Sinemanın Sanatla İç İçe Olduğu 5 Film

Günlük yaşantımız göz önüne alındığında içinde bulunduğumuz öz-izolasyon ve karantina dönemi bazen zor olabiliyor. Bu süreç post-modernist kişiler için bir fırsat olarak görülebilir. Bu liste boş zamanları biraz yaratıcı bir şekilde kullanmak istememizden ortaya çıkmıştır. Burada, boş zamanınızı bir yük değil, yaratıcı bir çıkış noktası olarak görmenize yardımcı olacak, toplumca kabul görmüş sanatla ilgili 5 film yer alıyor. Keyifli okumalar.

1- Rus Hazine Sandığı- Alexander Sokurov (2002)- IMDB : 7.4/10

Schelling'in Varlık-Sanat Konstrüksiyonu ve Sokurov'dan Russian Ark
Alexander Sokurov/ Rus Hazine Sandığı/ 2002

Rus yönetmen Aleksandr Sokurov sinemada destansı bir rüya aryası bestelemeyi başardı. St. Petersburg’daki Hermitage Müzesi’nden esinlemiş ve yine oraya adanmıştır. Hermitage “hazine”sinin içinde, Rusya’nın acı anıları, Rus ulusal kimliğinin saf özünü Sovyet sonrası devletinde özetlemeyi başarabilecek kadar güzel anlatılan bir hikâyeyi ortaya çıkarıyor. Sokurov, kültürel zaman kavramına, tarihsel zamanın akışını ve akışkanlığını, tek bir nefeste ortaya çıkan saf, sinematik bir dilde yakalayarak aracılık eder. Bu, kamerasını müzenin karanlık köşelerinde tek ve hareket halinde ve kesintisiz olarak nasıl şiddetli bir şekilde hareket ettirdiği ile ifade edilir.

2- Düşler- Akira Kurosawa (1990)- IMDB: 7.8/10

Van Gogh, Chopin and Kurosawa: when Romantic art swallowed us ...
Akira Kurosawa/ Düşler / 1990

Akira Kurosawa, 8 parçalı vinyet koleksiyonu olarak derlenen bu unutulmaz güzel sanat evi filminde en derin düşüncelerini ve korkularını ortaya koyuyor. Her parça yönetmenin rüyalarından esinlenmiştir. Bu tasvirlerde, Kurosawa’nın büyülü gerçekçiliği ve modern masallara olan sevgisi, hayallerin nasıl gerçeğe dönüştüğünü görsel olarak şaşırtıcı bir kavramsallaştırma ile birleştiriyor.

Beşinci rüya olan kargalar, Vincent van Gogh’un resimlerinden yaratılmış bir dünya sunuyor. Bu rüya, etkileyici bir renk kullanımının egemen olduğu izlenimci bir alanı tasvir eder. Tasvirin görsel cazibesi, van Gogh’un resimlerini oluşturan insanlarla etkileşime giren ve yönlerini soran yalnız bir kahramanı ortaya koyuyor. Tasvirin görsel cazibesi, van Gogh’un resimlerini oluşturan insanlarla etkileşime giren ve istikametlerini soran yalnız bir kahramanı ortaya koyuyor.

 3-David Lynch Yaşam Sanatı- Rick Barnes, Olivia Neergaard- Holm, Jon Nguyen (2016)- IMDB: 7.2/10

Rick Barnes, Olivia Neergard-Holm, Jon Nguyen, David Lynch: Yaşam Sanatı, 2016

Bu güzel sanat evi filmi bizlere bugün dünyanın en çok satan sürrealist yönetmenlerinden David Lynch’in sanatsal süreci hakkında benzeri görülmemiş bir fikir veriyor. Sanat stüdyosunda çalışan Lynch’in deneysel sahne arkası görüntüleri sayesinde günlük yaşamın birçok sıradan nesnesi elleri tarafından dönüştürülmüş olarak görülebilir. Sigaralar, tuvaller, resimler ve hatta saç gibi şeyler, sanatı sayesinde kutsal totemler haline geliyor. Sanatçı ile yapılan özel röportajlar Lynch’in gizemli portresini yaratmaya yardımcı oluyor ve garip, gerçeküstü yöntemine ışık tutuyor.

Rick Barnes, Olivia Neergaard- Holm ve Jon Nguyen, David Lynch’in çok yönlü bir portresini sunmaya çalışırlarken kısa sürede büyüleyici kişiliği ile hipnotize oldular. Buna rağmen, Yaşam Sanatı, Lynch’in sanatsal sürecinin yoğun bir tanımını izleyicelere sunar. Film, sanatla ilgili filmlerden onu ünlü yapan- tamamen farklı bir ortam olmasına rağmen- resimlerine odaklanıyor. New York Times’ta B. Kinsberg’in bir zamanlar yazdığı gibi,

Lynch’in resimleri korkutucu. Bir gün, aniden onları hareket ederken izleme dürtüsü oluştu.

 4-Modigliani- Mick Davis (2004) – IMDb: 7.4/10

Çizdiği resimlerin gözlerini boş bırakarak imzasını atan, rakiplerinin aksine resimlerinin satılmasını umursamayan ve zamanın zengin ressamlarının aksine beş parasız yaşayan, sosyetenin övgülerine rağmen onların ruhsuzluğunu yüzlerine en uygunsuz şekilde vurmaktan da geri durmayan fütursuz bir kişilik.

Film, 18. yüzyılda yaşamış ve 35 yaşında hayata veda etmiş ressam Modigliani’nin gerçek hayat hikâyesini konu almaktadır. Yönetmen Mick Davis, 1919 Paris’inde geçen hikayeye Modigliani’nin açısından yaklaşarak, Onun, dönemin sosyetesine ayak uydurmak istemeyişini ve bunun sonucunda kayboluşunu ele almıştır. Picasso, Utrillo, Rivera, Renoir gibi tanınmış ressamların günlük hayatına dahil olabilmenin verdiği keyifle izlenen film, özellikle Andy Garcia’nın oyunculuğuyla akılda yer ederken, Modigliani’nin imkansız -ve bir o kadar muhteşem- denebilecek aşkı, “Jeanne” karakterini canlandıran Elsa Zylverstein ile unutulmaz kılmaktadır. Picasso ve Modigliani çekişmesinin tüm duygularıyla sunulduğu filmde, kendinizi, Picasso’nun bugünlere nasıl geldiğini ve Modigliani’nin neden ‘aynı şekilde’ gelemediğini anlamlandırırken bulabilirsiniz.

5- Seraphine – Martin Provost (2008) – 7,4/10

Film, Seraphine; nam-ı diğer ressam Senlis’li Seraphine’in hayat hikâyesini ekrana taşıyor. 19. yüzyılın sonlarında başlayan, ancak 20. yüzyılın başlarına kadar keşfedilmeyen “naif resim” akımının bugün en önemli temsilcilerinden biri sayılan Louis Seraphine, hayatının büyük bir bölümünde Fransa’nın kırsalında bir temizlikçi olarak yaşar. Çoğu zaman karnını doyurmaya bile para bulamayan Seraphine, buna rağmen elindeki bütün parayı resim malzemelerine harcar. Tüm gün temizlik yaptığı için ancak geceleri uykusundan feragât ederek resim yapabilir. Çevresindekilerin aşağılamalarına ve resimlerini hor görmelerine rağmen, Seraphine Tanrı vergisi yeteneğiyle sürekli resim yapmaktan geri durmaz. Dönemin en önemli sanat eleştirmenlerden biri olan Wilhelm Uhde’nin Seraphine’i fark etmesi ise, ressamın hayatını değiştirir. Diğer naif ressamlar gibi Seraphine de ancak ömrünün son bölümlerinde resimlerinden para kazanmaya başlar. Ama akli dengesi gittikçe bozulmaktadır. Kötü hayat şartlarına rağmen resim yapmak için ona güç veren Tanrı inancı, ressamın son yıllarında ise onun akıl hastanesine kapatılmasına neden olur.

Kaynak: https://www.dailyartmagazine.com/art-related-films/ – https://www.filmhafizasi.com/modigliani-2004/ – http://www.avrupasinemasi.com/2009/11/25/seraphine/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir