Kintsugi Tekniği: Kusurların Altına Dönüştüğü Yer

Kintsugi (金継ぎ “altın doğramacılık” olarak tercüme edilir) bir Japon sanat formudur. Altın ya da gümüş renkli lake ile kırılmış veya çatlamış çömlek tamiri felsefesidir. Normal onarım yöntemlerinden farklı olarak “hasar” kamufle edilmez veya gizlenmez, ortaya çıkarılır ve vurgulanır. Bu şekilde de Japon wabi-sabi felsefesine benzer, bu sanat formu kusurların potansiyelini görür. Bu kırık parçalar nesnenin tarihinin bir parçası haline gelir, onurlandırılır ve tanınır. Billie Bond, kintsugi’yi heykele entegre ediyor.

Kintsugi tekniğinin klasik örneği. Kaynak: amazing.zone/kintsugi-cracks-are-beautiful

İngiliz sanatçı Billie Bond bu asırlık tekniği portre heykellerine entegre ediyor. 2014’ten bu yana sergileri ve çalışmaları hep kırılmış şekildedir. Sanatçı, insan kırılganlığı ve gücünün kintsugi temalarını araştırıyor. Çeşitli heykel malzemeleri kullanarak elde edilen etkili sonuçlar hareketli, benzersizdir ve modern bir şekilde birleştirilmiştir.

Billie Bond, 1965’te doğdu ve İngiltere’nin Essex şehrinde büyüdü. İlk başta bir hemşireydi, tasarıma yöneldi ve sonra sanat okudu. Onun sözleriyle bu kintsugi parçaları, çatlakların “nesneyi eskisinden daha iyi hale getirdiği – deneyimleriyle zenginleştirildiği” fikrini öne sürüyor.

Kintsugi Head 1 (2014), karşımıza çıkan ilk Bond parçasıydı. Güzel, sakin ancak yaralı, neredeyse parçalanmış görünümü çok çarpıcıydı. Londra’daki ilk kişisel sergisi olan Mükemmel Kusur – Şifa Sanatı sergisinin bir parçasıydı. Bu serideki tüm çalışmalarda olduğu gibi, özellikle psikolojik olarak travma ve acıyı ortaya çıkarıp anlamak istiyor.

Billie Bond, Kintsugi Kafası 1, Black stoneware, resin, epoxy, gold leaf, 2014. Kaynak: Royal Society of Sculptors.

Tıbbi geçmişinden yola çıkarak insan formunu ve fonksiyonunu çok iyi anlıyoruz. Ayrıca parçaları çok metaforik bir şekilde bir araya getirme öğesi de var. Yeniden yapılanma, kırılmadan öncekinden daha fazla derinlik ve anlayışla yeniden tesis etmek demektir. Bond ona “gerçekçilik yaratmanın zanaat olduğunu, sanatın onu yok ettiğinde başladığını” söylüyor. Alttaki görsel, Bond heykeli attıktan sonra oluşan kırılmayı gösterir.

Kintsugi uygulamasından önceki parçalanmış seramik örneği. Kaynak: BillieBond.com

Fortitude 1’in (2014) İlkeleri, malzemelerin sahip olduğu etkiyi ve renklendirmeyi biraz farklı gösterir. Dalgın ve neredeyse meditasyon niteliğinde bir ciddilik ve somutluk vardır. Rakamlar kendi içinde bulunurlar, acıları ve iyileşmeleri ile tüketilirler. Burada da kırılganlığı hissediyoruz ve pırıltılı yara izleri gözümüze çarpıyor.

Billie Bond, Principles of Fortitude 1, Glazed stoneware, resin, 24ct, 2014. Source: Thompson’s Gallery.

Breathe (Nefes al) güçlü ve canlandırıcı bir parça. Diğer ikisine nazaran iyileşmenin ilk aşamalarını çok daha fazla hatırlatıyor gibi görünüyor. İnce bir gülümsemeyle derin bir nefes alan figürü hissedebilirsiniz. Instagram’da Bond şöyle ifade etti:

Billie Bond, Principles of Fortitude 1. detay. Source: Decanted Design.

Breathe, psikolojik travma ve iyileşmeyi fiziksel bir anlatı olarak sunuyor. Çalışma, geleneksel gerçekçi temsil duygusuyla yolculuğuna başlar, daha sonra türün parametrelerini, bir keder ve travma yolculuğunu iyileşme ve esenliğe götürmek için bir yıkım-onarım süreci yoluyla, gerçeğe yakın bir temsilin ötesine genişletmeyi hedefler. Duygusal karşılaşmalar maddi forma gömülür. Işıklı reçine bölümleri deneyim yoluyla bir aydınlanma temsil eder. Yapma, yok etme ve tamir etme eylemi evrensel bir mecazi yolculuk gösterir. Bu çalışma sessizce ve meditasyonla oturuyor, kusurları, acıları ve hatıraları-hayatın izlerini sunuyor.

Billie Bond’un en yeni projelerinden biri, Janssen İlaç Şirketi ve Global Zihinsel Hastalık Savunma (Avrupa) İttifakı’nın “Depresyon Bozukluğu ile yaşayan insanların yolculuğunu görsel olarak tanımlayan 5 Kintsugi seramik objesi oluşturma” komisyonudur. Proje ruh sağlığını daha iyi eğitmek ve anlamak istiyor.

Büyümenin, kurtuluşun ve iyileşmenin insani durumu zamansızdır ve bu nedenle ilişkilidir. Bond’un konuya dokunaklı ve düşünceli yaklaşımı çok modern ve saygılıdır. Akıl sağlığı gibi şeyleri daha iyi anlamanın ve yok etmenin bu döneminde, böyle bir sanatın bizim öykülerimizi ve empatimizi gözler önüne sermesinin ne kadar büyük bir parçası olduğunu görmek harika.

Kaynakça: https://www.dailyartmagazine.com/billie-bonds-kintsugi-the-crack-is-where-the-light-gets-in/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir