Kurulum Sanatı: Anıları Sayma, Katowice Chiharu Shiota

Bir sanat kurulumu, genellikle belirli bir yer için oluşturulan ve mekân algısını değiştirmek için tasarlanmış üç boyutlu bir görsel sanat eseridir. Anıları Sayma (Counting Memories), 7 Eylül 2019’da sergilenmeye başlayan kurulum 4 Ekim 2020’ye kadar devam edecektir. Chiharu Shiota tarafından Katowice, Polonya’daki Silesian Müzesi’nde açılmış güncel ve büyük ölçekli bir kurulumdur. Çarpıcı ve güçlü çalışmaları olan sanatçı ile yapılan röportajı sizler için derledik.

Counting Memories Chiharu Shiota

1972 yılında Japonya’nın Osaka kentinde doğan  Shiota artık Berlin’de yaşayan bir sanatçı. Her iki ülkede de yoğun olarak çalıştı, 300’den fazla uluslararası sergiye katıldı ve sayısız ödül kazandı. Başlangıçta resim sanatı eğitimi aldı, ancak daha sonra performans, heykel ve kurulum çalışmalarına geçti.

Çalışmaları korku, hafıza, kaygı ve kırılganlık gibi derin, içsel temalara ve duygulara değiniyor. Her şeyden önce, çeşitli nesneler arasında iç içe geçmiş ve askıya alınmış ipliklerin şiirsel ve hararetli kullanımı ile sürükleyici kurulumlarıyla bilinir. Ayrıca iplik bir hikâye anlatımı aracıdır ve burada bağlantılı geçmişimizi örneklendirmektedir.

Siyah iplik ağı, Anıları Sayma alanına girdikten sonra izleyiciyi içine alır. (Toplam uzunluğu 375 km olan 3000 yumak iplik kullanmıştır). Tavandan uzanır ve daha sonra odaya dağılmış dokuz ahşap masa ve sandalyeye doğru baca şeklinde iner. Böylece siyah iplik gece gökyüzünü, kozmosu ve evreni temsil eder. Dağınık iplerin arasındaki beyaz sayılar, Katowice gökyüzünün sayısız yıldızı gibi asılı durur.

Counting Memories Chiharu Shiota

Bu kesinlikle interaktif bir deneyim. Ziyaretçileri masalara oturmaya ve kağıt üzerine yazılmış örnek sorulara cevap vermeye davet ediyor. Bu sorular yukarıda asılı duran sayıları yansıtır ve sonuç olarak sayıların hayatımızdaki önemine odaklanır.

“Hangi sayının sizin için anlamı var ve neden?”

“Rakamlar bize kim olduğumuzu söylüyor mu?”

“Kaç tane anınız var? En önemli sayı nedir?”

“Sizi hangi numara tanımlar?”

“Rakamlar gerçeği söylüyor mu?”

“Evrende kaç yıldız var?”

“Sayılar ne zaman anlamsız kalıyor?”

“Anıların ve rakamların neden bir bağlantısı var?”

“İnsanlar olarak ortak paydamız nedir?”

Sayılar gerçekten hayatımızın önemli bir parçası, ama çok düşünebileceğimiz bir şey değil. Bu derin tefekkür ve kendi kendini inceleme Chiharu’nun çalışmalarının bir başka önemli unsurudur.

  • Anıları Sayma kurulumunun ardındaki yaratıcı süreç ve hikâyeyi merak ediyordum ve Chiharu, sorularıma düşündürücü cevaplar verdi. Anıları Sayma fikri nereden geldi? Üzerinde çalıştığınız temalar veya desenler var mı?

Genellikle, sergi alanını ilk kez ziyaret ettiğimde, uzayda yürüyorum ve kendimi başka bir boyutta buluyorum. Bu, açık alan için bir kurulum hayal etmeme izin veriyor. Geçen yıl müzede yürürken karanlık bir alanda durduğum hissine kapıldım ve birçok yıldız görebiliyordum. Katowice’nin tarihini ve buradaki kömür madenciliği hakkında okudum. Sayıların tüm tarihimizi, kişisel geçmişimizi de nasıl birleştirdiğini düşündüm ve buna odaklanan bir kurulum oluşturmak istedim. kendine özgü kurulumlar için desen veya tema yoktur, her alanın kendi enerjisi vardır. Bu enerjiyle bir şey yaratıyorum.

  • Katowice kenti Anıları Sayma kurulumunu nasıl etkiledi?

Katowice’nin zengin tarihinden ilham aldım. Sanatımla izleyiciye bağlanmak istiyorum ve hepimizin birbirimize bağlı olduğuna inanıyorum, bu hissi yansıtan evrensel bir organizma yaratmak istedim. Tüm tarihimiz sayılarla toplanır; hepimizin ortak noktası olan bir şeydir.

  • İplik, işinizin en güçlü bileşenlerinden. İpliği kullanmaya ilk kez nasıl karar verdiniz?

Başlangıçta ressam olmak istedim ancak eğitimimin ikinci yılında sıkışmış hissettim. Resim yapmaya devam edemedim çünkü benim için bir anlamı yoktu. Resmin çok zengin bir tarihi var ama benim tarihimin bir parçası olduğuna inanmadım. Diğer materyaller ve bedenimle denemeler yapmaya başladım. Bir gün yatakta oturuyordum, odamın ve kendi etrafımda iplik dokumaya başladım. Havada çizmek gibiydi. Siyah iplik bir resimde bir çizgi gibiydi ve sınırsız bir alanda çizgiler üzerine çizgiler çizebilirim.

  • Yaptığınız işin kendisiyle ilişkili içsel ve derin hisleri var. Anıları Sayma kurulumunun izleyici üzerinde nasıl bir izlenim oluşturacağını umuyorsunuz?

Ziyaretçiler odaya ilk girdiklerinde şaşırıyorlar. Muhtemelen işin veya malzemenin boyutunu düşünüyorlar ancak daha sonra anlamını düşünmeye başlıyorlar. Çağdaş sanatta sadece bir cevap yoktur, herkesin farklı duyguları vardır.

Kurulumlar dikkatli ve hassas bir şekilde mi oluşturuldu yoksa daha serbest formda/ organik mi?

 Daha çok özgür bir form gibidir. Havada çizmeye benzer.

Counting Memories Chiharu Shiota

Anıları Sayma kurulumundan gelen izlenim, Chiharu’nun havayı iplik, masa ve sandalyeler kadar kullandığı etkisini verir. Sonuç olarak Shiota’nın enstalasyonlarının* deneyimini örnekleyen bu sanatta birleşme ve dalma duygusu vardır. Sizi bir varoluşun veya başka bir dünyanın kenarına getirir -her zaman çözülüyor, araştırıyor, paylaşıyor; kendinizi anlamanız ve başkalarıyla bağlantı kurmanın derinliklerine iniyoruz. 

Anıları Sayma, 4 Ekim 2020’ye kadar Katowice, Polonya’daki Silesian Müzesi’nde gerçekleşecek.

Counting Memories Chiharu Shiota

*enstalasyon: Yerleştirme ya da enstalasyon, geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak çevreden bağımsız bir sanat nesnesi içermeyip belirli bir mekân için yaratılan, mekânın niteliklerini kullanıp irdeleyen ve izleyici katılımının temel bir gereklilik olduğu sanat türü. Kapalı veya açık mekânlarda yapılabilir. (Vikipedi)
Kaynakça: https://www.dailyartmagazine.com/counting-memories-chiharu-shiota-installation-in-katowice/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir