VENÜS HAKKINDA 5 GARİP GERÇEK

5)Venüs Dünyaya Çok Benzer, Ama Aynı zamanda da Çok Farklıdır.

 

Eğer Dünya’nın güneş sisteminde ikiz, eğer öyle bir şey varsa, Venüs’tür. Venüs’ün kütlesi, Dünya’nın yaklaşık 0.81’sidir. Boyutu kabaca aynıdır. Yarıçapı 6.052 km’dir (3.760.5 mil); Yeryüzü 6,378 km’dir (3,963 mil). Kütleleri ve büyüklükleri karşılaştırılabilir olması, kabaca aynı yoğunluğa ve dolayısıyla aynı bileşime sahip oldukları anlamına gelir. Ancak, başka konularda bir çok farklılığa sahiptirler.Venüs, yaklaşık 482 ° C (900 ° F) yüzey sıcaklığına sahiptir ve karbondioksit atmosferinin basıncı, Dünya atmosferinin 95 katıdır. Bulutları sülfürik asittir. Venüs’ün yüzeyi kaçınılmaz bir çorak topraktır. Venüs’e olan ilginin çoğu, bu kadar benzer iki gezegenin bu kadar farklı olmasına yoğunlaşmıştır.

4) Venüs Sera Etkisi Nedeniyle Çok Sıcaktır.

Venusian arachnoid Venusian arachnoid, a surface feature of unknown origin

Venüs’ün atmosferi çok kalın olduğu için gezegen, gezegeni ısıtan muazzam bir sera etkisine maruz kalıyor. Venüs, Güneş’e Dünya’dan daha yakın olmasına rağmen, kalın bulutları nedeniyle daha az güneş ışığını emer. Bununla birlikte, yeterince güneş ışığı alt atmosfere ve yüzeye inmeye başlar. Bu güneş ışığı kızılötesi radyasyon olarak emilir ve yeniden düzenlenir. Dünyada, kızılötesi radyasyon uzaya geri döner. Venüs’te, kalın karbondioksit bulutları kızıl ötesi radyasyonu yakalar ve gezegeni ısıtır.

3) Venüs Diğer Gezegenlerin Tam Tersine Döner

Venus orbiting the Sun
Venus crossing the Sun in an image captured by NASA’s TRACE (Transition Region and Coronal Explorer) satellite from Earth orbit.

Güneş sistemine güneşin kuzey kutbunun üstünden bir yerden bakıyorsanız, Güneşin saat yönünün tersine döndüğünü görürsünüz. İki gezegen hariç hepsi aynı şekilde döner. Venüs, ekseni üzerinde saat yönünde döner.“Günü” çok uzundur, 243 Dünya günü, bu yıldan bile daha uzun, Dünyada 225 gün. (Diğer Gezegen Uranüs’tür ve kendi etrafında döner.) Venüs’ün neden diğer tarafa döndüğü hala açık bir soru. Venüs’ün çok yoğun bir atmosferine etki eden güneş dalgası ya da geçmişte büyük bedenlerle çarpışmalardan şüpheleniliyor.

2)Atmosfer Gezegenden Daha Hızlı Dönüyor

Venus, view of the northern hemisphere based on radar data from the Magellan spacecraft.
NASA/JPL/Caltech

Venüs 243 günde kendi ekseni üzerinde yavaşça dönerken, üst atmosferi 4 günde bir gezegenin etrafında dönüyor. Niye? Spekülasyon, bu “süper-rotasyon” dendiği gibi, Güneş’in neden olduğu termal gelgitlerle bir ilgisi olduğu düşünülüyor, ancak kesin bir neden bilinmemektedir.

1)Atmosferi Hayat Barındırabilir.

NASA

Venüs’ün süper-rotasyonu, atmosferdeki karanlık çizgilerin hareketini gözlemleyerek bulundu. Bu çizgilerin ne olduğu ve süper-rotasyonun neden onları atmosfer boyunca eşit bir şekilde karıştırmadığı bilinmemektedir. Çizgiler ultraviyole ışığını gözlemliyor. Bir olasılık, bu çizgilerin mikrobik yaşamın kanıtı olmasıdır.Venüs’ün yüzeyi yaklaşık 482 ° C’dir (900 ° F), ancak yüzeyin 50 ila 60 km (31 ve 37 mil) üzerinde, sıcaklık ve basınç Dünya yüzeyindeki gibidir. Peki ya sülfürik asit bulutları? Mikroplar, sülfürik aside geçirimsiz olabilecek sekiz sülfür atomunun (S8) moleküllerinde kaplanabilir. S8 ayrıca ultraviyole ışığını emer.

Kaynakça:https://www.britannica.com/list/5-weird-facts-about-venus

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir