Haftanın Tablosu: Vincent Van Gogh, Bardakta Çiçek Açmış Badem Dalı ve Kitap

Vincent van Gogh, 1888’de Arles’e ilk ayak bastığında geniş doğal kırsal alanı resmetmek için çok az fırsatı vardı. Bu yüzden de Bardakta Çiçek Açmış Badem Dalı ve Kitap’ında olduğu gibi, natürmorta (cansız tabiat) döndü. Nispeten sessizleştirilmiş ve bastırılmış arka plana karşı, erken çiçek açan yaşamın bu dalı, baharın başlangıcını ve pastel paletini simgeler. Ayrıca Japon sanatının van Gogh’un üzerindeki devam etkisi de göze çarpmaktadır. Basit düzenleme, temiz bir şekilde çizilen çizgi çalışması ve Japonca ikebana’ya (çiçek aranjmanları) gönderme, bu parçaya ayrıştırılmış bir zarafet veriyor.

Bardakta Çiçek Açmış Badem Dalı ve Kitap, 1888 Özel Koleksiyon

Yerde hâlâ kar vardı. 2 Mart’ta, bir haftadan biraz daha uzun bir süre sonra, van Gogh abisine “Burada sert bir don var ve ülkede hâlâ kar varlığını sürdürüyor. — Arka planda kasaba ile beyaz bir manzara çalışmam var. Ve sonra her şeye rağmen çiçek açan bir badem ağacının dalı üzerine 2 küçük çalışma…” diye yazdı.

Çiçek Açan Badem Ağacı, 1890

Badem Dalları, Vincent van Gogh’un Arles ve Saint-Remy, Fransa’nın güneyindeki çiçek açmış badem ağaçlarının 1888 ve 1890 yıllarında yapılmış çeşitli resimlerden oluşan bir gruptur. Çiçek açan ağaçlar van Gogh’a özeldi. Onlar uyanışın ve umudun simgeleriydi. Van Gogh, estetik olarak onları beğendi ve çiçekli ağaçları resmetmekten haz duydu. Badem Çiçeği, kardeşinin oğlu Theo’nun isminin doğuşunu kutlamak için yapılmıştı.

Bardakta Çiçek Açmış Badem Dalı, 1888 Van Gogh Müzesi, Amsterdam

Baharın erken belirtilerini aksettirmek adına, van Gogh, Bardakta Çiçek Açan Badem Dalları için pastel gölgelerini ve o narin fırça darbelerini kullandı.

Sanatçının diğer çiçek açan ağaç çizimleri:

Çiçek Açan Badem Ağacı, 1888. Van Gogh Müzesi, Amsterdam
Hiroşima Sonrası Çiçek Açan Erik Ağacı
Çiçek Açan Şeftali Ağacı, Mart-Nisan 1888 Van Gogh Müzesi
Çiçeklenen Pembe Şeftali Ağacı (Mauve’un Anısı) Mart 1888. Kröller-Müller Müzesi.
Kaynakça: 12

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir