Haftanın Tablosu: René Magritte, İmgelerin İhaneti (1929)

Sizin de gördüğünüz gibi, bu resim bir pipoyu gösteriyor. Altında ise  “Bu bir pipo değildir” yazan Fransızca bir cümle var.

René Magritte, İmgelerin İhaneti, 1929, Los Angeles County, Sanat Müzesi.

Belçikalı sürrealist ressam Rene Magritte, 30 yaşındayken İmgelerin İhaneti’ni oluşturdu. Margitte kelime oyunlarını seviyordu. Ayrıca, Sürrealistlerin yazılı sözcüğün üstünlüğüne sürekli olarak gösteriş yapmalarına rağmen, resim ve şiirin eşit düzeyde olduğunu kanıtlamaya kararlıydı. Magritte, dil ile anlam arasındaki boşluğu gizler. İfadesi, resmin kendisinin bir pipo olmadığı anlamına geliyor; sadece bir pipo görüntüsüdür. Magitte şöyle açıkladı: “Oldukça basit. Piponun TEMSİLİNİN, bir pipo OLDUĞUNU kim iddia edebilir? Benim resmimden kim pipo içebilir? Hiç kimse. Bu nedenle BU BİR PİPO DEĞİLDİR.”

Bu resim bazen meta mesajın bir örneği olarak verilir. “Söz bir şey değildir.”, “Harita bir yer değildir.” Büyük ihtimalle Magritte, Le Corbusier’in “Bir Mimariye Doğru” (1923) adlı kitabından pipo motifini ödünç aldı çünkü bu mimar ve ressamın hayranıydı ama aynı zamanda bildiği bir sanat galerisinin komik bir tabelasından da ilham almış olabilir.

Sürrealizm, Freud’cu psikolojiden büyük ölçüde etkilenmiştir. Bazıları Avrupa’yı Birinci Dünya Savaşı’nın dehşetine sürüklediğine inandığı “Rasyonalizm”e karşı bir tepkiyi temsil ediyordu. Bu gündelik dünyanın fantezi ve rüya âlemine katılmaya çalıştı. Los Angeles, County Sanat Müzesi’nde yer alan İmgelerin İhaneti, modern sanatın bir simgesi hâline geldi ve Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Edward Ruscha, Andy Warhol gibi konsept odaklı sanatçıların genç bir jenerasyonun büyük bir grubunu etkiledi.

Kaynakça: http://www.dailyartmagazine.com/painting-week-rene-magritte-treachery-images/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir