Rosetta Taşı Nedir? Efsanevi Antik Eserin Arkasındaki Tarih

Pek çoğumuz Rosetta ya da Reşit Taşı’nı duymuşuzdur ancak çok az kişi bu Mısır eserinin büyüleyici tarihini biliyor. Büyük, hafif kırılmış taş anıt, Eski Mısır hiyerogliflerinin modern bilgisinin temelini oluşturur. Rosetta Taşı olarak bilinen oyulmuş kayanın kökenini, tarihini ve gizemini keşfetmek için okumaya devam edin.

Rosetta Taşı Nedir?

Rosetta Taşı’nın yandan bir görünümü

Rosetta Taşı olarak bilinen eser, kalın bir granodiyorit kaya levhasıdır. Bir buçuk metrenin biraz altında duran taş yaklaşık 760 kg ağırlığındadır. Stel olarak adlandırılan Rosetta Taşı bir tür halka açık anıttı. MÖ 196’dan kalmadır ve üzerinde rahipler tarafından yazılmış, genç firavun Ptolemy V’yi öven bir kararname taşır.

Mısır halkının çeşitli yazı dillerini kullanarak, taşa üç dil dahil edilmiştir: Eski Mısır hiyeroglifleri, Mısır demotik yazı ve Eski Yunanca. Yalnızca rahipler düzenli olarak hiyeroglif kullanırdı, bunun yanı sıra demotik yazı günlük yaşamda ve sivil kurumlarda yaygındı. Eski Yunancanın dahil edilmesi, Mısır’ı yöneten ancak aslen Makedon kökenli olan Helenistik firavunların (Ptolemy V dahil) soyunu yansıtıyor. Eski Yunanca, kraliyet mahkemesinin diliydi ve bu nedenle bir kraliyet kararnamesine de uygundu.

Rosetta Taşının Kökeni

Ptolemy V’i tasvir eden eski bir madeni para

Rosetta Taşı, MÖ 2. yüzyılda V. Ptolemy’nin taç giyme törenini anmak için hazırlandı. Mısır firavunları tanrı olarak görülmekteydi ve diğer tanrılar gibi bağlılık törenleri düzenliyorlardı. Yazılı kararnameye göre anıt, töreni Batlamyus soyundan gelen atalarınınkilerle ilişkilendirerek genç kralı onurlandırdı. Taş büyük olasılıkla rahiplerin ve zenginlerin, yeni kralları için dua edebilecekleri bir tapınağın içine yerleştirilmiş veya orada sergilenmiştir.

Anıt büyük olasılıkla uzun yıllar sergilenmeye devam etmiştir. Mısır, sonunda Kleopatra ve Mark Antony’nin yenilgisiyle birlikte MÖ 30 yılında Roma egemenliğine girdi. İmparatorluğun bir parçası olarak Mısır, 4. yüzyılda Roma’nın Hıristiyanlaşmasına maruz kaldı. MS 392’de imparator I. Theodosius, Hristiyanlar için olmayan tüm ibadet mekanlarının kapatılmasına karar verdi. Tapınaklar yıkıldı ve taş diğer binalarda yeniden kullanıldı. O zamanlar ayrıcalıklı bir nesne olmayan Rosetta Taşı da aynı kaderi paylaştı.

Rosetta Taşı’nın bulunduğu kale ile aynı dönemde inşa edilen İskenderiye’de bir Memluk kalesi

Taşın bin yıldır nerede olduğu hakkında çok az şey biliniyor. 15. yüzyıla gelindiğinde Mısır, antik taş kullanarak projeler inşa etmeye devam eden Memluk Sultanları tarafından kontrol edildi. Rosetta Taşı, Nil Nehri üzerindeki bir Memluk askeri kalesinin duvarlarını inşa etmek için kullanılan yeniden tasarlanmış malzemeler arasındaydı. Nil Nehri yakınlarındaki şehir Rosetta veya Reşit olarak biliniyordu. Taş yeniden keşfedildikten sonra, en son bulunduğu o yerin adını aldı.

Rosetta Taşı’nı Kim Keşfetti?

Napolyon’un Mısır Seferi Haritası

Taş, Memluk döneminin sonuna ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Mısır egemenliğine kadar 300 yıldan fazla bir süre kalenin duvarlarında gizli kaldı. 1798’de, Napolyon Bonapart’ın ekonomik ve siyasi açıdan baskın bir Fransız İmparatorluğu arzusu, ona Osmanlı kontrolündeki Mısır ve Suriye’ye askeri bir harekat başlatmak için ilham verdi. Bu askeri geziler, Avrupalılar arasında Mısır antikalarına olan ilgiyi ateşledi. Napolyon’un birlikleri sistematik olarak Mısır ve Yakın Doğu’nun kültürel hazinelerini yağmaladı ve eserleri Paris’teki yeni müzelere geri gönderdi.

1799 yılının Temmuz ayında, eski Memluk kalesinde çalışan mühendislerden oluşan bir kolordu, toprak bir duvarın içindeki büyük kaya parçasını keşfettiğinde, Fransız birlikleri Rosetta’yı işgal ediyordu. Askerler bu bulgunun özel olduğunu biliyordu ve uzmanların incelemesi üzerine üç yazılı dil belirlendi. Taşın kalıpları alındı ​​ve incelemeleri için akademisyenlere gönderildi. Hiyeroglif bilgisi Roma’nın düşüşüyle ​​birlikte yok olmuştu, bu nedenle metin Avrupalı ​​bilim adamlarına adeta zorlu bir bulmaca olmuştu.

Britanya’nın Napolyon’u yenilgiye uğratması üzerine İngilizler, Rosetta Taşı da dahil olmak üzere Napolyon’un keşif gezilerindeki eserlerini topladılar. 1802’de taş, British Müzesi’ne yerleştirildi. Bununla birlikte, taşın gizemli metni çoktan Avrupa’ya yayılmıştı ve yeni Mısırbilim, şifreli oyulmuş mesajlar etrafında gelişmeye başladı.

Bilginler Taşı Nasıl Deşifre Ettiler?

Champollion’un fonetik glif tablosu

Rosetta Taşı’nın keşfi üzerine, Avrupalı bilim insanları hiyerogliflerin ideografik olduğuna inandılar – her glif bir kelimeyi veya kavramı temsil ediyordu. Rosetta Stone’un kodunu çözmeye çalışan ilk bilim insanı, İngiliz fizikçi ve matematikçi Thomas Young’dı. Birçok Avrupalı bilim insanı, Eski Yunanca hakkında çalışma bilgisine sahipti, bu nedenle Yunanca kısmın çevirisi diğer iki dil için bir rehber görevi gördü.

Rosetta Taşı üzerindeki Antik Yunanca

Young, 1814 ile 1819 arasında demotik senaryoyu deşifre etmeye başladı. Birkaç yıl içinde, demotik alfabenin ideografik ve fonetik glifler içerdiğini fark etti. Bu keşif, Young’ın demotik yazı ve hiyeroglif arasında bağlantılar kurmasını sağladı. Ayrıca dairesel gliflerin, firavunların Antik Yunanca’da yazılan isimlerine karşılık geldiğini fark etti. Görünüşe göre glifler, Yunan isimlerinin fonetik yazımıydı.

Rosetta Taşı üzerindeki hiyeroglifler

 

Rosetta Taşı’ndaki demotik senaryo

Young başka projelere geçerken, Fransız Jean-Francois Champollion, İngilizlerin önceki keşifleriyle ilgileniyordu. Champollion, sonradan oluşmuş bir Mısır dili olan Kıptîceyi okuyabiliyordu. Champollion, diğer eski yazıtları ve metinleri de kullanarak hiyerogliflerin üzerinde aylarca çalıştı. Bilim insanı, fonetik yazımlar içeren karikatürlerden sembolleri ve sesleri ilişkilendirmeye başladı. Daha sonra Young’ın ihtimal ettiği kavramsal bir sıçrama yaşandı- aynı sistem hiyeroglif metnin tüm gövdesine uygulandı. Kelimeler oluşmaya başladığında, Champollion hiyerogliflere hem sesleri hem de fikirleri temsil ettiklerini düşünerek yaklaştı. Bu yaklaşım, Rosetta Taşı’nın şifresini çözmede ve eski metinlerin incelenmesiyle yeni bir Mısırbilim dünyasının kapılarını açmada önemli bir atılım oldu.

Turistlerin Rosetta Taşı’na hayranlığı
Çeviri Kaynak: https://mymodernmet.com/rosetta-stone/
Tarih içinde yayınlandı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir