Natüralizm Sanat Akımı Nedir?

Natüralizm terimi, 17. yüzyıldan itibaren bir konunun ayrıntılarını hatasız, kesin olarak gösteren sanat ve edebiyatı tanımlamak için kullanılmıştır. 19. yüzyıla gelindiğinde ise aynı isim resmî bir sanat hareketine verildi. Natüralizm sanat akımı, 1800’lerin başında Fransa’da Romantizm sanat akımına tepki olarak ortaya çıktı. Romantizm sanatında kompozisyonların ideal bir görüntü için değiştirilmesine karşı çıkan Natüralizm hareketinin takipçileri görüntüyü olduğu gibi, gerçekçi bir şekilde yansıttı. 

John Constable, ‘Flatford Mill (‘Scene on a Navigable River’)’ 1816–7
Doğu Bergholt’tan Dedham Vale’nin görünümü”, John Constable, 1815 (Fotoğraf: Wikimedia kamu malı)

Natüralizm Nedir?

Sanatta Natüralizm, doğa bilimlerinin ilke ve yöntemlerinin, özellikle Darvinci doğa görüşünün edebiyat ve sanata uyarlanmasından esinlenen 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı hareketidir. Yüzyılın en popüler akımlarından biri haline geldi ve Realizm ile birlikte Empresyonist hareketin doğmasına yol açtı. Natüralizm genellikle Fransız En Plein Air: Açık Hava Ressamlığı ile ilişkilendirilir.

Realizm ile Arasındaki Fark Nedir?

Natüralizm sanat akımı genellikle aynı zamanlarda ortaya çıkmış olan Realizm sanat akımıyla karıştırılır. Her iki akımında amacı görüntüyü olduğu gibi tasvir etmek fakat aralarında bazı farklılıklar da var. Realist sanatçılar, insanları sıradan hayatlarını sürdürürken tasvir ederek gerçek hayatı hakikate uygun bir şekilde tasvir etmeye çalıştılar. Bunun aksine, Natüralist sanatçılar resmin içeriği ile ilgilenmek yerine daha çok resmin gerçekçi detaylarını nasıl çizdikleriyle ilgilendiler. Buna ek olarak, Realizm akımı öncülüğünde ortaya çıkmış eserler, içinde bulunduğu dönemin siyasi ve sosyal sorunlarını ortaya koyarken Natüralizm akımı eserleri dış mekanı ve kırsal yaşamı tasvir etmeye odaklanır.

Natüralizm Hareketinin Önde Gelen Sanatçıları

1) JOHN CONSTABLE

Naturalism
Saman Arabası, 1821(Fotoğraf: Wikimedia Commons, kamu malı)

İngiliz ressam John Constable, 19. yüzyıl manzara resimlerinde devrim yaratmasıyla tanınır. Dönemin popüler ürünü olan değiştirilmiş, güzelleştirilmiş manzara resimlerini yapmayı reddetti ve dünyanın doğallığını gerçekçi bir şekilde tasvir etmeyi tercih etti. Etkisi tüm Avrupa’ya, özellikle de çalışmalarının İngiltere’den çok daha önce değer gördüğü Fransa’ya yayıldı. Yukarıda gördüğünüz 1821 tarihli ‘Saman Arabası’ adlı resminde Constable, babası Golding Constable’a ait bir arazi alanı olan Flatford Mill’i tasvir ediyor. Sağda, uzaktaki çayırın karşısında, bir grup saman yapıcının çalışmakta olduğu görülüyor. Yoğun bir şekilde çalışan çiftlik çalışanları halinden memnun görünüyorlar ve bulundukları ortam güzel bir manzaraya sahip. Tüm bu özellikler, Constable’ın memleketi Suffolk ilçesinin pastoral görünüşü hakkında bilgiler vermektedir. Constable, bu eseri çoğunluğun aksine açık havada değil, stüdyosunda tamamladı. 

2) THOMAS COLE

NaturalismCatskill Dağları’nda Gün Doğumu, Thomas Cole, 1826 (Fotoğraf: Wikimedia Commons, kamu malı)

Yarı İngiliz yarı Amerikan olan Thomas Cole, özellikle Hudson Nehri Vadisi çevresinde bulunan manzaralarının güzelliğini yansıtmasıyla ünlüdür ve Cole, bu bölgeyi keşfeden ilk sanatçıydı. Hudson, bir grup manzara ressamı tarafından yönetilen bir 19. yüzyıl ortası sanat hareketi olan Hudson Nehri Okulu‘nun babası olarak anılır. Bu eser, Catskill dağlarını sabahın erken saatlerinde saran sisle tasvir etmektedir. Bu çalışma, Amerika’nın ıssız doğasının bir görüntüsü olarak 19. yüzyıla damgasını vurmuştur.

3) JEAN-BAPTISTE-CAMILLE COROT

Naturalism
Fontainebleau Ormanı, Jean-Baptiste-Camille Corot,1830 (Fotoğraf: Wikimedia Commons, kamu malı)

Fransız ressam Jean-Baptiste-Camille Corot, 1820’lerde Fontainebleau ormanında sık sık dolaşıyordu, bir gün bu ormanda Barbizon Ressam Okulları ile karşılaştı. Bu okulda okuyan sanatçılar yalnızca gözleri ile gördüklerini resmederek Fransız manzarasının güzelliğini yüceltiyorlardı. 1830 tarihli, Fontainebleau Ormanı adlı resminde Corot, ana konusu olan bu engebeli manzarayı derin gölgeler ve doğal ışıkla tamamlıyor. Bununla birlikte, tablonun kenarında yere uzanmış kitap okuyan bir kadını içeriyor. Corot, manzarayı yerinde resmeden ressamlardan biriydi. Daha sonra bu ‘En Plein Air’ ( Açık Hava Ressamlığı) taktiği diğer ressamlar arasında ünlendi.

4) THÉODORE ROUSSEAU

Naturalism
Becquigny Köyü, Théodore Rousseau,1857 (Fotoğraf: Wikimedia Commons, kamu malı)

Fransa kökenli Théodore Rousseau da tıpkı Corot gibi Barbizon okulunun bir ressamıydı. Eserleri Fransa’nın muhteşem doğasını ‘Natüralizm’ sanat akımı adı altında çok güzel betimliyordu fakat bu eserler Fransa’nın Salon Müzesi tarafından o kadar çok reddedildi ki ona ‘Büyük Red’ adında bir lakap bile taktılar. Reddedilmelerin sonucunda bu kuruluşa başvuru yapmayı bırakmıştı ta ki önceden yapmış olduğu üç başvuru kabul edilene kadar. Onun ve Barbizon okulunun diğer ressamlarının çalışmaları, manzara resminin türü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve sonraki nesil Fransız İzlenimcilerine ilham kaynağı olmuştur.

5) JULES BASTIEN-LEPAGE

"Hay Making" By Jules Bastien
Saman Yapımı, Jules Bastien Lepage,1877,(Fotoğraf: Wikimedia Commons, kamu malı)

Fransız ressam Jules Bastien-Lepage, kırsal yaşamı betimleyen gerçekçi ve natüralist eserleriyle sanat dünyasını büyüledi ve büyülemeye devam ediyor. Bastien-Lepage, 1887’de ‘Saman Yapımı‘ adlı çığır açan resminde çalışmalarının ardından bitkin halde bir samanlıkta mola veren iki toprak işçisini tasvir ediyor. Eserde bulunan kişileri yüz ifadelerinin ve yığılmış pozlarının doğruluğu ve doğal manzaradaki ayrıntılar, resmi en ikonik Natüralizm çalışmalarından biri olarak nitelendiriyor. Mesela resimdeki kadının avuç içlerinde az önceki çalışmanın izleri duruyor. Kol ve elin duruşundan ne kadar yorgun olduğu anlaşılabilir. Kollar resmen düşmüş. Hemen yanında uzanan erkek tasviri ise ayaklarını neredeyse bir ölü gibi hissiz bir şekilde uzatmış. Botlarında çamur izleri var. Uzun boylu orta yaşlarda çelimsiz bir adam. Yine sol tarafta saman yığınları, çalışan insanlar ve ileride ufka doğru giden manzara görünüyor. Resmin geneline baktığımız zaman, ufuk çizgisinin oldukça yukarıda olduğunu görüyoruz. Ressam, gökyüzüne çok az yer ayırmış. Resim de aşağıdan yukarıya doğru bir hareket var.

Resim

Jules yukarıda eskizi bulunan bu resmi henüz 29 yaşında çizdi. Bu eser Salon Müzesine kabul edilen üç resimden birisi. Bastien-Lepage resmi hakkında şunları söyledi:

“İlk fikirlerimi oluşturmak için çok çalıştım, doğanın gerçek yönüne bağlı kalmaya kararlıydım.

Realism ve Natüralizm akımlarının önde gelen ismi olan Emila Zola Jules’in bu eserini şöyle tanımlamıştır:

Natüralizm sanat akımının başyapıtı.

Bağlantılı Yazılar: https://www.sanatlaart.com/en-plein-air-acik-hava-ressamligi-nedir/

Kaynak: 1 3

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir