Japon Sanat ve Kültüründe Kiraz Çiçeklerinin Önemi

Her yıl Japonya’daki köyler, kasabalar ve şehirler baharı kiraz çiçekleriyle karşılar. Ulusal çiçeklerinden biri olan kiraz çiçeği veya sakura, Japon kültüründe özel bir yere sahiptir. Yüzyıllar boyunca insanlar, çiçeğin tamamen açıldığını görmek için akın etmişler ve Hanami ya da diğer adıyla çiçek seyretmeye adanmış tüm festivallere katılmışlardır. Japonya’nın her yerinde gerçekleşen bu festivaller, çiçek seven turistlerin ve yerel halkın kalabalığını kendine çekerek Prunus bitkisinin ölümsüz popülaritesini kanıtlıyor.

Cherry Blossom Meaning Cherry Blossom Symbolism Cherry Blossom Festival Hanami
Hiroshige, Kiraz Çiçeği Zamanı, (Cherry Blossom Time), Yoshiwara Nakanochō’ (ca. 1839-1842) (Fotoğraf: Wikimedia Commons Public Domain)

KİRAZ ÇİÇEĞİ’NİN ANLAMI

Bu çiçek neden bu kadar önemli? Soluk pembe yapraklarının güzelliğine ve Japonya’daki yaygınlığına ek olarak, çiçek belirgin bir şekilde kısa ömrü ile bilinir. Bu ağaç çiçek açmaya başladığında sakura karı‘ yere düşmeden veya esintiyle taşınmadan önce önce narin çiçekleri yalnızca bir veya iki hafta sürer. Bu geçici fenomen dolayısıyla çiçekler hayatın gelip geçiciliğini temsil etmeye başlamıştır.

Cherry Blossom Meaning Cherry Blossom Symbolism Cherry Blossom Festival Hanami
Fotoğraf: KimonBerlin, Wikimedia Commons( CC BY-SA 2.0)

Benzer şekilde kiraz çiçekleri de yenilenmeyi temsil eder. Yıllar geçtikçe, pembe çiçekler kasvetli kış aylarının resmi olmayan sonunu işaret ediyor ve uzun zamandır beklenen bahar başlangıcını simgeliyor. Mevsimsizce gelen sıcak hava erken çiçek açmaya ve alışılmadık derecede soğukta tam tersine yani gecikmeye neden olabilir. Çiçekler genellikle mart ve nisan ortası arasında zirvelerine ulaşır ki bu durum Hanami için en iyi zamandır.

Cherry Blossom Meaning Cherry Blossom Symbolism Cherry Blossom Festival Hanami
Hiroshige, Asuka Tepe’sinde Kiraz Çiçeği Görünümü (Cherry-Blossom Viewing at Asuka Hill) ca. 1830-1843) (Fotoğraf: Museo del Prado / Wikimedia Commons Public Domain.

Hanami Tarihi

Hanami geleneği, günümüzde genellikle kiraz çiçekleri ile bağlantılı olsa da kökleri farklı bir çiçekli bitkiye dayanmaktadır: erik çiçeği.

8. yüzyılda, Japonya’nın Nara döneminde, üst sınıf bireyler erik veya ume (yaban eriği) ağaçlarının altında piknik benzeri partiler düzenlemeye başladılar. Sakura’dan bir ay önce gelen ağacın tatlı kokulu çiçekleri, tarihsel olarak “ilkbaharda açan ilk önemli çiçek” olarak bilinir.

Heian döneminde (794 – 1185), piknikçiler de kiraz çiçeği ağaçlarının dallarının altında kamp kurmaya başladılar. Sonunda, sakura’nın popülaritesi, çiçeklerin köklü rollerini yeniden tasarlayarak ve hanami uygulamasını yeniden tanımlayarak ume’nin popülaritesini aştı.

Cherry Blossom Meaning Cherry Blossom Symbolism Cherry Blossom Festival Hanami
Hiroshige, Yasui’deki Tenjin Mabedi Tepesinde Kiraz Çiçeği Görünümü ‘Cherry-blossom Viewing on the Hill of the Tenjin Shrine in Yasui ‘ (1834) (Fotoğraf;Wikimedia Commons Public Domain aracılığıyla.)

Günümüzde Kiraz Çiçekleri

Kiraz Çiçeği, çağdaş Japon kültüründe en önemli çiçek olmaya devam ediyor. Çiçeklerin gelişi Okinawa, Kyoto, Tokyo ve Hirosaki’nin en popüler ev sahipleri arasında olduğu ülke çapında bir sürü fantastik şölenle eksizsiz biçimde anılıyor.

Çiçeğin kendisi gibi, her festival hem bir bahar kutlaması hem de çiçekleri durdurmak, koklamak veya görmek için bir hatırlatma işlevi görür.

Meguro River, Tokyo

Çeviri kaynak: https://mymodernmet.com/cherry-blossom-meaning/
Tarih içinde yayınlandı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir