Baharın gelmesiyle doğa uyandı, çiçekler açtı. Etrafın yeşillenmesini sadece çevremizdeki bahçelerde değil tablolarda da görür olduk. Baharı karşıladığımıza göre güzel mitolojideki Persephone’yi selamlamak için bahara özgü 10 klasik sanat şaheserini seçtik. Keyfini çıkarın!
Bitki örtüsü tanrıçası Persephone, Zeus ve Demeter’in güzel kızıydı. Nereye adım atsa çiçekler ortaya çıkar ve bütün hayvanlar onun güzelliğini izlemek için onu takip ederdi. Yeraltı Dünyasının efendisi Hades, kasvetli alanında yalnız ve depresyona giriyordu. Bir gün, yeryüzüne baktı ve güzel Persephone’u gördü. Tanrı onu almaya karar verdi. Persephone’u ele geçirdi ve kimse onu görmeden önce Yeraltı Dünyasına döndü.
Hasat ve tarım tanrıçası Demeter, kayıp kızını ararken Dünya’yı dolaştı. Kızını kaçıran kişinin Hades olduğunu keşfetti. Öfkeli ve perişan bir şekilde kızı ona dönene kadar görevlerini ihmal etmeyi seçti. Bütün bitkiler yavaş yavaş ölmeye başladı. Tanrıça dünyayı karla kapladı… Diğer tüm tanrılar ve tanrıçalar, dünyayı bir kez daha verimli hâle getirmesi için Demeter’e yalvardı. Ancak Demeter, kızı ona geri dönene kadar bir şey yapmayacağını onlara açıkladı. Zeus, yeryüzündeki her şeyi Demeter’in acısı yüzünden kaybetme korkusuyla Hades’e Persephone’u serbest bırakmasını emretti. Sonunda Hades kabul etti.
Yakında annesiyle tekrar bir araya geleceğinden çok memnun olan Persephone, Hades’in ona sunduğu tabaktan 6 nar çekirdeği yedi. Zeus ve Demeter kızlarını almaya geldiklerinde Hades, ölülerin yemeklerini yediği için serbest bırakılamayacağını açıkladı. Yanıt olarak Zeus bir uzlaşma sağladı: Persephone, altı ay yeraltı dünyasında Hades ile kalan altı ay da yeryüzünde annesi ile kalacaktı.
Bu güzel klasik masal, yılın neden altı ay çiçeklenmeye ve altı ay kışa ve soğuğa ayrıldığı mevsimlerin olduğunu açıklıyor.
1. Sandro Botticelli, Primavera
Sandro Botticelli, Primavera, 1482, Uffizi Gallerisi, Florence.
Bahar anlamına gelen Primavera, Botticelli tarafından yaratıldı ve “dünya hakkında en çok yazılan ve en tartışmalı tablolarından biri” olarak tanımlandı. Aynı zamanda “Batı sanatının en popüler tablolarından biri” olarak da anılmaktadır. Resim, bir bahçede klasik mitolojiden bir grup figürü tasvir ediyor, ancak bu grubu bir araya getirecek hiçbir hikâye bulunamamıştır. Çoğu eleştirmen, resmin Bahar’ın yemyeşil bir şekilde gelişine dayanan bir alegori olduğu konusunda hemfikir. Herhangi bir kesin anlam çıkarılamasa da birçok eleştirmen tablonun o zamanlar Floransa’daki entelektüel çevreleri büyüleyen Rönesans Neoplatonizmini içerdiğini düşünmektedir.
2. Vincent van Gogh, Çiçek Açan Badem Ağacı
Vincent van Gogh, Çiçek Açan Badem Dalı, 1890, Van Gogh Müzesi, Amsterdam.
Çiçek Açan Badem Dalı, Vincent van Gogh tarafından 1888 ve 1890’da yapılan bir dizi resme aittir. Bunlar, Güney Fransa’da çiçek açan badem ağaçları ile dolu Arles ve Saint-Rémy’de resmedilmiştir. Çiçekli ağaçlar van Gogh’a özeldir. Uyanış ve umudu temsil ederler. Onlardan estetik olarak zevk almış ve onları boyamakta sevinç bulmuştur. Çiçek Açan Badem Dalı, kardeşi Theo ve eşi Jo’nun oğlunun, Van Gogh’un yeğeninin, doğumunu kutlamak adına yapılmıştı.
3. Claude Monet, Bahar Zamanı
Claude Monet, Bahar Zamanı, 1872, Walters Sanat Müzesi, Baltimore.
Bahar Zamanı adlı bu şaheserde Claude Monet ilk karısı Camille Doncieux’u model olarak kullanıyor. 1871 yılının sonlarında Monet ve ailesi, Paris’in hemen kuzey batısında bulunan ve şu anda bir banliyö olan Argenteuil adlı bir köye yerleşti. Köy, kentsel zevk arayanlar için popüler bir tesisti. Monet’in meslektaşları sık sık ona katıldı ve köy artık İzlenimcilik ile ilişkilendirilmeye başlandı. 1872 ilkbaharında, Monet bahçesinde sık sık Camille’nin yer aldığı bir dizi tuval çizdi. Monet’in ikinci eşi Alice Hoschedé, Camille’in Monet’le olan yaşamından resimlerin ve hatıraların tamamen yok edilmesini emretti.
4. Giuseppe Arcimboldo, Bahar
Giuseppe Arcimboldo, Bahar, 1573, Louvre Müzesi, Paris, Fransa.
Bu resim, Arcimboldo tarafından Viyana ve Prag’daki İmparatorluk mahkemesi için sık sık tekrarlanan bir tema olan mevsimlerin dört bölümlü bir döngüsüne aittir. Şu anda Paris’te bulunan bu seri, İmparator II. Maximilian tarafından Saksonya Seçmeni Augustus için görevlendirildi. Arcimboldo’nun yapıtlarının altında yatan prensip, diğerlerinden açıkça farklı olan bir nesne alanından elementlerin, kişiselleştirilmiş bir şekle eklenecek şekilde kullanılmasıdır. Bu gibi münferit elementlerin herhangi bir mimetik özelliği yoktur; sadece başkaları ile birlikte birleştirildiğinde ortaya bir anlam çıkar. Kolundaki ne güzel bir lahana!
5. René Magritte, Bahar
Reneé Magritte, Bahar, 1965, özel koleksiyon.
René Magritte, Belçikalı sürrealist bir sanatçıydı. Bir dizi esprili ve düşündürücü imge yaratmasıyla tanındı ve kuşları boyamayı çok seviyordu. Çalışmaları sıradan nesneleri olağan dışı bir bağlamda tasvir ederek eserleri gözlemcilerin önceden koşullandırılmış gerçeklik algılarına meydan okumakla bilinir. İmgeleri pop, minimalist ve kavramsal sanatı etkilemiştir.
6.Tintoretto, Baharın Alegorik Figürü
Tintoretto, Baharın Alegorik Figürü, circa 1555, Chrysler Sanat Müzesi, Norfolk VA, ABD.
Rahimden büyüyormuş gibi görünen bir çiçek ile bu genç kadın baharı, doğum mevsimini ve doğanın yeniden uyanışını kişileştirir. Diğer mevsimleri temsil eden üç resminin yanı sıra, bu resim bir zamanlar Venedik’teki Palazzo Barbo’nun tavanını süslemiştir. Yazar Carlo Ridolfi 1648’de tabloları gördüğünde, onları “rüyaların Capriccio’su” – “rüya görürken insanların zihinlerine giren şeyler” olarak tanımlamıştır.
7. Lawrence Alma Tadema, Bahar
Lawrence Alma-Tadema, Bahar, 1894, J. Paul Getty Müzesi, Los Angeles , ABD.
Baharı karşılayan bir başka sanat eseri, parlak renkli çiçeklerle süslenmiş mermer merdivenlerden inen kadın ve çocuklardan oluşan bu resimdir. Lawrence Alma Tadema burada 1 Mayıs sabahı çiçek toplamak için çocukları ülkeye gönderen Victoria geleneğini temsil etmiş ancak sahneyi antik Roma’ya yerleştirmiştir. Alma Tadema’nın resimleri, Yunan ve Roma yaşamının geniş panoramik tasvirleri Hollywood’un dikkatini çektikten sonra popülerlik kazanmıştır. Cecil B. De Mille’in filmi Kleopatra (1934) ‘daki bazı sahneler ‘Bahar‘ resminden esinlenmiştir.
8. Paul Gauguin, Bekaret Kaybı (Baharın Uyanışı)
Paul Gauguin, Bekaret Kaybı (Baharın Uyanışı), 1891, Chrysler Sanat Müzesi, Norfolk VA, ABD.
Bu resim Paris’te Gauguin’in Sembolizm ile ilgilendiği kısa sürede yapılmıştır. Ön planda yatan çıplak bir genç kadınla Breton manzarasını tasvir ediyor. Arkasında Hindu mitolojisinde şehvet sembolü olan bir tilki var. Arka planda, Breton kostümlerinde bir düğün alayı çıplak figüre yaklaşıyor. Bu eserde Paris’te Gauguin’in Tahiti’ye gittiğinde hamile bıraktığı 20 yaşındaki metresi Juliette Huet model alınarak yaratılmıştır.
9. John William Waterhouse, İlkbaharın Şarkısı
John William Waterhouse, İlkbaharın Şarkısı, 1913, özel koleksiyon.
John William Waterhouse, önce Akademik tarzda, daha sonra da Raphael Öncesi Kardeşliğin tarzını ve konusunu benimsediği için bilinen bir İngiliz ressamdı. Eserleri hem antik Yunan mitolojisinden hem de Arthur efsanesinden kadın tasvirleriyle biliniyordu.
10. Walter Crane, Persephone’un Kaderi
Walter Crane, Persephone’nun kaderi, 1877, özel koleksiyon; Fotoğraf © Christie’nin Resimleri.
Ve şimdi Persephone’ye geri dönüyoruz. Bu, Crane’nin en büyük ve en önemli tablolarından biridir. Hades ve siyah atları, Enna’daki dünyadaki volkanik bir çatlaktan ortaya çıktı ve kader nergisini koparmaya çalışırken tanrıçayı şaşırttı. Üç korkmuş görevlisi sahneye tanıklık eder. Ön plandaki çiçekler, başlıca nergis ve anemonlarla kaplıdır ve çiçek bahçeleri ile deniz karanlık ufka eğimli dağlık bir ülke ve arka planın ötesindeki manzara bir tepe ile bir şehrin duvarları ve kuleleridir. Ön planda çiçek açan nar ağacı, Persephone efsanesini ve dünyaya geri dönme vaadini ön plana çıkarır. Uzakta görülen dağdaki küçük figür Demeter’in üzüntüsünü gösterir.