Tavşan deliğinden düşerek dünyaya ilham veren kızın arkasındaki gerçek hikâyeyi öğrenelim.
Alice, Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarı’nda “Dünyada ben kimim?” sorusuna kafa yormaktadır. “Ah, bu harika bir muamma.” Ancak 1865’te, romanının sayfalarının dışında, gerçek hayattaki Alice’in kimliği bir gizemden başka bir şey değildir.
Bir genç kız çay partisi veren Çılgın Şapkacı, sürekli geciken Beyaz Tavşan veya deli gibi sırıtan Cheshire Kedisi gibi tuhaf karakterlere açılan tavşan deliğine daha yuvarlanmazken, on yaşında, siyah saçlı Alice Liddell adındaki kız ikonik hikayeye ilham kaynağı oldu. Westminster, İngiltere’de 4 Mayıs 1852 doğumlu Liddell, Henry ve Lorina Liddell’in on çocuğundan dördüncüsüydü. Carroll ile Alice’in Babası, Mesih Kilisesi Başkanı, yazarın matematik hocası olarak çalıştığı kolejde tanışmışlardı. Carroll’un günlüğünde belirttiği gibi, genç Alice ile ilk tanıştığı gün 25 Nisan 1856’ydı.
Çok hevesli bir fotoğrafçı olan yazar, Henry Liddell tarafından, ailesinin (özellikle Alice’in) fotoğraflarını çekmesi için davet edildi ve bu sayede aile ile yakın bir bağ kurdu.
4 Temmuz 1862’de, Carroll ve o zamanlar 10 yaşındaki arkadaşı Alice, kız kardeşleri Lorina ve Edith ile birlikte Oxford’dan yakındaki Godstow kasabasına, nehir kıyısında çay partisi vermek için tekne turu yaptılar. İşte bugünlerin ünlü hikayesi o gün doğdu.
Gezi sırasında Carroll, Alice adında genç bir kız hakkında fantastik bir hikaye oluşturarak kızları eğlendirdi. Gerçek Alice, masaldan öylesine büyülendi ki, onu tekrar tekrar okuyabilmek adına hikayeyi yazması için yalvardı.
Lewis Carroll’ın Alice Harikalar Diyarı’ndaki hayali karakterine ilham veren kız
Ancak, Alice ve diğer Liddell çocuklarıyla neredeyse her gün yaptığı toplantılar, bir sonraki yaz, gizemli bir şekilde sonlandı. Nedeni günlüğünde açıklanmışken, yazarın 1898’deki ölümünün ardından cevabın yazılı olduğu sayfalar da kayboldu böylece gizem bulutu varlığını hala sürdürmektedir.
Liddell’lar nihayet 1864’ün sonlarında yazarın günlüğünde bir yeniden ortaya çıktılar ve yılbaşı hediyesi olarak Alice’in dileğini gerçekleştirip, ona o zamanlar adı “Alice’in Yeraltındaki Maceraları” olan, hikâyesinin resimli kopyasını verdi.
Lewis Carroll tarafından çekilen Alice Liddell fotoğrafı, 1858 yazı.
Bu arada, yazar hikâyeyi genişletmeye devam etti – neredeyse iki katı uzunluğuna çıkarttı –ve ve ertesi yıl babasının önerdiği başlıkla romanı yayınladı: Alice’in Harikalar Diyarındaki Maceraları.
Alice büyüdüğünde Kralice Victoria’nın en genç oğlu, Prens Leopold ile tanıştı. Bir başka peri masalının temeli olabilecek bu hikâyede, çift âşık oldu, ama Kraliçe oğlunun kraliyet soyundan bir kadınla evlenmesinde ısrar etti, böylece çifti ayrı düştü. 28 yaşındayken, Alice 1880’de Westminster Abbey’de zengin bir kriket oyuncusu olan Reginald Hargreaves ile evlendi. Prens de Alice’in düğününden sonra bir Alman prensesiyle evlendi. Carroll’ın kitabında yaptığı gibi, Prens Leopold da doğan kızına Alice’in ismini verdi. Karşılığında, Alice ikinci oğluna Leopold adını verdi ve Prens’e oğlunun vaftiz babası olmasını istedi. İki oğullarını 2. Dünya Savaşı’nda kaybetmenin şokuyla babaları Reginald 1926’da öldü. Alice yüksek toplumda faal olarak kalmaya devam etti ve 1928’de Carroll’un hediye ettiği el yazmalı Alice’in Yeraltındaki Maceraları’nı 15.400£ ya da kabaca 20.000 ABD Doları’ndan fazla bir ücret alarak Amerikalı tüccara sattı.
Alice 82 yaşında öldü ama mirası yaşamaya devam etti.
Kaynakça https://www.biography.com/news/who-is-the-real-alice-in-wonderland