Yaşama Elverişli Olduğu Düşünülen Ötegezegen’in Atmosferinde Su Bulundu!

Yaşama elverişli bir gezegen bulma arayışı sürerken University College London’daki (UCL) astronomi uzmanları önemli bir buluşa imza attılar. Suya, ilk kez olası ‘süper-dünya’ olarak da adlandırılan bir ötegezegende rastlanıldı. 110 ışık yılı uzakta olan K2-18b, Dünya’nın 2 katı büyüklüğünde ve kütlesi de Dünya’nın 8 katı. Şimdi hava sıcaklığı ve suyu ile yaşamı elverişli kılan bu etkileyici gök cismi hakkında daha fazla şey öğrenelim.


Çeviren: Ayşenur Depe

2015 yılında keşfedilen bu gezegen, Aslan takımyıldızında yer alır ve her 33 günde bir kırmızı cüce yıldızı K2-18’in yörüngesinde dolaşır. K2-18b kırmızı cüce yıldızın yaşama elverişli bölgesinde yer almaktadır. Bu da yıldızın atmosferik basıncının yüzeyindeki sıvı suyu destekleyebileceği bir bölgede olduğu anlamına gelir. Atmosferindeki suyun bulunması yaşama elverişli bölgede bulunan bir ötegezegen için ilk defa gerçekleşen bir durum. Öyle ki K2-18b’nin eşdeğeri bir gezegen olmasına rağmen bu gezegenin yıldıza daha yakın olması ve bundan dolayı oluşan yüksek sıcaklıklar onun yaşanabilir bir gezegen olmasını engelliyor.

Astronomi uzmanları 2016 ve 2017 yıllarında ESA/NASA Hubble Uzay Teleskopu kullanılarak elde edilen verileri inceleyerek bir sonuca vardılar. Ötegezegen’in atmosferinden süzülen yıldız ışığını inceleyen ve su buharının moleküler izlerini keşfedebilen bir algoritma oluşturdular. Sonuçlar aynı zamanda Hidrojen ve Helyumun da var olduğunu gösterdi. Gelecek araştırmalar K2-18b’de ne kadar atmosferik suyun ve bulut örtüsünün var olduğunu ortaya çıkaracak.

Ama çantanızı hazırlayıp güneş sistemimiz dışındaki bir yerde yaşama hayallerinizi kurmadan önce üzerinde düşünmeniz gereken bir konu var. K2-18b’nin kırmızı cüce yıldızı oldukça etkin, bu da onun büyük miktarda radyasyon yayma potansiyeline sahip olduğunun bir göstergesi. Fakat konu ötegezegenler olduğunda bu keşfin son ilginç keşif olmayacağını söylemek doğru olacaktır. K2-18b NASA’nın Kepler uzay aracı ile keşfettiği yüzlerce ’’süper-Dünyalar’’dan yalnızca biri. TESS uydusuyla gelecek yıllarda daha da çoğunun bulunacağı umut ediliyor.

Dr. Ingo Waldmann ‘’Bu keşfin gelecek on sene içerisinde bulunacağı düşünülen birçok yeni süper-Dünyalar arasında, yaşama elverişli olması muhtemel gezegenlerin ilk keşfi olduğu söylenebilir. Bunun sebebi yalnızca K2-18b gibi süper-Dünyalar’ın galaksimizdeki en yaygın gezegenler olması değil, aynı zamanda da kırmızı cücelerin -Güneş’ten daha küçük yıldızlar- en yaygın yıldızlar olmasıdır.’’ diyerek düşüncelerini dile getirdi.

K2-18b’de yaşayamayacak olsak dahi, onun ve diğer ötegezegenlerin yapıları hakkında daha çok şey öğrenmek, Dünya’nın evrendeki konumunu daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

UCL CSED başkanı Dr. Angelos Tsiaras “Dünya dışında yaşama elverişli olan bir gezegende su bulmak inanılmaz derecede heyecan verici. K2-18b önemli ölçüde daha ağır ve farklı atmosferik bir yapıya sahip olduğundan ‘2.Dünya’ değil. Fakat bu, bizi temel bir soruya yanıt vermeye daha da yakınlaştırıyor: Dünya tek bir tane mi?’’ diye açıklamada bulundu.

Kaynakça: https://mymodernmet.com/k2-18b-exoplanet-water/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir