Minyatür Sarayları Andıran Gösterişli Kuş Evleri

Osmanlı Devleti zamanında inşa edilmiş minyatür sarayları andıran gösterişli kuş evleri, çok amaçlı “serçe saray”larıdır. Tarihî Osmanlı mimarisi yalnızca yerleşik halka kalacak yer temin etmek için değil daha fazlası için tasarlanmıştı. İnsanlar için inşa edilen sarayların aynısı kuşlar için de yapılıyordu. Tabii ki de bu yapılar minyatür boyuttaydı. 

Fotoğraf: Caner Cangül

Beton binaların ön cephesinden dışarı uzanan tüylü dostlarımız, dünyalarını bütünüyle mülahaza edebilecekleri balkonlarla tamamlanmış çok katlı (ve sevimli) köşklerde soluklanırlardı. Bu muazzam evlerin bazıları kalkış ve inişler için uygun su olukları yahut “su geçitleri” dâhi içermekteydiler. 

Büyüleyici kuş evleri Osmanlı Türklerinin hayvanlara karşı genel tutumunu en net şekilde yansıtmaktadır. XV. ve XIX. yüzyıllar arasında inşa edilen bu yapılar canlıların himayesi ve bakımı etrafında şekillenen fikirler çerçevesinde tasarlanmıştır. “Kuş köşkü” ve “serçe saray” gibi isimlerle anılan kuş evleri, hiç şüphesiz, bunun pek enfes bir misalidir. 

Osmanlı dönemi mimarisinde XVI. yüzyılda rastladığımız sıva, ahşap, tuğla veya taştan işlenmiş kuş evleri genellikle cami, medrese, han ve türbelerde görülmekte. Yapıların kuzey rüzgârı almayan cephelerine ve kuşların saldırganlarından kaçacakları yüksekliklere, güneşten ve yağıştan korunmaları için geniş saçakların, kornişlerin ve konsolların altına yerleştirilmiştir.

Bahsini ettiğimiz şaşırtıcı derecede detaylı kuş evlerinin bazıları küçük dostlarımız için sadece bir sığınak işlevi görmemiştir. Soğuk havalarda kimi minyatür kuş evleri bu narin canlıların beslenme ihtiyaçlarının giderilmesine olanak sağlamış ve hastalandıklarında dâhi gereken ilginin onlara verilebilmesine yardımcı olmuştur.

İnşa tarzı bakımından daha basit olan ve sadece kuş evi veya güvercinlik denilen bir grup kuş evi yapıların tuğla ve masif taş cephelerinde, duvardan herhangi bir çıkıntısı bulunmayan tek ya da daha fazla delikler halindedir. Bu küçük girintiler, duvar kaplamalarının işlenmesi sırasında tuğla veya taşların köşelerindeki kırıkların düzeltilmesi suretiyle meydana getirilmiştir. Dikdörtgen, üçgen, daire ve kemerli niş biçimindeki bu kuş evlerinde deliklerin çevresine oyma veya kabartma motifler de işlenmiştir. Zamanla bu deliklerin dış görünümünü zenginleştirmek ve kullanımlarını kolaylaştırmak için önlerine konsol gibi çıkıntılar yapılarak kuşların konmaları ve yuvaya daha rahat girip çıkmaları sağlanmıştır. [1]

Bu yapıların altın çağında kuş evi tasarımları neredeyse her Türk şehrinde mevcuttu fakat zaman geçtikçe bu evlerin nispeten az bir bölümü bugüne ulaşabildi. En eski misali İstanbul Büyükçekmece Köprüsü’ne bitiştirilmiş XVI. yüzyıldan kalma bir yinelemedir. 

İstanbul Büyükçekmece Köprüsü’ne bitiştirilmiş kuş evi
Kaynak: https://mymodernmet.com/ottoman-architecture-birdhouse-designs/
-[1] Şebnem Eryavuz “KUŞEVİ“, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir