Güneş Tutulması Sırasında Çekilmiş Okyanusun İnanılmaz Fotoğrafı

Gökbilimci Elias Chasiotis için gökyüzü, çocukluğundan beri bir ilham kaynağı olmuştur. Özellikle tutulmalardan etkilenen Chasiotis, kısa süre önce halkalı güneş tutulmasını izlemek için Katar’a yolculuk etmiştir.


Çeviren: Elif Dağatar

Bulutlar, tutulmayı fotoğraflamayı zorlaştırmışken Chasiotis daha göz alıcı bir şeyle ödüllendirilmiştir: Güneş denizden yükselirken tutulma çoktan etkisini göstermeye başlamış, nadir bir optik illüzyon yaratmıştır.

“Kırmızı güneşin üst kısmıyla alt kısmını çevreleyen kara halka, Ay’a aittir.” diye açıklanmıştır NASA’nın Günün Astronomi Görseli’nde. “Bunun sebebi, yol boyunca Dünya’nın atmosferinin dev bir mercek gibi davranarak ikincil bir görüntü oluşturan alışılmadık sıcaklıkta bir havayla dolu bir enverziyon tabakasına sahip olmasıdır.”

Chasiotis’in bu konumlanması tesadüfi değildi. Bile isteye El Vakrah’a gitti çünkü tutulmanın gün doğumunda meydana geleceğinden haberdardı ve su yüzeyindeki pozisyonun bir serap yaratmasını umut ediyordu. Bu atmosferik görsel olay Etrüsk Vazo etkisi olarak geçer. Büyük bilim kurgu yazarı Jules Verne, aslında bu görsel illüzyonu oluşturduğu şekle göre isimlendirmiştir.

Chasiotis, bütün Ay’ın Güneş’i tamamen kapatıp sadece ateşten bir çember bıraktığı halkalı güneş tutulmasını göremediği için hayal kırıklığına uğrasa da o gün yakaladığından fazlasıyla memnundu.

“Tutulma sırasındaki hisler olağanüstüydü.” diye My Modern Met’e konuştu. “Hilal şeklinde yükselen koyu kırmızı güneş bana yanan bir kömürü anımsattı. İlk başta, gözle görülebilen iki boynuz kısa sürede bir hilal şeklini aldı. Bu görülebilir bükülme manzaranın daha pastoral olmasını sağladı! Bunu takiben ‘ateş çemberi’ denilen bu halkalı güneş tutulması meydana geldi çünkü Ay Dünya’ya, Güneş’i tamamen kapatacak kadar yakın değildi. Ne yazık ki, bulutlar manzaramı kapattığından bu halka safhasını kaçırdım. Bulutlar kaybolduğunda tutulan güneş yeniden hilal şeklindeydi. Ana olayı kaçırsam bile bu gündoğumunun kendisiyle ödüllendirildiğimden hiç de üzgün hissetmedim.”

Chasiotis; Afrika, Pakistan, kuzey Hindistan ve Çin’in bazı kısımlarında görülebilecek halkalı güneş tutulmasını 21 Haziran 2020’de yeniden tecrübe edebilecek.

Aralık 2019’da kısmi halkalı güneş tutulması sırasında doğan günün inanılmaz bir serap yaratması.

Amatör gökbilimci Elias Chasiotis, serap solarken ve güneşin kısmen kaplanmış hilal şeklini yakalamak için oradaydı.

Ay Tutulması

Hava muhalefeti olmayan bölgelerde Türkiye’nin her yerinden izlenebilecek olan parçalı Ay tutulması, doğu yönünde, Türkiye saati ile 20:07:53’te yarı-gölge konisine girmesi ile başlayacak. Saat 22:11’de maksimum tutulma anı gerçekleşecek. Gece saatler 00:14’ü gösterdiğinde ise kısmi tutulma bitmiş olacak.

Kaynakça: https://mymodernmet.com/elias-chasiotis-annular-solar-eclipse/

https://m.gunes.com/amp/yasam/bugun-ay-tutulmasi-var-mi-10-ocak-ay-tutulmasi-saat-kacta-olacak-1053657

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir