KENDİ KENDİNİZE DENEYEBİLECEĞİNİZ 8 FARKLI ÇİZİM TEKNİĞİ

Çizim; mimarlardan moda tasarımcılarına, ressamlara ve çizgi film ressamlarına kadar birçok yaratıcı mesleğin esasıdır. Bir kağıt parçası ve kurşun ya da tükenmez kalem kullanarak kendini ifade etmenin yolları sınırsız. Bunun yanında farklı çizim teknikleri kullanarak ne kadar farklı taslak çizimler yapabileceğini görmek inanılmaz bir şey.

Keşfedilecek ve üzerinde çalışılacak sayısız tane çizim tekniği var ve her biri farklı bir son getiriyor. Doğal olarak farklı canlandırma teknikleri sanatçıdan farklı beceriler bekliyor. Bazıları oldukça ayrıntılı ve titiz, çokça sabır gerektirir bazıları ise ressam fırçasını özgürce sallarken başarılı olur.

En yetenekli illüstratörler sadece bir çizim tekniği ile kalmazlar, özgürce denemeler yapmakla birlikte yeteneklerini usulüne uygun olarak geliştirirler. Tabii ki tek bir çizim yönteminde de uzmanlaşabilirler ancak çalışmalarında esnek olarak farklı çizim yöntemlerini deneyip bu denemelerden çıkardıkları sonuçları asıl çalışmalarına taşıyabilirler. Örneğin Leonardo da Vinci, Mona Lisa ile ünlenmiştir ama ayrıca yüzlerce defterini işlenmiş eskizlerle ve anlık karalamalarla doldurması ile de bilinir.

Kendi kişisel tarzınızı ortaya çıkarmaya bakarken bu çizim teknikleri ile oynamayı yaratıcılığınızı geliştirmekte sağlayacağı olumlu etkilerini anlamak için dikkate alın.

FARKLI ÇİZİM TEKNİKLERİ

Tek Çizgi

Tüm çizim tekniklerinin temeli çizgiler iken akılda kalıcı çizimler yapmak için gölgelendirmeden dış hatları çizin. Eğer gerçekten çizim yeteneğinizi geliştirmek istiyorsanız elinizi kaldırmadan çizgi çekmeye çalışın. Bu egzersizlerle kurşun ya da tükenmez kaleminiz kağıtta hiçbir katman bırakmayacak, sonuç olarak çiziminiz tek bir çizgiden oluşmuş olacak.

Karalama

Kaynak: https://mymodernmet.com/vincent-bal-shadow-doodle/

Belki biz karalamayı üzerinde uğraşılmamış çizgiler olarak düşünebiliriz ama bu tip çizimler bilinçaltınızı akışa bırakmak için mükemmel bir yöntem. Not defterinin kenarlıklarını karalamalarla  dolduran  Leonardo da Vinci gibi harika ressamlar bu karalamalarıyla bilinirler. İllüstratör Vincent Bal gölgeler ve günlük hayatta bulduğu şekillerle oynuyor ve onları karalamalarıyla kaprisli resimlere dönüştürüyor. Hızlıca ve temiz basit çizgilerle yapılmaya çalışılan karalamalar harikalar ve gözümüzün önündeki dünyanın doğrudan dışavurumları.

Karikatür

Stock Photos from Gil C/Shutterstock

Karikatürlerin 19. yüzyılda genellikle dergilerde eleştirel ve mizahi amaçla kullanıldığı zamanlara dayanan uzun bir geçmişi var. Karikatür illüstrasyonu zamanla gelişen geniş bir kategori. Bir figürün özünü biraz gerçeklikten uzak bir tavırla yakalamaya çalışırken karikatüristik çizimler kendinizi aşırı gerçekçi tanımlardan uzaklaştırmak demektir.

Noktacılık (Pointilizm)

Kaynak: https://mymodernmet.com/stippling-art-nicholas-baker/

George Seurat, post empresyonist resimlerinde sıklıkla noktalardan yararlanıyorken nokta resimler çizim içinde işe yarayan bir teknik ve bir tarz. Sanatçılar yüzlerce ve hatta binlerce kesik nokta ile gölge ve ışığı ortaya çıkarabiliyor. Bitmiş çalışmaya yakından bakanların tüm resmin noktalarla -çizgilerle değil- yapıldığını fark etmesiyle çıkan sonuçlar sıklıkla şaşırtıcı derecede gerçekçi olabiliyor.

Fotogerçekçilik

Fotorealistik ya da hiperrealistik bir resim yapan sanatçı için sabır anahtardır. Bir resmi fotoğraf gibi gözüktüğü seviyeye getirmek için yüzlerce saat gidebilir. Portre, hiperrealist sanatçılar için popüler bir nesne olduğundan kendinizi sınırlamanıza gerek yok. Örneğin sanatçı Cj Hendry renkli su baloncukları çizmek için kuru boya kullanıyor ve bu resimde o kadar gerçekçi duruyor ki fırçanızı baloncuklara daldırmak istiyorsunuz.

Mimari Çizimler

K: https://mymodernmet.com/lorenzo-concas-architectural-drawings/

Bu tarz çizimler aşırı teknik olabilir ama az sanatsal değiller. Mimari çizimler genellikle tasarım dünyasında öne çıkan bir yetenek iken mimar olmayan insanların yine de harika resimler yapması mümkün. İster Notre Dame gibi tarihî bir binanın bir kopyasını çizin isterseniz de kendi hayal gücünüz ile mimari bir yapı oluşturun. Hassas olmak ve detaylara dikkat etmek gerekiyor.

Anamorfik

Diğer bir teknik ise derinlik ve illüzyon yaratmak için perspektifte ustalık gerektiren üç boyutlu çizimlerdir. Gelişmek için üzerinde çalışmayı isterken ortaya çıkan çarpıcı ve şaşırtıcı sonuçlar görenleri memnun ediyor. Bu tekniğe alışmaya çalışanlar için Youtube’da bir çok harika anamorfik çizim videoları var.

Moda

Stock Photos from Doctor Black/Shutterstock

Tasarımcıların fikirlerini kağıda dökmesi için kullanılan moda illüstrasyonu çoğunlukla giysinin özünü veren hızlı el hareketleriyle çizilir. Bu tip çizimler tipik olarak modellerin uzunluğunu taklit eden uzun hatlara sahiptir ve kıyafetlere odaklanıldığı kadar yüze odaklanmaz, yüz hatları genellikle yoktur ya da çok azdır. Moda illüstrasyonunun içinde bazıları daha parlak bazıları daha sert olan birçok tarz vardır.

Kaynak: https://mymodernmet.com/drawing-styles/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir