Klasik müziğin en tanınmış bestecilerinin çoğu, son 600 yıl boyunca Batı geleneğinde çalıştı. Stil, beceri, yenilikçilik ve popülerlik açısından farklılardı, klasik besteciler ve fanları arasında, bu bestecilerin hangisinin en önemli olduğunu belirlemekten daha fazla sıcak bir tartışma daha yok. En üst sıralarda sürekli görünen üç besteci ise Beethoven, Bach ve Mozart. Akademisyenler ve fanlara göre geri kalanı değişir, ancak aşağıda listelenenler genellikle en önemli olanlardan bazıları olarak kabul edilir.
Çeviren: Şevval Yalçın
Ludwig van Beethoven (1770–1827)
Alman besteci ve piyanist Ludwig van Beethoven, şimdiye kadar yaşayan en büyük besteci olarak kabul ediliyor. Öğretmenlerinden biri olan Joseph Haydn’nın ve Wolfgang Amadeus Mozart’ın klasik geleneklerini genişletti. Hayatı ve kariyerine ileri derece sağırlık bir iz bırakmıştı, ancak bu hastalık hayatının son 10 yılında neredeyse işitemediği zamanlarda bile onu en önemli eserlerini oluşturmaktan alıkoyamadı. Sonat, senfoni, konçerto ve kuartetın kapsamını genişleten Beethoven’ın dikkat çekici eserleri arasında D Minor, Op. 125, C Minor, Op. 67, Moonlight Sonata ve Für Elise var.
Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Johann Sebastian Bach bir besteci ve Barok döneminin orgcularındandı. Onun çağdaşları, bir müzisyen olarak yeteneklerine hayranlık duyuyor ama bestelerinin eski moda olduğunu düşünüyorlardı. 19’uncu yüzyılın başlarında yaptığı çalışmanın yeniden keşfi, Bach’ın yeniden dirilmesine yol açtı ve tüm zamanların en büyük bestecilerinden biri olarak görülmeye başladı. En tanınmış besteleri arasında Brandenburg Konçertosu, Well-Tempered Clavier, BWV 846-893, Suites for Unaccompanied Cello, BWV 1007–1012, Orchestral Suites, BWV 1066–1069 ve B Minor, BWV 232’de Mass sayılabilir.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
Klasik dönemin Avusturyalı bestecisi Wolfgang Amadeus Mozart, Batı müziğinin en büyük bestecilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Zamanının tüm müzik türlerinde eser yazan ve mükemmelleşen tek besteci. Söylenenlere göre Mozart üç yaşında müzik çalabilme ve beş yaşında müzik yazma yeteneğine sahipti, kariyerine çocuk bir dâhisi olarak başladı. Önemli kompozisyonları, The Marriage of Figaro, Elvira Madigan, and Clarinet Quintet in A Major, K 581.
Johannes Brahms bir Alman bestecisi ve romantik dönem piyanisti idi, ama o daha çok Klasik Gelenek disiplinin bir takipçisi oldu. Halk müziğinin etkisini ortaya koyan senfoniler, konçertolar, oda müziği, piyano eserleri ve koro kompozisyonları gibi pek çok türde eser yazdı. En tanınmış eserlerinden bazıları, Symphony No. 3 in F Major, Wiegenlied, Op. 49, No. 4, and Hungarian Dances.
Alman besteci ve teorisyen Richard Wagner opera geleneğini genişletti ve Batı müziğinde devrim yarattı. En büyük eserleri arasında The Dutchman, Tannhäuser, Lohengrin, Tristan ve Isolde, Parsifal ve The Valkyrie’yi içeren Nibelung’un tetralojisi var.
Fransız besteci Claude Debussy, çoğu zaman modern klasik müziğin babası olarak kabul edilir. Debussy, çağdaş Empresyonist ve Sembolist ressamların ve yazarların sanatıyla karşılaştırmalar yapan yeni ve karmaşık armoniler ve müzik yapıları geliştirdi. Büyük eserleri, Clair de lune, La Mer, Prelude to the Afternoon of a Faun, ve opera Pelléas et Mélisande.
Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840–1893)
Romantik dönem boyunca geniş duygusal bir yelpazede müzik yazan Pyotr Ilyich Çaykovski, tüm zamanların en popüler Rus bestecilerinden biri. Batı Avrupa geleneğinde öğrenim gördü ve Fransız, İtalyan ve Alman müziğinin unsurlarını özümsedi. En tanınmış eserlerinden bazıları baleden oluşuyordu: Swan Lake, The Sleeping Beauty, and The Nutcracker, Op. 71. Ama aynı zamanda Piano Concerto No. 1 in B-flat Minor, Op. 23 ve Marche Slave, Op. 31. eserleri de var.
Frédéric Chopin, bir Polonyalı Fransız besteci ve Romantik dönem piyanistidir. Kendisini tek bir enstrümana adayan birkaç besteciden biriydi ve klavyeye olan hassas yaklaşımı, parmaklarda ve pedal çevirmede yenilikler de dâhil olmak üzere piyanonun tüm kaynaklarını kullanmasına izin verdi. Bu yüzden genelde piyano için yazdığı eserler ile biliniyor, özellikle Nocturne, Op. 9 No. 2 in E-flat Major, Nocturne in C-sharp Minor, B. 49, and Heroic Polonaise.
.Joseph Haydn (1732–1809)
Avusturyalı besteci Joseph Haydn, 18. yüzyılda Klasik müzik tarzının gelişmesindeki en önemli figürlerden biriydi. String dörtlüsü ve senfonisi için form ve stilleri oluşturmaya yardım etti. Haydn verimli bir besteciydi ve en tanınmış eserlerinden bazıları ise Symphony No. 92 in G Major, Emperor Quartet, and Cello Concerto No. 2 in D Major. Kompozisyonları genellikle hafif, esprili ve zarif olarak karakterize edilebilir.Antonio Vivaldi (1678–1741)
Antonio Vivaldi, bir İtalyan besteci ve Barok döneminin kemancısıydı. Opera, solo enstrümanlar ve küçük topluluklar için müzik eserleri yazdı. Yaklaşık 500 eser yazdı, bunlardan en çok bilineni Four Seasons başlıklı dört keman eseridir.
Kaynak: https://www.britannica.com/list/10-classical-music-composers-to-know