Daha önce hiç yazar Almada Negreiros’u duydunuz mu? Güzel dizelerin yazarıdır, tıpkı “Canção da Saudade” dediği gibi, yani kör olsaydım, herkese aşık olurdum… Belki sanatçıyı bir yazar ve bir şair olarak daha iyi tanıyorsunuzdur ama yoğun yaşamında çeşitli illüstrasyonlar ve tablolar da üretmiştir.
Çok Yönlü Sanatçı
1893 yılında Sao Tome’da dünyaya gelen Almada Negreiros, on iki yaşında el yazısı gazeteler yazmaya ve çizmeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda, dönemin esas mizahı dergilerinde süreli olarak çalışmaya devam etmiştir. Yirmi yaşına geldiğinde, ilk defa on dokuz çizimini içeren kendi sergisini açmıştır ve devamında haftalık yayınlanan dergide sanat yöneticisi olmuştur.
Negreiros roman, oyun ve makalelerini yazarken aynı zamanda afişler, dergiler ve kitaplar için illüstrasyonlar yapmıştır. 1930’lara gelindiğinde, özellikle damgaların özel basımlarının oluşturulması veya Lizbon’daki bir kilisenin vitray pencereleri için çalışmalar da dahil olmak üzere resmi işler için giderek daha çok aranan kişi olmuştur.
Sanatçı ayrıca resmi binalar için freskler, goblen kartlar ve hatta paneller yapmıştır. Negreiros, 1970 yılında ölümünden bir yıl öncesine kadar çalışmalarına devam etmiştir. Calouste Gulbenkian Vakfı ve Coimbra Üniversitesi için son çalışmalarını yapmıştır. Almada Negreiros, yaşam hakkında derinden olumlu bir görüşe sahipti.
İlgili bir sanatçı
Sanatçının Portekiz’deki modernist akımların tanıtımındaki rolünü de vurgulamak gerekiyor. O anki edebi tartışmalar hakkında manifestolar üretmiştir ve bir yazar olarak ironik, alaycı ve zeki idi.
Yazmaya ek olarak, güncel meselelere de karışmıştır. 1917’de işçi kıyafeti giydiği bir konferans düzenlemiştir. Aynı yıl, 20. Yüzyılın Portekiz Kuşaklarına Ultimatum Futurist adlı bir bildiri yazdı ve şöyle dedi: Ben hiçbir devrimci nesile ait değilim. Yapıcı bir nesile aitim. Ayrıca sanat ve kültürde ulusal çöküşe dikkat çekmiştir. Sanatçımıza göre, ilgisizlik Portekiz ulusunun vatanseverliğini emiyordu.
Daha iyi bir insanlık inşa etmenin sanat ve edebiyatın temel unsurları olduğuna inanan Almada şunları yazmıştır: Doğduğumda, insanlığı kurtaracak ifadeler zaten yazılmıştı, geriye kalan tek şey insanlığı kurtarmaktı.
Ödül kazanmış bir sanatçı
Almada Negreiros tüm sanatları birleştirmek isteyen bir adamdı. Bu sanatsal yörünge, ona “Kadın” resmindeki Columbano ödülü gibi birçok ödül kazandırmıştır. Panel resimlerinde Domingos Sequeira Ödülü gibi ödüller de aldı. Ödüllere ek olarak, 1942’de Brezilya’daki Portekizli Sanatçılar Sergisi gibi uluslararası sergilere katılmak üzere sık sık davet edilmiştir.
Unutulan bir sanatçı
Negreiros’un çalıştığı tüm alanlarda üretimi yoğun ve dinamiktir. Portekiz’deki modernist hareketin tanınmasındaki en büyük nedendir ve neslinin en üretken sanatçılarından biriydi. Sevgiyle “usta Almada” olarak bilinen sanatçı, yenilik ve estetik provokasyonun şampiyonu olmuştur. Hem edebiyatta hem de görsel sanatlarda ürettiği eserler, katıldığı sergiler, aldığı ödüller, Portekiz’in sanatsal üretimine önemli ölçüde katkıda bulunduğunun kanıtıdır.
Kaynakça: http://www.dailyartmagazine.com/almada-negreiros-artworks/