Mini Dizi Çernobil Hakkında Övgü ve Eleştiriler

Chernobyl TV series reaps praise, criticism in Russia

ABD yapımı bir TV dizi olan Çernobil, bazı eleştirmenler tarafından Sovyet dönemi yetkilileri -özellikle- kötü bir perspektifle gerçekleri çarpıtmakla suçlamış olsalar da dizi, Rus izleyiciler tarafından iyi karşılanmıştır.

Çernobil; Game of Thornes, True Detective, Westworld gibi seyircinin beğenisini kazanmış dizilerin yayınlandığı HBO kanalının beş bölümlük ABD yapımlı dizisinden biridir. Rusya’daki karasal televizyonda gösterilmedi ancak Game of Thornes gibi popüler dizilere özel Rus haklarını kazandırmış olan Amediateka sitesi üzerinden yasal olarak erişilebildi. Sade bir şekilde “Çernobil” olarak adlandırılan, beş bölümlük can alıcı HBO ve SKY serisi, Sovyet dönemi Ukrayna’sındaki 1986 nükleer felaketin grafik canlandırması ABD ve İngilterede yayınlanmaya başladığı aydan beri eleştirmenlerden çok iyi geri dönüşler almıştır.

Kremlin yanlısı İzvestia gazetesi dizi için “Çernobil’deki gerçekçilik derecesi, o dönemdeki çoğu Rus filminden daha yüksektir.” ifadesinde bulundu. Rus izleyiciler, dizide söylenenleri tüyler ürpertici bir şekilde doğru bulduğu için diziyi övdü. Rossiiskaya gazetesinin günlük gazetecisi Susanna Alperina, “Bu dizinin, televizyon dizileri açısından çok kaliteli bir ürün olduğunu düşünüyorum, hata bulamazsınız.” dedi.

Tüm beğenilere rağmen bazı Rus medyaları, diziyi o dönemdeki yetkililerin abartılmış vurdumduymazlıklarını, tepki göstermedeki yavaşlıklarını, kazayı resmî olarak kabul etmelerini ve bölgeyi tahliye etmelerinin uzun zaman almasını “propaganda” olarak nitelendirdi. İngiliz aktör Jared Harris’in SSCB’nin ana nükleer araştırma merkezinin başkan yardımcısı olarak rol aldığı ve İsveçli Johan Renck’in yönettiği Çernobil, Avrupa’ya radyoaktif atıklar gönderen nükleer istasyonun 4. reaktöründeki kazasına can alıcı bir gönderme yapmaktadır. 

Dünyanın en kötü nükleer kazası Çernobil, 26 Nisan 1986’da gerçekleşti. 30 kişi ya patlamada ya da radyasyona maruz kaldıktan kısa bir süre sonra öldü ve hâlâ binlerce kişi ilgili hastalıklardan dolayı ölüyor ancak kesin rakam tartışmalı. Yetkililer, insanların yalnızca (!) 24 bin yıl sonra Çernobil’de yaşamasının güvenli olacağını söylüyorlar.

Hem Ukrayna’da hem de eski Sovyet Litvanya’daki ölüme terk edilmiş bir bitkiye benzeyen hizmet dışı bir nükleer santralde çekilen TV dizisi, Rus izleyicilerinin çoğu için duygusal bir deneyimdi. Sıradan vatandaşların çocukluk hatıralarını uyandırdı ve kahramanlığına odaklanıldı. Dizide o sırada Sovyet lideri Mikhail Gorbaçov da dahil olmak üzere üst düzey yetkililer kararsız ve yalancı olarak tasvir edildi.

Moskova’nın popüler radyo istasyonu Echo of Moscow’un sunucusu Ksenia Larina “Bu yapım, insanlara, sovyet halkına saygı ve sempati duyulsun diye yapıldı… vatandaşlarını küçümseyen yetkililer için yapıldı” şeklinde Facebook’a yazmıştır. Ancak diğerleri, hem hissettiklerinin Sovyet rejiminin haksız eleştirisi olduğunu hem de  günümüzdeki yetkililerin kurnaz kazılarını da acımasızca söylediler.

Komsomolskaya Pravda gazetesi Komünist Partisi’nin iktidar organına atıfta bulunarak “Diziler gösteriyor ki Politbüro’dan gelen kariyerciler derilerini haksız ve köleleştirilmiş insanların hayatları pahasına biriktirdi.” şeklinde yazdı. Gazete ayrıca dizinin Rusya’nın yurt dışındaki enerji santralleri inşa etme konusundaki mevcut projelerine karşı protesto gösterileri yapılmasını hedeflediğini de iddia etti.

“Gösteri, mükemmel bir şekilde filme alınan bir yalan” diye yazdı Argumenty Fakty gazetesi ve Sovyet halkını “kanlı cellatlar veya çaresiz kurbanlar” olarak gösterdiğinden şikayet etti. Ancak Rossiiskaya Gazetesinin televizyon eleştirmeni Alperina, bu suçlamaları reddetti. “Dizide propaganda unsurları olduğunu sanmıyorum” dedi. “Bazen, bir yabancının görüşü daha doğrudur.”

Program, birçok programın nükleer felaketten bahsetmesine rağmen Rusya’nın neden kendisine ait bir program üretmediği hakkında iç değerlendirme yapıyor.

Alperina “Çernobil’e eşit hiçbir şeyimiz yok” dedi.

Bu kısmen, Rus televizyon programlarının bütçelerinin “Batılı olanlarla karşılaştırıldığında hiçbir şey” olmadığından olabilir.
“Belki insanlar izleyicilerden hoşlanmayacağından korkarak böyle bir proje yapmaktan çekiniyorlar. Aslında izleyicilerimiz böyle bir dizi bekliyor.”

2014 yılında gençlik kanalı TNT, afet bölgesinde yer alan ve korku unsurlarını içeren “Çernobil Hariç Tutma Bölgesi” adlı genç bir tiyatro dizisini yayınlamıştı. Rus aktör ve yönetmen Danila Kozlovski, mart ayında Çernobil hakkında bir film yapmayı planladığını ve kendisinin de rol alacağını açıkladı.

Kaynakca:http://www.hurriyetdailynews.com/chernobyl-tv-series-reaps-praise-criticism-in-russia-144004

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir