Büyüleyici Nasir el-Mülk Camii, oldukça geleneksel dış cephesinin duvarları arasında muhteşem bir sır saklıyor – içeri adım atmak, renklerin kaleydoskopuna* yürümek gibi. Her gün sabahın erken saatlerinin güneş ışınları, renkli dekoratif camlardan içeri süzülür. Caminin zeminindeki oynayan zengin tonlar, desenler ve ışığın göz kamaştırıcı görüntüsü salonları birer harika diyarına dönüştürür.
Güzel gül renkli çinilerin iç tasarımda kullanılması, camiye popüler kültürde Pembe Camii lakabını kazandırdı. Shah Cheragh gibi diğer inanılmaz camilere yakın olmasına rağmen, genellikle cami mimarisinde kullanılmayan renkli ve dekoratif cam kullanımından dolayı diğer camilerden ayrı bir yerde durur. İran, Şiraz’da bulunan bu cami, 1876’dan 1888’e Qajar Hanedanlığı üyelerinden birinin emriyle yapıldı. Güzel yapı, Muhammed Hasan E-Memar ve Muhammed Rıza Kashi Paz-e-Shirazi tarafından tasarlanmıştır.
Kalıcı bir izlenim bırakan sadece caminin iç yapısı değil. Pencerelerdeki ışık ve rengin görkemli görüntüsüne ek olarak, camide karmaşık geometrik çini tasarımları, boyalı kemerler, nişler ve muhteşem kubbeler dahil olmak üzere diğer çarpıcı tasarım ve mimari unsurlar da bulunur. Caminin dış kısmı uzun, dikdörtgen yansıtıcı bir havuza sahip açık bir avlu ile aynı derecede etkileyicidir. Pembe, mavi ve sarı tonlardaki çarpıcı çini çalışması ibadet için canlandırıcı ve zengin bir atmosfer yaratmaya yardımcı olur.
Tüm bunlar göz önüne alındığında, Pembe Camii’nin İran’ın en çok ziyaret edilen bölgelerden biri olması şaşırtıcı değil. Şöyle bir göz atmak isteyenler, güneş ışınlarının özellikle etkileyici olduğu sabahları bu camiyi ziyaret etmek isteyeceklerdir – yüzleşeceğiniz kalabalığa hazırlıklı olun.
Nasır El-Mulk Camii, Göz Kamaştırıcı Vitray Pencereleriyle Tanınır.
Güneş Işınları İçeri Doğru Süzülürken Renkli Işıklar Tüm Alana yansır.
Şiraz’da bulunan bu Cami, İran’ın en ünlü camilerinden birisidir.
Olağanüstü Mimarisi, İnanılmaz Fayans Çalışması Sayesinde Dış Cepheye De Uzanıyor.
Halk Arasında Pembe Cami Diye Anılan Bu Yapının Vitray Pencerelerini Görmek İçin Ziyaretçiler Dünyanın Dört Bir Yanından Geliyor.
*Çiçek dürbünü veya kaleydoskop, içine bakıldığında renkli desenler görülen bir aygıttır.
Kaynakça: https://mymodernmet.com/nasir-al-mulk-mosque/