Haftanın Tablosu: İskender’in İssos Savaşı, Albrecht Altdorfer, 1529

İskender’in İssos Savaşı, 1529 yılında manzara resminin öncüsü ve Danube okulunun kurucu üyesi Alman ressam Albrecht Altdorfer (1480-1538) tarafından yapılmış yağlı boya bir tablodur. Tablo; Büyük İskender’in Pers Kralı III.Darius’a karşı aldığı mutlak zaferin ve Pers İmparatorluğu’na karşı düzenlediği seferde elde etmiş olduğu kritik kozun yaşandığı M.Ö. 333 yılında gerçekleşen İssos Savaşı’nı betimler. Tablo geniş kitleler tarafından Altdorfer’in başyapıtı olarak değerlendirilir ve eşi benzeri görülmemiş ihtişamıyla dünya manzarası olarak da bilinen Rönesans manzarası çiziminin en ünlü örneklerinden biridir.


Çeviren: Ayşenur Depe

Albrecht Altdorfer, İskender’in İssos Savaşı. 1529

Bavyera Dükü IV.William 1528’de İskender’in İssos Savaşı tablosunun Münih’teki evinde asılacak tarihî eserlerin bir parçası olmasını emretmiştir. Modern yorumcular tablonun çağ dışılığı bolca kullanmasından dolayı İskender’in İssos’taki kahramanca zaferini Osmanlı İmparatorluğu ile yapılan çağdaş Avrupa ihtilafına benzetmeyi amaçladığını düşünüyorlar.

Özellikle de Kanuni Sultan Süleyman’ın Viyana Kuşatması’ndaki mağlubiyeti Altdorfer için ilham kaynağı olmuş olabilir. Dinî motifler ilk olarak Daniel’ın kehanetleri ve Kilise camiasındaki yaklaşan kıyamet endişelerinin ilham vermiş olabileceği sıra dışı gökyüzünde fark ediliyor. İskender’in İssos Savaşı ve William’ın ilk setinin bir parçası olan diğer dört tablo daha Münih’te Alte Pinakothek Sanat Müzesi’nde yer almaktadır.

İskender’in İssos Savaşı yüzyıllarca Bavyera Düklerinin kraliyet koleksiyonun bir parçası olarak kalmıştır. 18. yüzyılın sonlarına doğru da Schleissheim Sarayı’ndaki halk sergilerinde düzenli olarak sergilenmiştir. Tablo 1800 senesinde Büyük İskender’in meşhur hayranlarından I. Napoleon’un (1769-1821) ordusu tarafından Paris’e götürülen 72 tablodan birisidir.

Tablo Louvre Müzesi’nde, Napoleon’un kendini Fransa Hükümdarı ilan ettiği ve tabloyu kendi yararı için aldığı 1804 senesine kadar sergilendi. 1814 senesinde Altıncı Koalisyon Savaşı’nın parçası olarak Château de Saint-Cloud’u ele geçiren Prusyalılar, iddiaya göre tabloyu Napoleon’un banyosunda asılı buldular. 1800 senesindeki işgalle ele geçirilmelerinin peşi sıra İskender’in İssos Savaşı ve diğer 26 tablo 1815 senesinde Bavyera Kralı’na iade edildi.

İskender’in İssos Savaşı‘nın da içinde bulunduğu IV. William’ın orijinal sekiz tabloluk serisindeki beş tablo daha sonra kraliyet koleksiyonundan Almanya Münih’teki Alte Pinakothek Sanat Müzesi’ne geçmiş ve orada kalmıştır; geri kalan üçüyse 1618-1648 yılları arasındaki Otuz Yıl Savaşlarında İsveç Ordusu tarafından yağmalanan Stockholm’daki Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi’nde bulunmaktadır.

Altdorfer’in Alte Pinakothek’te bulunan diğer tek eseri Susannah ve İhtiyarlardır. İskender’in İssos Savaşı genel olarak Altdorfer’in başyapıtı olarak değerlendirilir. Cuneo tablonun genellikle ‘’bütün döngü için ya düzdeğişmeceli olarak boy gösteren ya da estetik baskınlığın özel odağı olarak algılanan ve bu varsayımlara dayanarak diğer on beş özdeş parçadan muhteşem bir şekilde soyutlanan bir tablo olduğunu belirtir.

Alman yazar Karl Wilhelm Friedrich Schlegel (1772-1829), Louvre’daki tabloyu “küçük İlyada” olarak adlandıran ve onu gören birçok kişiden yalnızca biriydi.

Reinhart Koselleck, Altdorfer’in binlerce askerinin tasvirinin “daha önce bilinmeyen bir ustalık” ile sergilendiğini ve Kathleen Davis’in tabloyu “her anlamda çığır açan” olarak nitelendirdiğini belirtir.

Kaynakça: https://www.fineartphotographyvideoart.com/2018/02/Albrecht-Altdorfer.html?m=1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir