2016 yılında yayınlanan bir makalede “Samsung, Göz Kırparak Kontrol Edilen Dahili Kamera ile ‘Akıllı Kontakt Lensler’in Patentini Aldı.” başlığı altında şunlara yer verilmişti:
“Samsung, yenilikçi gözlükler adına yaptığı bu planı ile alanda bir adım öne geçmiştir. Şirkete yakın zamanda Güney Kore’de, görüntüleri doğrudan kullanıcıya yansıtan bir ekrana sahip kontakt lensler için patent verildi. SamMobile bloguna göre, yerleşik bir kamera ve sensörler en temel hareketlerimizden biri tarafından kontrol ediliyor – göz kırpma ile.
Görülen verileri işlemek için gömülü antenler, içeriği akıllı telefon benzeri bir cihaza gönderiyor.
Ayrıca Samsung, bu tür bir patent başvurusunda bulunan ilk şirket değil. Google da benzer bir proje üzerinde çalışıyor ve akıllı kontakt lensler için iki telif hakkı var.”
Geçtiğimiz ay yayınlanan makalede ise bize olumlu haberler gelmiştir.
“Bilim İnsanları Göz Kırptığınızda Zoom Yapan Robotik Kontakt Lensler Geliştiriyor.”
California San Diego Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yapılan yeni araştırmalar sayesinde geleceğin kontakt lensinin ufukta olabileceğini öğrendik.
Ekip, göz hareketini izleyen ve kullanıcıların sadece yanıp sönerek harekete geçmelerini sağlayan yakınlaştırılabilir bir kontakt lens oluşturdu. Advanced Functional Materials’da yayınlanan bir makalede, araştırmacılar tasarımlarını ve teknolojinin gelecekte görsel protezlerde, ayarlanabilir camlarda ve uzaktan kumandalı robotlarda nasıl kullanılma potansiyeline sahip olduğunu detaylandırmıştır.
Peki nasıl çalışıyor?
Kontakt lens, göze beş elektrot aracılığıyla monte edilir. Elektrotların yerleştirilmesi, kullanıcının hızlıca iki kez göz kırptığında yakınlaştırmasını sağlar. Temanın polimer film tabakalarına uygulanan bir elektrik yükü, kalınlığını değiştirerek genleşmesine ve büzülmesine neden olur. Böylece mercek yakınlaştırıldığında, dışbükey hale gelir.
Bu inanılmaz bir buluş, çünkü takım ayrıca kontakt lensi göz hareketlerine cevap verecek şekilde tasarladı. Sağa bakarsanız ve iki kez göz kırparsanız, objektif bu yönde düzgün şekilde yakınlaştırma işlemini yapar. Yazılım robotların çoğu ya önceden programlanır ya da manuel olarak çalışır, ancak doğal göz hareketini kullanma yeteneği son derece yenilikçidir ve büyük etkileri olabilir.
Araştırmacı Shengqiang Cai, “Gözünüz hiçbir şey görmese bile, birçok insan göz küresini hareket ettirip bu elektro okülografik sinyali üretebilir” diyor. Elektro-okülografik sinyaller, etrafındaki dokudaki elektrik alan nedeniyle insan gözü tarafından üretilir. Elektrik alanı gözün önü ile arkası arasındaki farkı ölçerek hareketler izlenebilir ve saptanabilir.
Robotik kontakt lenslerin piyasaya sürülmesinden hâlâ çok uzaktayken çığır açan araştırmalar kesinlikle sahadaki yeniliklere öncülük edecek.