Mimari İnceleme: Sagrada Familia

Antoni Gaudi’nin bitmemiş başyapıtı olan Sagrada Familia, Barselona’nın en popüler turistik mekanlarından biridir. Bu kilisenin inşaatı en az bir 10 yıl daha devam edecek, ancak şimdiden Barselona’nın en önemli kent simgesi haline geldi.

Çeviren: Simge Şahin

YENİ BİR KİLİSE

Yeni bir kilise’nin inşaası fikri, endüstrileşme ile başlayan ve Kataka nüfusunun eğitim düzeyinin artmasından kaynaklanan Barcelona’nın hristiyanlaştırılmasını amaçlayan dindar bir örgüt tarafından başlatılıdı. Organizasyon 1877’de yeni Eixample bölgesinde bir arazi satın aldı. Mimar Francisco de Paula del Villar, neo-gotik bir kilise tasarladı ve 1882’de başlayan inşaatın başına geçti.

ANTONİ GAUDİ’NİN TASARIMI

Bir yıl sonra, modernist mimar Antoni Gaudi, otuz bir yaşında baş mimar olarak görev almıştır. O andan itibaren Gaudi hayatının çoğunu kilisenin inşaasına adamıştır.
Orjinal planlara yapışıp kalmak yerine, Gaudi tasarımı büyük ölçüde değiştirdi. Neo-gotik tarzı, doğada bulunan formlara dayanan Gaudi’nin modernist tarzı için yol açmış oldu. 1926’da öldüğünde sadece bir cephesi (Doğuş Cephesi), bir kulesi, apsisi ve yeraltı mahzeni bitmişti. Çünkü Gaudi, inşaat devam ederken tasarımı sürekli olarak değiştirdi, birkaç tasarım ve model bıraktı. Ve bunların çoğu 1936’da iç savaş sırasında yok edildi.

18 KULE

Yine de, mimarlar şuan Gaudi’nin aklında ne olduğu konusunda net bir fikre sahipler. Tasarımın son versiyonu 95m/312ft uzunluğunda ve 60m/197ft genişliğinde bir kilise olarak adlandırıldı. Kilise on üç bin kişiyi ağırlayabilecek. Bittiğinde Sagrada Familia’nın toplam on sekiz kulesi olacak.
Doğuş Cephe Detay
Üç cephebnin her birinde dört kule, on iki havariyi temsil ediyor. Kuleler 90 ila 120 metre (394ft) yüksekliğe ulaşmaktadır. Diğer dört kule, dört incil yazarını temsil ediyor. Onlar, İsa Mesih’e adanmış en büyük 170m/558ft uzunluğundaki kuleyi saracaklar. Meryem Ana’ya adanan son kule de apsis üzerine inşa edilecek.

YAPI

Gaudi’nin 1926’daki ölümünden sonra, parasızlık ve iç savaşın patlak vermesi nedeniyle inşaat yavaşladı. İnşaat hızı, 1950’lerin ortalarında yeniden toplanmaya başladı ve şuan iki cephesi ve sekiz kulesi tamamlandı. O zamanlar inşaatın yüz yıl daha sürmesi bekleniyordu, ancak modern teknoloji, mimarların inşaatı hızlandırmasını sağlamıştır. Böylece Sagrada Familia’nın Gaudi’nin ölümünün yüzüncü yılı olan 2026’da tamamlanması planlanmıştır.

CEPHELER

Tutku Cephesi
Doğuya bakan ilk cephe, Doğuş cephesi olarak bilinir. Gaudi’nin yapımını tamamladığı, hayvan ve bitki motifleri ile barok tarzında süslenmiştir. Doğuş cephesinin karşısındaki cephe, Tutku Cephesidir. İnşaat 1954’de başladı, ancak 1987’de çarmıha gerilmiş İsa Mesih’i tasvir eden heykeller eklendi. Kurulduktan sonra, şekli Gaudi’ninkinden çok farklı olduğu için eleştiri fırtınasına neden oldu.
İhtişam Cephesi
Üçüncü ve ana cephe, İhtişam Cephesidir. Bu cephe’nin yapımı 2002 yılında başladı ve hala devam ediyor. Kilise’nin güney tarafında bulunan cephe ise yaşamı ve ölümü resmetmektedir.
Kaynakça:http://www.aviewoncities.com/barcelona/sagradafamilia.htm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir