Fransız ressam Pierre-Auguste Renoir, 19. yüzyılın önde gelen sanatçılarından biri olmakla kalmamış aynı zamanda Empresyonizm akımının da ana temsilcilerinden biri olmuştur. Claude Monet, Edgar Degas ve Camille Pissarro ile beraber sanat tarihinde yeni bir yol açmış ve klasik Fransız resim geleneğini reddetmiştir. 1874’te İlk Empresyonist Sergisi’nde çalışmalarını sergileyen Renoir, başarılı ve rağbet gören bir ressam konumuna gelmiştir. İşte beş ünlü Renoir tablosu!
Çeviren: Ayşenur Depe
Bir terzinin oğlu olan Renoir, Louvre yakınlarında büyümüş ve sergileri, adeta onun tutunduğu dal olmuştur. Charles Gleyre’den resim dersleri almış ve burada güçlü bağlar kuracağı Alfred Sisley, Frédéric Bazille ve Claude Monet gibi bir grup çiçeği burnunda sanatçıyla tanışmıştır. Her ne kadar Renoir’in bazı çalışmaları prestijli Paris Salonu tarafından kabul görse de var olan sistemi reddetmeye ve arkadaşlarıyla beraber yeraltı empresyonist hareketini oluşturmaya karar verene dek başarı yolunda attığı adımlar yavaş olmuştur.
Renoir’in Empresyonist tabloları yalnızca onu bu hareketin lideri yapmakla kalmamış aynı zamanda onun, 19.yy’ın en başarılı sanatçılarından biri olarak ün yapmasına olanak sağlamıştır. Canlı renk kullanımı ve ışığı göz alıcı bir tarzda betimlemesiyle bilinen Renoir, Paris’in Belle Époque dönemini belgeleyen tablolar yapmıştır. Şimdi usta Fransız ressamın sanat tarihine nasıl bir katkıda bulunduğunu görmek için beş en ünlü Renoir tablosu listemize bakalım. Eğer empresyonizm akımını seviyorsanız Renoir’in bu muhteşem tablolarına da bayılacaksınız.
1- Moulin de la Galette’de Dans
Moulin de la Galette’de Dans, belki de Renoir’in en sevilen başyapıtlarından birisi. Empresyonizmin ilk yıllarında resmedilen tablo, geniş ölçekte dış mekân manzarasıyla açık hava çalışmalarına fevkalade bir örnek oluşturuyor. Renoir’in Fransız hayatına ve gündelik yaşamına bakışı; aktörlerden sanatçılara, eleştirmenlerden Renoir’in aile üyelerine kadar herkesi kapsamaktadır. Tablo, Paris’in Montmartre bölgesindeki Moulin de la Galette’de sıradan bir öğleden sonrasını tasvir etmektedir. Renk kullanımı ve benekli ışık etkisi yaratmadaki hüneri, tabloyu Empresyonist akımın sembollerinden biri yapmıştır.
2- Tekne Gezintisinde Öğle Yemeği
Renoir’in en geniş tablolarından biri olan Tekne Gezintisinde Öğle Yemeği, Yedinci Empresyonist Sergisi’nde gösterilmesinin ardından birden başarıya ulaşmıştır. Tablo, Renoir’in resmetmekten en çok zevk aldığı natürmort, portre ve dış mekân manzaraları gibi konuların tamamının harmanlanmış bir bütünü denilebilir. Her zamanki gibi Renoir, beyaz bir gömlek ve denizci şapkası takmış bir şekilde duran Gustave Caillebotte de dahil, çoğu yakın arkadaşını resmetmek için toplamıştır. Yine bu yağlı boyada da gündelik aktivitelere odaklanılmış, Paris’ten çok da uzak olmayan ve teknelerin kiralandığı bir yer olan Maison Fournaise’de bir grup insan güneşin vurduğu bir terasta öğle yemeği yerken resmedilmiştir.
3- Bougival’de Dans
Renoir’in canlı rengiyle öne çıkan Bougival’de Dans adlı ünlü Renoir tablosu, farklı ortamlarda dans eden çiftleri resmettiği üç tablosundan birisidir. Bu tablodaki çift de Renoir’in arkadaşları Suzanne Valadon ve Paul Lhote’dir. Ressam; Bougival’in kenar kasabasında, açık havada bir kafede dans eden çiftin ruh halini yakalamak istemiştir. Seine Nehri üzerinde, Paris’ten az bir mesafe uzaklıktaki bu yer; şehirliler arasında popüler bir dinlenme, empresyonistler arasındaysa resim yapmak için gözde bir mekân olmuştur. Renoir, kafedeki atmosferi daha iyi yansıtmak için yere sigara, kibrit ve çiçek çizerek ufak dokunuşlar yapmıştır. Ayrıca çiftin tutku ve heyecanının göstergesi olan al al yanaklarını da resmetmeyi unutmamıştır.
4- Terasta İki Kız Kardeş
Renoir’in Terasta İki Kız Kardeş tablosunda, Tekne Gezintisinde Öğle Yemeği tablosunun da mekânı olan Maison Fournaise terasında, yün yumakların olduğu bir sepetin yanında iki genç kadını görüyoruz. Bu yün yumaklar yalnızca tablonun bir parçası değil aynı zamanda renk paleti için de önem arz etmektedir. Renoir, yünler için kullandığı sade renkleri karıştırarak ve tonlarını açarak resmin geneline uygulamıştır. İlginçtir ki kardeş oldukları düşünülen bu kızların aslında birbirleriyle bağlantıları yoktur. Renoir, tabloda kızlardan manzaraya, tüm öğelerin uyum içinde olduğuna dair tatmin olana dek tablonun üzerinde çok çalışmıştır. Renoir, tabloya ilk ismi İki Kız Kardeş’i vermiş sonrasında tablonun ilk sahibi, galerici Paul Durand- Ruel tarafından Terasta kısmı eklenmiştir. Bu tablo Ünlü Renoir Tablosu listemize sondan ikinci sıradan giriyor.
5- Banyo Yapanlar
İlk başarılarına imza attığı dönemin ardından Renoir, hayranlık duyduğu sanatçıların çalışmalarını daha yakından görmek için birkaç yıl yurt dışını gezmiştir. Bu aynı zamanda İtalya’da Titian ve Raphael’in çalışmalarını incelediği dönemi de kapsamaktadır. Renoir Banyo Yapanlar’da, Büyük Ustalardan gördükleriyle empresyonizm’in ilklerini birleştirmeye çalışmıştır. Böylelikle yılların geleneği olan sanatta banyo yapanları resmetmeyi devam ettirmiş ve ön planda üç, arka planda iki kadının banyo yaptığı bir tablo ortaya çıkarmıştır. Renoir’in üzerinde dört sene çalıştığı bu tablo bir bakıma empresyonizmi reddetme şeklinde yorumlanabilir. Tablodaki kadınlar klasik, heykelsi bir yapıya sahipken arka manzara daha çok empresyonist fırça darbelerinin izlerini taşımaktadır. İlk sergilendiğinde Renoir’in tarzındaki değişimden dolayı sert eleştiriler alan ünlü renoir tablosu, sonrasında tarih ve modernizmi bir arada sunmaya çalıştığı için takdir edilmiştir.
Çeviri kaynak:https://mymodernmet.com/famous-renoir-paintings/