“Ekmek yoksa pasta yesinler” sözünün sahibi Kraliçe Marie Antoinette ve Portreleri

Marie Antoinette, Fransız Devrimi’nden önce Fransa ve Navarre’nin son kraliçesiydi. Devrim sırasında, Madam Déficit* olarak tanınmaya başlandı çünkü ülkenin mali krizine, büyük harcamaları sebep olmuştur, sosyal ve finansal reformlara karşı çıkmıştır. Ayrıca eğer ekmek bulamıyorlarsa “o zaman pasta yesinler” yanıtıyla ünlüdür.
Şey, bunu söylemek pek akıllıca değildi tabii. 14 Ekim 1793’te iki günlük bir duruşmanın başlamasından sonra Marie Antoinette, Devrimci Mahkemesi yargılanarak giyotinle idam edilmişti.
Ama, Marie Antoinette için uluyan tarih rüzgarından önce, Marie’nin, olağanüstü zenginliğin ve güzelliğin sanat eserlerini biriktirdiği iyi biliniyordu. Kraliçe bir sürü portreler sipariş etmişti. Büyük ölçüde Élisabeth Louise Vigée-LeBrun’un çalışmalarıydı. İşte bazılarını derledik:

13 Yaşındaki Marie Antoinette

Joseph Ducreux, 13. yaşındaki Marie Antoinette , 1769

Bu minyatür portre, gelecekteki gelinin neye benzediğini göstermek için Dauphin’e yollandı. Görünüşe göre ikna olmuş olmalı.

Marie Antoinette “Muslin” Kıyafeti İçinde

Louise Élisabeth Vigée Le Brun, Muslin elbisenin içinde Marie Antonine, 1783, Versailles Sarayı

Bu tartışmalı portre, eleştirmenleri tarafından bir kraliçe için uygunsuz gayrı resmi kıyafetler olduğu düşünülmüş. Marie Antoinette, Gaulle adlı bir tarzda bir elbise giymektedir. Bu, vücuda nispeten gevşek bir şekilde oturan ve bel çevresinde bir kuşağa sahip olan basit bir beyaz muslin elbisesi anlamına geliyordu.

Marie Antoinette Arp Çalarken

Jean-Baptiste André Gautier-Dagoty, Marie Antoinette Arp Çalarken 1774, Versailles Sarayı

Marie Antoinette için arp, eğlenmek ve belki de misafirlerine gösteriş yapmak için mükemmel bir yoldu. Ayrıca Kraliçe’ye daha samimi bir bakış açısı kazandırmıştır. Marie Antoinette, kendini odanın merkezinde zarif bir şekilde sabahlığıyla oturmaktadır.

Dünya Küresi ile Marie Antoinette

Jean-Baptiste-Andre Gautier d’Agoty, Marie Antoinette, 1775, Versailles Sarayı

Gautier-D’Agoty, Fransa Kraliçesi Marie Antoinette’i güçlü bir yönetici olarak gösterir. Portre Marie Antoinette’e ve mahkemeye sunulduğunda, sanatçının Kraliçeyi yanlış bir şekilde veya kötüleyerek sunduğunu öne sürülmüştür ve kesinlikle beğenilmemiştir. Bu portrenin gücünün bir kısmı Marie Antoinette’den, tuzaklarıyla çevrili zengin, görkemli bir kraliçe olarak tasvir edilmesinden kaynaklanıyor. Sağ kolu, dünyayı ve küresel bilgiyi ifade ediyor; sol kolu ise, belinden ince bir şekilde süzülerek hacimli eteğinin üstünde elini gezdirdiği bir görünüm veriyor.

Marie Antoinette iki büyük çocuğu Marie-Thérèse Charlotte ve Dauphin Louis Joseph ile birlikte Petit Trianon’un bahçelerinde

Adolf Ulrik Wertmüller, Marie Antoinette ve İki Büyük Çocuğu, Marie-Thérèse Charlotte and the Dauphin Louis Joseph, Petit Trianon Bahçeleri, 1785, Nationalmuseum Sweden

Wertmüller, Kraliçeyi zamanının çoğunu geçirdiği bir ortamda, Versailles yakınlarındaki sarayı Petit Trianon’u çevreleyen bahçelerde resmeder. Bu portre Marie Antoinette’in resmi imajını, tüm Fransa’nın annesi, hayatın lükslerini seven olarak değiştirmek istediği stratejisinin bir parçasıydı.
Bu portre yapıldığında Kraliçe otuz yaşındaydı. Lous-Joseph ise dört yaşındaydı. Bundan üç yıl sonra veremden öldü. Marie-Thérèse Charlotte, Devrimden kurtulan ailenin tek üyesiydi.

Marie Antoinette Resmi Portresi

Élisabeth Louise Vigée-LeBrun, Marie Antoinette ve Çocuklarıyla Beraber Portresi, 1787, Musée National du Château de Versailles

Bu Marie Antoinette Resmi Portresi, hayatta kalan üç çocuğu Marie Therese, Louis Charles’i (kucağındaki) ve boş beşik ile de ölen dördüncü çocuğu Marie’yi tasvir etmektedir. Bir kez daha basit ama aynı zamanda görkemli kıyafetleri olan bir anne olarak betimlenerek ününü düzeltmeyi amaçlamıştır.

Temple Tower Tutuklusu Marie Antoinette

Alexandre Kucharski, Marie Antoinette Temple Tower Tutuklusu, ca. 1792, özel koleksiyon

Marie Antoinette, kendisine karşı verilen üç ana suçtan dolayı suçlu bulundu: ulusal hazinenin tükenmesi, Devletin iç ve dış güvenliğine karşı komplo ve istihbarat, yüksek vatan hainliği faaliyetleri onu ölüme mahkum etmeye yeterli olmuştur.

Kaynakça: http://www.dailyartmagazine.com/queen-marie-antoinette-portraits/

*Giderlerin kazançları aştığı finansal durum

“Ekmek yoksa pasta yesinler” sözünün sahibi Kraliçe Marie Antoinette ve Portreleri” için 2 yorum

  1. Bir şeyler bilmeden sallamasanız mı? Çünkü o söz bu kadına ait değil eğer ona ait olsaydı kanıtı elbet olurdu söylentilere dayalı boş yapmayalım ve araştırmadan internete yazmayalım

    1. Bu yazı, sanat tarihçisi ve araştırmacı Zuzanna Stanska’nın dailyartmagazine.com adlı sitede yayınlanan makalesinden çevrilmiştir. Yazının kaynağına güveniyoruz. Eğer aksini siz ispatlayacaksanız kaynakla beraber sanatlaart@gmail.com gondermenizi rica ederiz. Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir