi Orijinal Şarkı ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazandı. Filmde, şarkı ilk olarak Hermosa Sahil İskelesi’nde şarkı söyleyen ve dans eden Sebastian (Ryan Gosling) karakteri tarafından tek başına söylenir. Filmin ilerleyen kısımlarında Sebastian ve Mia (Emma Stone) beraber söyleyerek şarkıyı tekrarlarlar.

Çeviri kaynak: 123

Tüm Zamanların En İyi Film Müzikleri” için 2 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir