Georges De La Tour’un en sevdiği iki kompozisyonu, bu haftanın tablosu olan Yas Tutan Mary Magdalene‘de görebiliyoruz. İlki mumdur: La Tour’un tablolarında nadiren yer almayan bir unsurdur. Mum, ressamın eserlerinin tanınmasında bir marka hâline gelmiştir. İkinci ise tövbe eden hayat kadınıdır.
Mary Magdalene’in sanatçının yaratıcı meditasyonlarının öznesi olduğunu, dört tane yine benzer şekilde kompozisyonların olduğu tablolar aracılığıyla değerlendirilebilir.
Bu dört benzer tablodan en ünlüsü Louvre Müzesi’nde sergilenen Mum Işığında Magdalene‘dir. Bu versiyonunda mum cam içindedir. Bir diğeri Los Angeles Müzesi’ndedir, figürün yüz ifadesinin daha değişik resmedildiği hâli sergilenmektedir müzede. Üçüncü Mary Magdalene tablosu ise Washington Ulusal Resim Galeri’sindedir. Kompozisyonda diğerlerindeki gibi tüm unsurlar vardır ancak buradaki ışık kaynağını belirlemek zordur. Kafatasının önünde durarak yarı gizlenmiş yarı kendini belli etmektedir.
Son olarak bugünkü incelememizin konusu olan Yas Tutan Mary Magdalene, New York Metropolitan Müzesi’nde yer almaktadır. Kederli bir duruşu, bizden tarafa bakmayan yüzünde durgunluk var. Kafatasını elinin altına almış düşünüyor gibi gözüküyor.
Magdalene; Titian, Leonardo da Vinci veya Agnolo Bronzino’yu hatırlatıyor: eller göğüste veya karnın ortasında birleştirilmiş, gözleri çaresizlik ve tutku dolu. Bu, görsel stereotipi oluşturdu.
Fakat La Tour, görüntünün bu tür yorumlarından çok uzaktır. Magdalenelerinin hiçbiri çılgın bir duruş sergilemez. Aksine, yavaş ve sessiz bir yansıma durumunda sabitlenirler. Peki neyle ilgili? Tabii ki şeylerin süreksizliği hakkında – tüm dünyasal şeylerin kibrini simgeleyen bir kafatası gibi.
La Tour, kahramanının bir fahişe olduğunu vurgulamaktan kaçınır. Louvre ve Los Angeles’da sergilenen Magdalene’in dizleri ve omuzları çıplaktır ancak diğerlerinde değildir. Magdalene’in güzel olup olmadığını bile söyleyemeyiz. Yüzü kasıtlı olarak izleyiciden yana değildir: Magdalene tövbe etti ve kimseyi kandırmak istemiyor. Bu versiyonda aynanın ilginç bir motifi var. Bu, uzun zamandır ayartma, günahkârlığın alegorisi olarak kabul edildi. Yükselen mum ışığı aynayı reddeder gibi gölgede bırakmaktadır. Mumun yüksekliğini Magdalene’nin ruhunda patlayan inanç alevinin, günahkâr geçmişinin geride kaldığını sembolize ettiği şeklinde yorumlayabiliriz.