Gustave Caillebotte’ın Penceresinden Şehir Samimiliği

Gustave Caillebotte şehir samimiyetini tasvir etmekte ustaydı. İzlenimci olarak bilinen sanatçıların üyesi ve müdavimiydi, aslında gruptaki diğer sanatçılardan çok daha gerçekçi bir şekilde resmediyordu. Caillebotte, gerçeği olduğu gibi resmettiği sahnenin de “tiyatrallığı”nı düşürmeyi umarak olduğu gibi yansıtmak istemişti.

Fotoğrafçılığa ilgi duyan ilk ressamlardan biriydi – sık sık kırpma ve “yakınlaştırma” tekniklerini kullanıyordu ancak gerçekliği sadece bununla bitmiyordu. Caillebotte psikolojik karmaşıklığı, can sıkıntısını, yalnızlığı ve uzaklık duygusunu yakalamaya çalışıyordu. Burada penceredeki insanlarla resimlerinin bir galerisini sunmaktayız.

Caillebotte’ın 1879’dan sonra kent temaları üzerine yoğunlaşması, annesinin ölümünden sonra, Lisbonne’nin köşesindeki aile evini terk edip Haussmann Bulvarı’ndaki altıncı kattaki daireye taşınmasıyla artmıştır. Görkemli bulvarların keşfedilmesi, Opéra’nın uzaktan görünmesi sanatını çok etkilemiştir.

Penceresindeki Genç Adam

Gustave Caillebotte, Penceresindeki Genç Adam, 1875, özel koleksiyon

Bu tablo, sanatçının erkek kardeşi René Caillebotte’ı resmi kıyafetler giymiş, Paris’teki Rue de Miromesnil’deki aile evindeki bir balkonda durup dışarıya, Bules de Malesherbes Bulvarı’na baktığı şekilde resmetmiştir. René, sokaktaki bir kadını mı izliyor? Onu tanıyor mu acaba?

Caillebotte bu tabloyu 1876 İzlenimcilik sergisinde sunmuştu. Émile Zola eserlerin teknik başarısından etkilenmişti ancak stilinden çok etkilenmemişti. “Ressamın yeteneğinin orijinal mührü ile damgalanmayan gerçekliğin fotoğraflanması – bu acınacak bir şey.” demişti ve resme kopyalamanın kesinliği nedeniyle ‘sanatsal karşıt’ adını vermiştir.

İçerisi, Penceredeki Kadın

Gustave Caillebotte, Interior, Woman at the Window, 1880, Private Collection
Gustave Caillebotte, İçerisi, Penceredeki Kadın, 1880, Private Collection

Bu resim sıkıştırılmış bir alanda bir erkek ve kadını göstermektedir. Duygusal uzaklıklarının soğukluğu, fiziksel yakınlıklarına rağmen kolayca algılanabilir. Bir koltukta oturan adam, kadın pencerenin önünde bulvarı seyrederken gazetesine dalmış. Caddenin karşısında, perdelerin arasından süzülen ve belki de kadını izleyen başka bir figür var. Yalnızlık, tecrit ve arzu öneren bir resimdir.

Balkondaki Adam, Haussmann Bulvarı – Gustave Caillebotte

Gustave Caillebotte, Man on a Balcony, Boulevard Haussmann, 1880, private collection
Gustave Caillebotte, Man on a Balcony, Boulevard Haussmann, 1880, private collection

Bu tablo 2000 yılında 14.530,00 $ karşılığında açık artırmada satılmıştır. Ama burada para konuşmak istemiyoruz. Başyapıt, ressam Gluck’un köşesinde bulunan Paris apartman dairesinin ve 9. sırada bulunan Haussmann Bulvarı’nın manzarasını yansıtıyor. Burada Caillebotte artık ne caddenin tasviri ile ilgileniyor ne de içerisi ve dışarısı arasındaki karışıklıkla ilgileniyordu. Bunun yerine bulvar perspektifine ve ışık efektlerine odaklanmıştır.

Balkon, Haussmann Bulvarı

Gustave Caillebotte A Balcony Boulevard Haussmann 1880, private collection
Gustave Caillebotte, A Balcony, Boulevard Haussmann, 1880, private collection

Uzun yıllar boyunca kendisini desteklemek için çalışmalarını satmak zorunda kalmadığı için Caillebotte’in bir ressam olarak saygınlığı, sanatın bir destekçisi olarak tanınmasıyla gölgede kaldı. Sanatı, soyundan gelenlerin aile koleksiyonunu satmaya başladığı 1950’lere kadar büyük ölçüde unutuldu. 1970’lerde eserleri neyse ki tekrar sergilendi ve eleştirel olarak yeniden değerlendirildi. Böylece hak ettiği değeri almaya başlamıştır.

Kaynakça:https://www.dailyartmagazine.com/gustave-caillebottes-urban-intimacy/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir