Ünlü Ressamların Marka Renkleri

Sanatınızda kullanamayacağınız bazı renkler olduğunu biliyor muydunuz? Bu tür “ressamların markalaşmış renkleri” belirli sanatçılara aittir ve bu renkleri önceden sanatçıya danışmadan yasal olarak kullanamazsınız. Diğerleri “imza renkler” olarak adlandırılabilir. Belirli sanatçılar, eserlerinin çoğunda bu renkleri o kadar çok kullandılar ki, belirli tonlar tamamen onlarla ilişkilendirildi.


Çeviren: Sümeyye Alpay

Ressamlar Tarafından Markalaşan Ünlü Renkler (ya da onlara özel renkler)

-Uluslararası Klein Mavisi – Yves Klein

Yves Klein, KB 191, 1962. Wikimedia Commons (public domain).

Uluslararası Klein Mavisi, Fransız bir sanatçı olan Yves Klein (1928-1962) tarafından yaratılan, ünlü ressamların markalaşmış renklerinden biridir. Klein’ın iş birliği yaptığı bir boya tedarikçisi olan Edouard Adam ile birlikte geliştirildi. Derin bir deniz mavisi olan renk, onu çok canlı gösteren mat görünümüyle bilinir.

-Vantablack – Anish Kapoor

Anish Kapoor, Descent into Limbo, 1992. Sanatçının internet sitesi.

Vantablack, bir ressamın markalaşmış renginin başka bir örneğidir. Anish Kapoor (1954 doğumlu), büyük ölçekli heykelleri ve mekana özgü enstalasyonlarıyla bilinen ünlü bir İngiliz heykeltıraştır. Kendisine çarpan ışığın %99,96’sını emen Vantablack adlı son teknoloji siyah boyayı kullanmak için özel haklar satın alması önemli tartışmalara yol açtı. Kısacası, bu renk mümkün olduğunca siyah. Kara delik karanlığı gibi. Kapoor, bu ayrıcalığı satın alarak ve diğer sanatçıların bu boyayı kullanmasını etkili bir şekilde yasaklayarak bir kişinin belirli bir rengi diğer herkesin kullanmasını engellemesine izin verilmemesi gerektiğine inanan birçok sanatçıyı kızdırdı.

-Sarı, Yeşil, Mavi ve Pembe – Stuart Semple

Stuart Semple’ın renkleri. CultureHustle.

Anish Kapoor Vantablack tartışmasına yanıt veren ve öfkesini dile getiren Stuart Semple (1980 doğumlu) adlı başka bir İngiliz sanatçı, “dünyanın en pembe pembesi” dediği rengi yarattı ve sadece Kapoor’un bunu kullanmasını yasakladı. Bir kişi boyayı satın alırken, “.Ben Anish Kapoor değilim, Anish Kapoor’a hiçbir şekilde bağlı değilim, bu ürünü Anish Kapoor veya Anish Kapoor’un bir ortağı adına satın almıyorum” demelidir.

O zamandan beri, Semple ayrıca Kapoor’un satın alması yasak olan En Sarı Sarı, En Yeşil Yeşil ve En Güzel Mavi’yi satmaktadır.

-Tiffany Mavisi – Tiffany & Co

Charles Tiffany ve John Young, Tiffany Mavisi. Sweet Sugarbelle.

Tiffany Mavisi, 1837’de Charles Tiffany ve John Young tarafından yaratılmıştır ve o zamandan beri Tiffany & Co. tarafından tanıtım amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Şirketle o kadar güçlü bir şekilde bağlantılıdır ki, ticarileşmiş bir markadır ve resmî Pantone renk kılavuzlarında bulamazsınız. Kamuya açık değildir.

Neyse ki, dava edilmekten korkmadan özgürce kullanabileceğiniz o kadar çok renk var ki…

Çeviri kaynak: https://www.dailyartmagazine.com/painters-trademarked-colors/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir