Mozart’ın Ağıtı: Requiem in D Minor, K 626

Mozart, bir yabancıdan ağıt bestelemesi için, bestenin sahibinin gizli kalması şartıyla iş aldı. Kont von Walsegg, karısı için her yıl onun yıldönümünde çalınacak bir ağıt istedi, belki de beste hakkını kendi üzerine alacaktı. Bir rapora göre bestenin teslim süresi dört haftaydı. O zamanlar Mozart iki operanın yazımı ile derinden meşguldü: Sihirli Flüt ve La clemenza di Tito (“Titus’un Merhameti”). Mozart, Tito‘yu yönetmek için Prag’a gitmek zorunda kaldı ve bu süre zarfında teslim tarihi gecikti. Prag dönüşünde Mozart, 8 Ekim 1791’de yoğun bir şekilde çalışmaya başladı. Üç görev, ateşli hastalıktan muzdarip olan bir adam için çok fazlaydı. Gücünün çoğu, tamamlanan ve sahnelenen operalara gitti.

00000012.jpg
Mozart’ın Requiem Mass D minor K626, 1791 — A. P. Manuscripts

Requiem‘e gelince, gücü elverdiğince onun üzerinde çalıştı fakat 20 Kasım’da, önceki yıl yaşadığı hastalık nöbetlerinin kötüleşmesiyle yatağa düştü. 3 Aralık’ta durumu düzeliyor gibi görünmeye başladığında birkaç yakın arkadaş onunla birlikte hâlâ tamamlanmamış Requiem‘in bir kısmını söylemek için bir araya geldi. O akşam, Mozart’ın hastalığı kötüleşti  ve 5 Aralık sabahı saat 1’den hemen önce, 35 yaşında vefat etti ve ilk ölüm nedeni “ağır ateş” olarak kaydedildi. Requiem in D Minor, K 626, Mozart’ın Requiem parçası, 5 Aralık 1791’de gerçekleşen ölümü sebebiyle eksik kaldı.  Mozart’ın ölümüne kadar, yalnızca Requiem‘in Giriş kısmı tamamlanmıştı. Kyrie fügünden Hostias‘ın sonuna kadar tüm diğer hareketler sadece taslak halindeydi. Daha sonradan La clemenza di Tito‘nun resitatiflerini yazan Franz Xaver Süssmayr, Requiem‘in çoğunu tamamladı.

After Mozart's Death, an Endless Coda - The New York Times
Thomas W. Shields’in 1882 tarihli “Mozart 1756-91 Ağıtını Söylüyor” tablosu , Culver Pictures.

Mozart’ın son eseri olarak tamamlanmamış bir Requiem‘in varlığı, günümüze kadar bilim adamlarını, yorumcuları, oyun yazarlarını ve romancıları sevindiriyor. Hayatı ve işi birbirine bağlantılı yaşamanın cazibesine direnmek gerekir: Mozart’ın son görevi, ne de olsa bir ağıt içindi. Öldüğü gün Mozart’ın kendisi şöyle dedi: “Daha önce bu Requiem’i kendim için yazdığımı söylememiş miydim?” Ve bir görgü tanığının anlatımına göre, son hareketi Requiem‘deki davul kısmını ağzıyla ifade etme girişimiydi.

Haydn, Mozart’ın ölümünü işitince şöyle diyor:

“Gelecek nesiller böyle bir yeteneği yüz yıl içinde bir daha görmeyecek!”  

Ve Amerikalı müzikolog HC Robbins Landon’ın daha sonra eklediği gibi:

”Yeni nesiller son 200 yıldır böyle bir yetenek görmedi.”

Kaynaklar: 1 2
Öne çıkan görsel kaynak: https://towwnapp.medium.com/the-mozart-requiem-95cf8f880b6f

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir